Virtuella arbetsplatser riskerar att bli en integritetsmardröm Metas CEO Mark Zuckerberg. (AP Photo/Eric Risberg) FX406

Virtuella arbetsplatser riskerar att bli en integritetsmardröm

Arbetsmarknad Nätjättar som Meta och Microsoft hårdsatsar på projekt som syftar till att gestalta internets virtuella värld som tredimensionella rum, vilka på sikt ska ersätta eller komplettera de fysiska arbetsplatserna. En konsekvens av detta kan bli att de arbetsgivare som utnyttjar den nya tekniken kommer att kunna registrera sina anställdas varje rörelse på den virtuella arbetsplatsen.
Jon Weman
1 feb 2022 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I oktober publicerade det företag som då fortfarande hette Facebook en drygt timslång video som förutspådde nästa stora hopp framåt i Internets utveckling, och ett fenomen som de menar kommer grundligt förändra många delar av samhället: ”metaverse”, metaversum.

Att de menar allvar med denna framtidsvision understryks inte minst av att det sociala nätverkets moderbolag samtidigt byter namn till just Meta. Kärnan i metaversum är att gestalta nätets virtuella värld som just en värld, ett tredimensionellt rum, gärna med hjälp av glasögon för virtuell eller förstärkt verklighet.

Nollställda ansikten i virtuella arbetsrum

Ett av de områden Zuckerberg pekar ut är arbetsplatserna: presentationen visar avatarer med lätt nollställda ansikten som samtalar i virtuella mötesrum. Facebooks egen satsning heter Horizon Workrooms och erbjuder kontor och ”oändliga” whiteboards i cyberrymden via företagets egna VR-glasögon Oculus Quest.

Microsoft konkurrerar med programmet Mesh, tillgängligt med deras motsvararande brillor Hololens 2 likaväl som genom telefoner och andra mer konventionella apparater; ett annat alternativ är exempelvis Teamflow från företaget med samma namn.

Med arbetsgivarägda VR-glasögon skulle du kunna registrera anställdas ögonrörelser, mäta deras puls och sedan analysera det med de allt mer sofistikerade algoritmer som finns

En av ambitionerna verkar vara att återskapa det fysiska kontorets gruppdynamik, där idéer exempelvis kan bollas vid spontanta möten ”vid kaffeautomaten”, samtidigt som man behåller distansarbetet med alla dess fördelar; i Teamflow syns exempelvis alla anställda som ikoner på en karta och när man närmar sig någon annan öppnas automatiskt en kommunikationskanal.

Virtuella arbetsplatser är en reell möjlighet

Gemensamt för programmen är att de av presentationerna att döma leder tankarna lite till… spelet Roblox. Kommer programmerare, revisorer och statliga utredare verkligen att ta den sortens virtuella kontor på allvar?

– Virtuell verklighet, att helt stänga ute den fysiska omgivningen, ser jag rätt mycket problem med. Däremot förstärkt verklighet, att lägga ett raster med exempelvis personer man distansarbetar med över synfältet, tror jag betydligt mer på. Vi överskattar ofta förändringars omfattning på kort sikt men underskattar dem på lång sikt, så småningom kan vi mycket väl komma att få se något liknande virtuella eller hybrida arbetsplatser, säger Ann-Therese Enarsson från tankesmedjan Futurion.

Ett exempel på företag som redan köpt idén är den finska 3D-modellstudion Zoan. De har även kontor i Brasilien, USA och Japan och meddelar att de just nu håller på att bygga sitt nya huvudkontor ”helt och hållet i metaversum”. När bygget är klart ska det vara tillgängligt för såväl anställda var som helst i världen som företagets kunder.

Goda övervakningsmöjligheter för arbetsgivare

Ett problem som knappast berörs i de eleganta futuristiska presentationerna är att ett virtuellt kontor också betyder en arbetplats där arbetsgivaren kan registrera och spara bokstavligen allt som händer.

Det spontana samtalet vid kaffeautomaten kan spelas upp av chefen när helst han önskar. Man kan rentav spekulera i om en del av entusiasmen för mer strukturerade virtuella arbetsplatser kommer ur att arbetsgivarna tycker distansarbete har blivit allt för fritt.

– Absolut, i värsta fall har det potentialen att bli rena mardrömmen. Som alltid, man ska inte göra allt bara för att det är tekniskt möjligt, utan vi måste försöka bygga in bra värderingar i tekniken. När dagens nätjättar skapades hängde inte politiken med alls, jag hoppas det blir bättre med det i framtiden, säger Ann-Therese Enarsson.

När dagens nätjättar skapades hängde inte politiken med alls, jag hoppas det blir bättre med det i framtiden

Även Mattias Beijmo, digitaliseringsskribent som bland annat producerar arbetslivspodden Datadriven, räknar med att distansarbete i allt mer avancerade former blir framtiden. Han tycker också att övervakning via jobbdatorer redan idag är på en alarmerande nivå.

– Datainsamlingen om oss i privatlivet är allvarlig nog men där finns ändå visst skydd som saknas för en anställd, hemjobbande eller på en arbetsplats. Chefen kan gå in i ett arbetsdokument och följa varje knapptryckning och musklick, säger han.

Lagstiftningen ligger efter verkligheten

På metaversum-arbetsplatser riskerar problemet att mångfaldigas, menar han.

– Då kan du få en ännu mycket större datamängd att exploatera. Med arbetsgivarägda VR-glasögon skulle du kunna registrera anställdas ögonrörelser, mäta deras puls och sedan analysera det med de allt mer sofistikerade algoritmer som finns, till exempel. Att den ambitionen finns är ingen spekulation, vi vet att man registrerat patent för att kunna göra precis detta.

Therese Alsing, TCO:s dataskyddsombud, menar att det trots allt finns ett lagligt skydd mot ohämmad digital övervakning.

– Dataskyddsförordningen säger att det ska finnas ett ändamål och syfte att samla in personuppgifterna, och den som samlar in uppgifterna måste informera om det innan personuppgifterna samlas in. Tillsynsmyndigheten IMY, Integritetsskyddsmyndigheten, är tydliga med att medgivande typiskt sett inte ska användas i ett anställningsförhållande. Den anställde är i en beroendeställning och har inte ett realistiskt val att neka. Jag tycker att förordningen borde tillämpas oftare, säger hon.

Mattias Beijmo däremot menar att skyddet i praktiken är svagt.

– Arbetsgivaren kan hänvisa till att säkra produktivitet och ”säkerhet” och det väger juridiskt tyngre än den anställdes integritet. Lagstiftningen kring integritet i arbetslivet ligger två årtionden efter verkligheten, säger han.

Jon Weman
1 feb 2022 | 06:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från skyddsombudensverkstad.se - "Virtuella arbetsplatser riskerar att bli en integritetsmardröm - Skyddsombudens Verkstad" 1 feb 2022:
    […] InläggsinnehållLäs merArbetsrätt-arkiv – Arbetsvärlden […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev