TCO inför Världsfackets krismöte: Stäng av Visentini TCO och Anna Gustafsson anser att Luca Visentini bör stängas av från rollen som ordförande för Världsfacket tills mutanklagelserna är utredda. Foto: Etuc och TCO.

TCO inför Världsfackets krismöte: Stäng av Visentini

På eftermiddagen den 21 december håller ITUC ett extrainkallat styrelsemöte för att ta ställning till vad som ska hända med ordförande Luca Visentini som utreds för mutor. – Min förhoppning är att han ska suspenderas från sitt uppdrag så länge utredningen om brott pågår, säger Anna Gustafsson, internationellt ansvarig vid TCO.
Mats Wingborg
21 dec 2022 | 10:52
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Italienaren Luca Visentini valdes till generalsekreterare för världsfacket ITUC i november. Nu är han tillfälligt avstängd till dagens krismöte på grund av muthärvan Qatargate. På eftermiddagen den 21 december håller ITUC ett extrainkallat styrelsemöte för att ta ställning till vad som ska hända med Visentini framöver.

– Min förhoppning är att han ska suspenderas från sitt uppdrag så länge utredningen om brott pågår, säger Anna Gustafsson, internationellt ansvarig vid TCO och som kommer att delta som åhörare vid styrelsemötet.

Den 10 oktober tog Visentini emot 50 000 euro i tre kuvert vid ett möte med EU-parlamentarikern och den italienska vänsterpolitikern Antonio Panzeri. Vad Visentini inte visste var att polisen bedrev spaning och att mötet var buggat. Visentini har medgivit att han tagit emot pengarna, men säger att han uppfattade som en gåva till Världsfacket. Visentini kritiseras också för att lånat 13 000 euro från Europafacket ETUC för att finansiera en valkampanj inför Världsfackets kongress. Lånet är ett brott mot ETUC:s regelverk.

Anna Gustafsson är osäker på när Världsfacket kommer att offentliggöra det beslut som nu ska fattas av styrelsen och konstaterar att underlaget inför styrelsemötet har varit knapphändigt.

– Men jag hoppas på transparens och att beslutet blir offentligt omedelbart.

Mats Wingborg
21 dec 2022 | 10:52

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar