Facken vill använda appar – men integriteten kan sätta stopp Foto: Annika Byrde / NTB /TT

Facken vill använda appar – men integriteten kan sätta stopp

Facklig utveckling Kan facken släppa in snabbfotade applikationer och ändå bibehålla demokratiska processer och medlemmarnas integritet? Tankesmedjan Futurions rapport om digitala verktyg visar hur facken i våra västliga grannländer börjar samla in data på liknande sätt som arbetsgivarna gör.
Lars Soold
25 jan 2022 | 11:19
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Appar skulle kunna effektivisera facket och stärka förhandlingspositionerna. Men här ruvar viktiga frågor som medlemmars integritet, och hur facken vill ha sina demokratiska processer.

I tankesmedjan Futurions rapport ”Digitala folkrörelser” vänds blickarna utåt, mot appar som används av fackförbund i England och Danmark.

– Det verkar finnas en stor vilja och stor förståelse för de här nya verktygen och att implementera dem i fackföreningsrörelsen, säger techjournalisten Katarina Andersson som har skrivit rapporten.

Fackens demokratiska processer är långsamma, men varför – egentligen – måste demokratiskt säkra processer gå långsamt?

Techjournalisten Katarina Andersson har undersökt nya digitala sätt att organisera sig.

De som driver digitaliseringen inom facken vittnar i rapporten om att de har svårt att rå på tröga strukturer.

– Fackens demokratiska processer är långsamma, men varför – egentligen – måste demokratiskt säkra processer gå långsamt? undrar Katarina Andersson.

Digitala stormöten

Bland apparna i rapporten är det två som sticker ut. Dels WeClock, som kan samla in data om arbetstider, raster, stress och sömn med mera. Det kan användas vid kampanjer och som hårda fakta vid förhandlingar med arbetsgivare. Och så Thought Exchange, som fungerar som digitala stormöten, som fångar upp och sorterar idéer från en workshop eller en brainstorming.

– Thought Exchange ger ett effektivare och faktiskt mer demokratiskt sätt att snabbt tar tempen på vad medlemmarna vill. Det behöver inte ske vid ett stormöte och alla kan få en röst, säger Katarina Andersson.

Riskerna med hur man hanterar datan är något man verkligen måste tänka över.

Mycket handlar om insamling av data. Med det följer risker för läckage och att känsliga uppgifter hamnar i fel händer.

– Riskerna med hur man hanterar datan är något man verkligen måste tänka över. Man måste också förstå och kommunicera väl varför man gör det här.

Fackförbunden får inte göra om de stora techjättarnas misstag, menar Katarina Andersson.

– Facebook har handskats ansvarslöst med användarnas data. Det finns en rad stora bolag, som Klarna och andra som också fått bakslag för det här. Jag tror inte facken vill gå samma väg, och möjligheten att göra rätt från början finns.

Möter upp arbetsgivarnas digitalisering

Peter Hellberg, förste vice ordförande för Unionen. Foto: Unionen.

Insamlingen av data, om när man sitter ned på jobbet eller går på toaletten, kan upplevas integritetskränkande. Men i Storbritannien beskrivs läget som alarmerande och att facket riskerar att gå under om man inte hoppar på det digitala tåget.

Så alarmerande är inte läget här hemma, menar Unionens vice ordförande, Peter Hellberg.

– Vårt demokratiska styrelsesätt gör oss mindre lättrörliga än exempelvis företag, där ledningen kan ändra ett beslut från ena stunden till den andra. Men insikten finns helt klart inom fackföreningsrörelsen att vi behöver göra den här digitala resan.

Vi behöver kunna välja ut vilka verktyg vi ska använda. Men det absolut viktigaste är att vi inte vill använda data utan medlemmarnas tillåtelse

Det är Unionen som har tagit initiativet till rapporten om digitala verktyg.

– Vi behöver kunna välja ut vilka verktyg vi ska använda. Men det absolut viktigaste är att vi inte vill använda data utan att medlemmarna vet om det eller givit sin tillåtelse. Anonyma data är lättare att hantera, och de använder vi idag för aktuella frågor inför avtalsförhandlingar, säger Peter Hellberg.

Martin Hemberg, ett av två dataskyddsombud hos Unionen, säger att apparnas möjligheter behöver vägas mot risker att känsliga data hamnar i fel händer eller används i fel syften.

­– Förbunden behöver följa dataskyddsförordningen. Det innebär bland annat att det måste genomföras en konsekvensbedömning om känsliga personuppgifter hanteras i stor omfattning.

Medlemmarna måste ha full koll

Vad tror då Peter Hellberg om en app som WeClock:s möjligheter att stärka facket inför förhandlingar?

– Det är en förutsättning att medlemmar har full kontroll över sin data, och att de kan göra ett medvetet val varje gång de delar med sig av sin data. Vi förstår att den kan stärka fackförbund, men i Sverige gör våra starka skyddsorganisationer att vi inte har samma problem med att ord står mot ord.

Alla kriser, som pandemin, accelererar en utveckling

Unionen har inte övervägt att använda appen, men har kommit längre i planerna för Thought Exchange.

– Vi kanske kommer använda Thought Exchange som en digital brainstorming inför nästa avtalsrörelse. Det är ett bra verktyg att samla in idéer.

Men varför tar ni de här digitala stegen först nu?

– Alla kriser, som pandemin, accelererar en utveckling. Triggern har varit att vi inte kunnat arbeta som vanligt på plats på jobbet.

Peter Hellberg ser en kulturförändring framför sig, där man facket behöver bli bättre på att släppa kontrollen, att inte allt behöver vara spikat in i minsta detalj innan man tar nästa steg.

– Det ska vara okej att försöka och ibland misslyckas.

Exempel på appar

  • WeClock – samlar in data om exempelvis raster, arbetstid, stress, sömn med mera. Kan användas vid kampanjer och inför förhandlingar. Är utvecklad av europiska tjänstemannafackets digitaliseringsexperter och bygger på att användaren har kontroll över vilka data man delar med sig av. www.weclock.it
  • Thought Exchange – suger upp och sorterar idéer, förslag och diskussioner. Som en digital workshop eller stormöte. https://www.thoughtexchange.com/
  • Lighthouse - en guide till god datahygien. En lathund för organisationer och fackföreningar som bygger egna digitala verktyg och tjänster. Ta ett quiz och ta reda på hur det ligger till. www.lighthouse.prospect.org.uk
+ Expandera
Lars Soold

/ Kontakta skribenten

25 jan 2022 | 11:19

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från skyddsombudensverkstad.se - "Facken vill använda appar – men integriteten kan sätta stopp - Skyddsombudens Verkstad" 25 jan 2022:
    […] InläggsinnehållLäs merArbetsmiljö-arkiv – Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev