TRR: ”Oerhört stark efterfrågan på tjänstemän just nu” Full fart på arbetsmarknaden för tjänstemän, visar TRR:s senaste statistik. Situationen liknar den från 2006, före finanskrisen. Arkivbild: Janerik Henriksson / TT

TRR: ”Oerhört stark efterfrågan på tjänstemän just nu”

Omställning Privattjänstemännens arbetsmarknad är urstark just nu. Få och små varsel spelar roll, men också en stark efterfrågan, och rekryterings- och bemanningsbranschen jobbar hårt för att hitta kandidater, berättar Erica Sundberg, operativ chef på TRR.
4 apr 2022 | 14:55
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Inte sedan 2006 har privattjänstemännens omställningsorganisation (TRR) haft ett så litet inflöde av uppsagda tjänstemän. Under första kvartalet i år är antalet nyinskrivna 1 838 personer, mot 4 188 tjänstemän för ett år sedan. Totalt finns nu 5 353 inskrivna hos TRR, också det en kraftig minskning med 59 procent på ett år.

Inte sedan 2006 har privattjänstemännens omställningsorganisation haft ett så litet inflöde av uppsagda tjänstemän

TRR har inte sett så låga inflöden på flera år, enligt ett pressmeddelande, vilket tyder på att arbetsmarknaden har stabiliserats.

– Vi tror ju att det finns flera orsaker, men det är en oerhört stark efterfrågan på tjänstemän på svensk arbetsmarknad i dag, berättar Erica Sundberg, operativ chef på TRR.

– Vi såg en kraftig efterfrågan redan från hösten 2021, och det bara fortsätter och fortsätter.

Rekrytering- och bemanningsföretagen har till exempel stora behov att hitta arbetskraft.

Erica Sundberg, operativ chef på TRR.
Foto: Janerik Henriksson / TT

Tidigare stack några få branscher ut när det gäller efterfrågan på arbetskraft, men enligt Erica Sundberg finns nu efterfrågan jämnare fördelad från alla branscher – som handel, bygg, IT, offentlig sektor, hälso- och sjukvård och finans- och försäkringsbranschen.

De nya jobben

De vanligaste nya befattningarna 2022:

  1. Projektledare
  2. Administratör
  3. Kundtjänstmedarbetare
  4. Ekonomiassistent
  5. Inköpare

Källa: TRR.

+ Expandera

Vad kan det bero på?

– Det går ju bra för Sverige, det är generellt en stark konjunktur. Och inte så många varsel, och när det varslas är det ofta få berörda tjänstemän.

Under pandemin blev det tydligare att tjänstemän som inte hade lika mycket utbildning och erfarenhet fortare blev uppsagda och de hade tuffare konkurrens när de skulle hitta nytt jobb.

– Nu ser vi stora behov av kompetensförsörjning hos många arbetsgivare. Rekrytering- och bemanningsföretagen har till exempel stora behov att hitta arbetskraft.

Men det finns utmaningar. En är vikten av att fler i omställning och mellan jobb söker sig till jobb eller vidareutbildning inom yrken där den stora arbetskraftbristen redan finns ur ett övergripande samhällsekonomiskt perspektiv. En annan är ovissheten i världen just nu.

– Vi har ännu inte sett konsekvenserna för svenska företag av kriget i Ukraina. Det är en osäkerhet som vi behöver vara förberedda på.

4 apr 2022 | 14:55
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev