Fackföreningen SOKAF, Scen- och kulturarbetarnas förbund, gäckar just nu svensk arbetsmarknad. Förbundet har tagit strid mot Arbetsmiljöverket om att strippklubbar, det vill säga arbetsgivarna, ska få bedriva nattarbete.
På förbundets hemsida kan man bland annat läsa att ”Arbetsmiljöverkets ingripande har väckt frågor om balansen mellan myndighetsutövning och skyddet för facklig frihet”.
Myndigheten, som började inspektera strippklubbar runt 2018, har nämligen flera gånger förbjudit nattarbete på olika klubbar. Och fått rätt i flera domstolar.
Är SOKAF ”central arbetstagarorganisation”?
I flera fall hänvisar strippklubbarna till att de tecknat kollektivavtal med SOKAF. Och finns ett kollektivavtal kan inte Arbetsmiljöverket lägga sig i, då är det i stället upp till parterna att reglera sådant som nattarbete.
Men myndigheten anser inte att SOKAF är en ”central arbetstagarorganisation”, som krävs för att kunna använda sig av kollektivavtalet i stället för arbetstidslagen.
Begreppet en ”central arbetstagarorganisation” finns med även i andra lagar som mbl och las. Det här fallet ligger nu hos förvaltningsrätten i Växjö för avgörande, och kan få stora konsekvenser för svensk arbetsrätt.
Adress på Östermalm
Arbetsvärden har länge försökt nå SOKAF för frågor som hur många medlemmar förbundet har och vilka som leder det. Men får bara svar via mejl att de återkommer ”så fort vi kan” signerat med en box-adress.
Utifrån allmänna handlingar finns dock en del information.
Förbundet bildades i januari 2022 på en av Stockholms finaste adresser på Östermalm. Adressen är ett kontorshotell som även erbjuder ”virtuella kontor” för företag som behöver en postadress. Det är också samma adress som boxen som finns med i SOKAF:s mejlsvar.
Styrelsen ska representera nöjesbranschen
Enligt protokollet från det där första mötet deltar tre personer.
En man väljs till ordförande, en annan till kassör. De båda utgör styrelsen. Mötessekreteraren är den tredje deltagaren, han utses till suppleant i styrelsen.
Stadgar slås fast. I dem kan man läsa att SOKAF är en sammanslutning av ”alla arbetstagare och enskilda företagare inom nöjessektor, samt de som sympatiserar med förbundets ändamål och värdegrund”.
Man förtydligar att det även ska gälla tjänstemän.
Styrelsen ska bestå av minst tre men max nio ledamöter, samt en till tre suppleanter.
Minst två tredjedelar av styrelsen ska representera anställda inom kultur och nöje. De ska ses tre gånger om året. Ha kongresser och däremellan förbundsmöten.
Om det har skett vet vi inte. Det finns ingen information om det på hemsidan. Där är information om stadgar också låst.
Kassören i SOKAF driver bildäcksfirma
Av de tre personer som går att härleda till SOKAF är det endast ordförande som verkar jobba i branschen. På Linkedin beskriver han sig som ”abvertising maneger” på ett bolag som bland annat driver en av strippklubbarna som ligger i strid med Arbetsmiljöverket.
Den andre styrelseledamoten äger en bildäcksfirma med anställda, och ett bolag som ska syssla med värdepapper, konsulttjänster och uthyrning av personal. Han har också fått sitt tillstånd för att jobba för bevakningsföretag indraget av länsstyrelsen.
”Jag är inte någon suppleant”
Suppleanten jobbar inom byggbranschen, han är den ende Arbetsvärlden lyckas nå. Han svarar.
”Jag är inte någon suppleant. Har inget med det att göra.”
Annat som står i stadgarna är att medlemmar har lojalitetsplikt mot ”förbundets funktionärer, ombudsmän och andra som utsetts att företräda förbundet och dess medlemmar”.
Samma stadgar som annat fack
Stadgarna är också i stort sett identiska med ett annat fackförbunds stadgar.
Ett förbund som heter KNAF, vilket står för Kultur- och nöjesarbetarnas förbund. Det bildades 2020 av kvinnor som själva jobbar i branschen. Men det förbundet lades ner, och ingen av kvinnorna är inbladad i SOKAF.
Även SOKAF:s kollektivavtal är i stort sett kopierat av KNAF.
Får inte vara med i andra fackförbund
Ett skäl till att förbunden finns är att företrädarna själva anser att anställda i branschen inte får vara med i andra fackförbund.
Men som Arbetsvärlden redan skrivit finns till exempel ett kollektivavtal mellan Unionen och Club Kino, som är en stor strippklubb i Stockholm. Som också ägs av det bolag där ordföranden för SOKAF säger sig jobba på Linkedin.
I handlingar till Arbetsmiljöverket uppger SOKAF att förbundet har 21 medlemmar. Sedan förbundet blivit uppmärksammat i medier, och Arbetsvärlden försökt ställa frågor har nya texter lagts ut på hemsidan.
Där kan man läsa att medlemmarna var tolv från början, men att föreningen i dag har ett ”betydande antal medlemmar fördelat på olika arbetsplatser i Sverige”.