När Arbetsvärlden frågar företrädare för de borgerliga partierna om vad som är problemet med anställningsstöden i debatten om lägre ingångslöner, svarar alla att arbetsgivare anser att stöden är svåra att förstå. En fördel med lägre löner sägs också vara att arbetsgivare då slipper kontakter med Arbetsförmedlingen.
Arbetsvärlden har utan att lyckas försökt få en kommentar från Arbetsförmedlingen om hur myndigheten arbetar konkret med den frågan i dag (eftersom man i olika sammanhang själva framhåller fördelar med stöden) och vilka möjligheter som skulle kunna finnas att underlätta användningen av anställningsstöd. Samtidigt som forskning och utvärderingar av olika arbetsmarknadspolitiska program visar att subventionerade anställningar är den typen åtgärd som har störst effekt för arbetssökandes etablering på den reguljära arbetsmarknaden, har myndighetens egen arbetsgivarenkät från 2014 visat att arbetsgivarna mer sällan än tidigare kontaktades av myndigheten om praktik och subventionerade anställningar.
Kan användas direkt för nyanlända
Två typer av subventionerade anställningar har enbart eller delvis nyanlända som specifik målgrupp och båda kan börja användas så fort en nyanländ är inskriven på Arbetsförmedlingen och/eller i etableringsuppdraget: instegsjobb och nystartsjobb.
De två stöden har olika karaktär. Medan nystartsjobb är en rättighet för människor som behöver komma in eller komma tillbaka på arbetsmarknaden och där endast några grundläggande förutsättningar krävs för att Arbetsförmedlingen ska administrera själva hanteringen, är instegsjobb ett klassiskt anställningsstöd som måste godkännas av Arbetsförmedlingen efter prioritering bland inskrivna sökande.
Nystartsjobb
Nystartsjobbet kan gälla i upp till tre år efter beskedet om permanent uppehållstillstånd eller i sex månader för den som befinner sig i etableringsuppdraget.
Ersättningen ges med upp till den dubbla arbetsgivaravgiften (det vill säga 2*31,42%) för en lön på max 22 000 kronor i månaden. För en nyanländ krävs ingen arbetslöshetsperiod innan, däremot finns krav på att personen är inskriven vid Arbetsförmedlingen. Det är något som kan göras samma dag som ansökan om nystartsjobb lämnas in av arbetsgivaren.
Räkneexempel för en lön på 22 000 kronor:
Ursprunglig kostnad för arbetsgivaren: 28 913 kronor.
Kostnad för arbetsgivare efter subvention: 15 087 kronor.
Den här arbetskraftskostnaden för arbetsgivaren motsvarar en icke-subventionerad lön på 11 480 kronor före skatt.
Räkneexempel för en lön på 16 800 kronor:
Ursprunglig kostnad för arbetsgivaren: 22 079 kronor.
Kostnad för arbetsgivare efter subvention: 11 522 kronor.
Instegsjobb
Anställningsstöd till arbetsgivare som anställer nyanlända arbetssökanden som inte är medborgare i EU/EES eller Schweiz. Den nyanlända ska ha en pågående etableringsplan hos Arbetsförmedlingen och instegsjobbet ska kombineras med
Stödet ges för 80 procent av arbetsgivarens lönekostnad, max 800 kronor/dag i upp till 12 månader för heltidsanställning.
Räkneexempel för en lön på 22 000 kronor:
Ursprunglig kostnad för arbetsgivaren: 28 912 kronor.
Kostnad för arbetsgivare efter subvention: 11 312 kronor.
Den här arbetskraftskostnaden för arbetsgivaren motsvarar en icke-subventionerad lön på 8 607 kronor före skatt.
Räkneexempel för en lön på 16 800 kronor:
Ursprunglig kostnad för arbetsgivaren: 22 078 kronor.
Kostnad för arbetsgivare efter subvention: 4 479 kronor.
Källa: Arbetsförmedlingen.