Ingångslönerna och integrationen Debatten om ingångslönerna och integrationen är intensiv.

Tema Ingångslönerna och integrationen

Etablering Vem ansvarar för att nyanlända kommer in på arbetsmarknaden, är det politikerna eller arbetsmarknadens parter? Den senaste tiden har debatten om ingångslöner, enkla jobb och särskilda anställningsformer helt dominerat arbetsmarknadsdiskussionen. Vi har pratat med politiker och forskare om vad som skulle kunna vara effektivt för att fler ska få jobb snabbare.
Ewa Persson och Ylva Rehnberg
19 feb 2016 | 11:55

De senaste månaderna har debatten om ingångslöner och vilken roll de spelar för nyanländas möjligheter att komma in på arbetsmarknaden blivit allt hetare. Utspel efter utspel, rapporter och kampanjer, som på olika sätt vill lösa frågan hur alla ska kunna få plats på arbetsmarknaden, med en lön som går att leva på. Arbetsmarknadens parter måste ta ansvar är ett återkommande utspel, som ibland också följs av ett hot om lagstiftning.

Redan i dag finns flera möjligheter att anställa nyanställda till en låg kostnad, genom subventionerade anställningar. Vi har tittat närmare på dem i relation till de borgerliga partiernas olika förslag om särskilda anställningsformer, som alla kännetecknas av särskilt låga löner. Läs också vad forskaren säger om jämförelsen mellan subventionerade anställningar och breda lönesänkningar, och om varför politiken nu vill blanda sig i lönebildningen.

Ewa Persson och Ylva Rehnberg
19 feb 2016 | 11:55
Nyheter
De viktigaste nyheterna en gång i veckan
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev