ST:s skyddsombud stoppar ensamarbete på pendeltåg Passagerare väntar på pendeltåg på Kallhälls station i Stockholm. Foto: Tim Aro /SvD / TT

ST:s skyddsombud stoppar ensamarbete på pendeltåg

Ensamarbete ST lägger nu ett skyddsstopp för ensamarbetet på Stockholms pendeltåg. Från och med måndag kommer ingen förare att köra själv ombord.
21 apr 2023 | 15:10
+1
5
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
4

Från och med måndag lägger fackförbundet ST:s skyddsombud ett så kallat skyddsstopp för ensamarbete på Stockholms pendeltåg. Det gäller från 09.00 måndag morgon, och innebär alltså att ingen kommer att jobba ensam ombord på ett pendeltåg.

Vi stoppar alltså inte tågen. Det är fritt fram för arbetsgivaren att bemanna upp dem så att det finns minst två ombord, säger Tomas Fröstberg, ombudsman och regionalt skyddsombud på ST.

Enligt honom är en av anledningarna till skyddsstoppet att det kommit in flera incidentrapporter sedan MTR, som driver pendeltågen, påbörjat avvecklingen av tågvärdar ombord på tågen.

Vi har också fall där ensamma lokförare får avhysa berusade personer. Jag vet inte riktigt hur ett personlarm ska hjälpa i sådana situationer.

Arbetsmiljöverket inte nåtts av information än

Om arbetsgivaren inte håller med om stoppet, blir det upp till Arbetsmiljöverket att ta ställning. Enhetschef Ulrika Scholander på myndigheten svarar i ett mejl.

Arbetsgivaren har i nuläget inte kontaktat oss och bett om Arbetsmiljöverkets ställningstagande i detta ärende. När en arbetsgivare kontaktar Arbetsmiljöverket för ställningstagande så gör vi en bedömning av vad skyddsombudet har begärt ska stoppas, vilka åtgärder som har begärts och om det råder direkt och allvarlig fara för liv och hälsa.

ST driver i nuläget sju tvister mot MTR, i den infekterade frågan om avvecklingen av tågvärdar som gör att lokförarna blir ensamma anställda ombord.

21 apr 2023 | 15:10
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev