13 000 ansökningar inte klara trots att halva terminen gått Joacim Strömblad, utredare på CSN:s rättsavdelning.

13 000 ansökningar inte klara trots att halva terminen gått

Omställningsstudiestödet Det finns ett stort intresse för att studera med omställningsstudiestöd i höst. Men CSN har fortfarande 13 000 beslut kvar att fatta som gäller vårterminens ansökningar. Nu ber man regeringen om 50 miljoner extra för att klara av arbetet. ”Det är superviktigt att vi får detta stöd”, säger CSN:s utredare.
Rickard Jakbo
5 apr 2023 | 07:00
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

Inför vårterminen i år överbelamrades CSN av ansökningar från yrkesaktiva som ville stärka sin position på arbetsmarknaden. Intresset för det nya omställningsstudiestödet var mycket större än vad som beräknats. Nu visar det sig att intresset inför höstterminen är ännu större.

– Ja, från och med att ansökan öppnade den 1 april fram till klockan åtta på måndagen den 3 april var det 12 509 personer som ansökte, säger Joacim Strömblad som är utredare på CSN:s rättsavdelning.

Trycket var så stort att systemet kraschade och många besvikna fick vänta på att skicka in sina ansökningar och hamnade på så sätt efter i kön.

Hur påverkar det stora antalet höstansökningar handläggningen av vårterminens ansökningar? 

– Vi kommer att fortsätta med dem parallellt. Men det är klart att de stora volymerna både under våren och hösten påverkar oss. Vi har haft problem med att komma i kapp. Men vi har nu utökat antalet anställda och också flyttat resurser internt, säger CSN:s utredare. 

13 000 gamla ansökningar väntar på besked

Eftersom de nya ansökningarna läggs till de ansökningar som kom in under hösten blir handläggningen än mer ansträngd. Ännu finns 13 000 ansökningar inför vårterminen som väntar på att få ett avgörande, trots att halva terminen redan gått.

Joacim Strömblad framhåller att myndigheten samtidigt måste fortsätta att ge bra service till de som använder sig av de andra studiestödssystemen. Det handlar om cirka en miljon personer med studiehjälp och studiemedel. Man har därför bett regeringen om mer pengar för 2023.

– Vi har äskat om 50 miljoner kronor mer av regeringen för detta år, så att vi så snabbt som möjligt kan anställa fler och får snurr på handläggningen.

Vad har ni för tidtabell när det gäller nyrekryteringen?

– Vi borde kunna få ett snabbt besked från regeringen, med tanke på att vårändringsbudgeten kommer i april. Får vi pengarna kan vi rekrytera tämligen omgående. För både vår del och de studerande del är det superviktigt att vi får detta tillskott.

Vad händer med en persons tidigare ansökan om denne nu skickar en ny ansökan till höstterminen? Fortsätter CSN att behandla den gamla ansökan?

– Ja. Men ibland måste man så klart höra efter om den sökande fortfarande är intresserad av studier och omställningsstöd den här våren eller inte.

Måste ha klarat studierna i vår för att få fortsätta

Klart är att eventuella studier på vårterminen påverkar chansen att få stödet nästa höst.

– Om man blir beviljad stödet för våren, och sedan söker en ny kurs till hösten, måste man inför hösten redovisa tillräckliga studieresultat från våren för att kunna får stöd. Så egentligen måste man handlägga våren först.

Det går att få omställningsstudiestöd retroaktivt för vårterminen även om beslutet kommer väldigt sent på våren. Men detta förutsätter att den sökande inte tagit vanliga studiemedel för denna period.

Har ni någon uppfattning om hur många som har börjat studera under våren och som fortfarande väntar på besked om de får omställningsstudiestöd?

– Både ja och nej, vi hade ju 23 00 personer som ansökte inför vårterminen, och strax över 10 000 har fått ett besked. Uppenbarligen är det då 13 000 som ännu ej fått ett beslut. Men hur många av dem som faktiskt pluggar och hur många som har studiemedel, det har jag inget svar på. Det kan ju vara så att en del hoppat av och tänkt att de ska ansöka om stödet en annan omgång.

För ett par månader sedan tydliggjorde regeringen att pengarna för 2023 skulle delas upp terminsvis. Maximalt hälften av budgeten, vilket motsvarar stöd till ungefär 4 500 studerande, skulle användas det första halvåret. Lika mycket skulle gå till höstterminen.

Men om inte alla pengar används under våren, kan fler än 4 500 få stödet under hösten. Med tanke på att endast cirka 1 600 personer fått bifall på sin ansökan fram till i mitten av mars, är det en sannolik utveckling.

Blir det pengar över under våren går de över till budgeten för dem som börjar studera i höst, förklarar Joacim Strömblad på CSN.

En bidragande orsak till att handläggningen inte har gått snabbare är att CSN inte har något datoriserat anläggningssystem för omställningsstudiestödet. Till skillnad från det ordinarie studiestödssystemet, som i hög grad är datoriserat, sitter enskilda handläggare med enskilda ansökningar och utgår från olika checklistor för att kontrollera de många kraven och kriterierna. 

Här hann vi inte bygga ett systemstöd innan det blev möjligt att söka. Vi bygger det nu parallellt. Vi har alltså en lite tuff period inledningsvis innan det blir bättre, men vi kan se hur tempot ökar vecka för vecka. Vi har också tvingats att akut bygga lite systemstöd redan.

När kan det bli lika bra som det vanliga studiemedelssystemet?

– 2025 eller 2026 ska det vara klart. Det är också väldigt komplext jämfört med det vanliga studiemedlet, säger han och syftar på de många villkor som den sökande måste uppfylla och som CSN sedan måste kontrollera.

Läs alla tidigare artiklar om omställningsstudiestödet här.

Rickard Jakbo
5 apr 2023 | 07:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från rickardjakbo.se - "Arbetsvärldens granskning i riksdagsdebatten – Rickard Jakbo – frilansjournalist" 16 maj 2023:
    […] interpellation, daterad 10 maj, där han ställer en rad frågor, och hänvisar till ytterligare en Arbetsvärldsartikel jag […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev