Flirt Fashion överklagar förbud: Strippklubb utmanar svensk arbetsrätt Att Arbetsmiljöverket förbjuder anställda på en strippklubb att jobba natt väcker "väldigt intressanta" frågor, enligt Petra Herzfeld Olsson, professor i arbetsrätt vid Stockholms universitet. Foto: Oscar Olsson/TT och Rickard Kilström

Flirt Fashion överklagar förbud: Strippklubb utmanar svensk arbetsrätt

Nattarbete I Växjö förvaltningsrätt väntar ett unikt fall på avgörande. Det är en strippklubb som överklagat Arbetsmiljöverkets förbud om nattarbete. Rätten behöver ta ställning till vad "en central arbetstagarorganisation" är. För ingen vet riktigt.
1 okt 2024 | 06:30
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

– Det här är verkligen jätteintressant. Så vitt jag vet har frågan aldrig prövats men nu ställs den på sin spets, säger Petra Herzfeld Olsson, professor i arbetsrätt vid Stockholms universitet.

Frågan är vad begreppet ”en central arbetstagarorganisation” innebär. I dagligt tal, ett fackförbund på svensk arbetsmarknad.

Och det är förvaltningsrätten i Växjö som ska försöka definiera det. För där ligger just nu en överklagan från bolaget Flirt Fashion, som bland annat driver en strippklubb i Stockholm. Och begreppet är avgörande för vem som får rätt.

Klubben fick nämligen tidigare i år besök av Arbetsmiljöverkets inspektörer, som då mötte anställda som jobbade natt i baren och entrén. Något som generellt är förbjudet.

För att ha folk som jobbar natt finns olika vägar. Undantag kan göras om det finns särskilda behov som till exempel för sjukvården (se faktaruta). Eller så kan en arbetsgivare få dispens från Arbetsmiljöverket. Eller så finns ett kollektivavtal mellan en ”central arbetstagarorganisation” och arbetsgivare som då kommer överens om arbetstider.

Förbud mot nattarbete

  • Nattarbete regleras i arbetstidslagen.
  • Arbetsmiljöverket sköter tillsyn av lagen.
  • Generellt är det förbjudet att jobba mellan midnatt och klockan fem på morgonen.
  • Undantag finns för nattarbete om "det är nödvändigt med hänsyn till arbetets art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter". Som inom kollektivtrafik, restauranger och sjukvård.
  • Arbetstidslagen kan också avtalas bort genom kollektiv­avtal.
  • Arbetsmiljöverket har ingen tillsyn över kollektivavtal.
  • Det finns också obligatoriska miniregler om arbetstid som kommer från ett EU-direktiv. Arbetsmiljöverket prövar inte om kollektivavtal uppfyller EU-direktivet.

Källa: Arbetsmiljöverket

+ Expandera

Nu har Flirt Fashion ett kollektivavtal med fackförbundet SOKAF, ”fackförbundet för dig som arbetar inom scen, och kulturarbete”.

Flirt Fashion riskerar 600 000 i vite för nattarbete

Men Arbetsmiljöverket har ändå förbjudit nattarbete på Flirt Fashions klubb, och hotar med vite på 600 000 kronor om det fortsätter. För att man inte ser SOKAF som en central arbetstagarorganisation.

– Huvudregeln i lagen är att nattarbete är förbjudet eftersom forskning visar att det är skadligt och lagstiftaren har velat skydda arbetstagarna. När vi startade ärendet i början av året så blev det snabbt aktuellt att klubben hade ett kollektivavtal, säger Karin Förander, jurist på Arbetsmiljöverket.

Hon säger att myndigheten inte tar ställning till om SOKAF är en fackförening, utan om arbetstidslagen ska tillämpas eller inte.

SOKAF har 21 medlemmar

I beslutet om ett förbud mot nattarbete på klubben tar Arbetsmiljöverket upp att i kommentarerna till medbestämmandelagen finns fackförbund som IF Metall och Unionen, som exempel på centrala arbetstagarorganisationer.

Och att det i förarbetena till arbetstidslagen nämns att ett sådant förbund ska organisera ”mera betydande antal arbetstagare”.

I ett av dokumenten till Arbetsmiljöverket uppger SOKAF att man har 21 medlemmar.

Vilket myndigheten inte anser är ”mera betydande antal” i förhållande till vilka de säger sig representera – landets alla scen- och kulturarbetare.

Arbetsvärlden har sökt SOKAF för att fråga hur många medlemmar de har i nuläget, som har lovat att återkomma men ännu inte gjort det.

Flirt Fashion: Inte upp till Arbetsmiljöverket

Flirt Fashion menar i sin överklagan att det inte är upp till Arbetsmiljöverket att avgöra hur medlemmarna organiserar sig, eller ”underkänna en grundlagsstadgad rättighet samt det föreliggande kollektivavtalet”.

Professor Petra Herzfeld Olsson tycker att Arbetsmiljöverket argumenterar väl i sitt beslut, men säger att hon inte alls kan bedöma hur det kommer att sluta.

– Arbetstidslagen är en skyddslagstiftning. Utgångspunkten är att inte vilken lös sammansatt organisation som helst ska kunna göra avvikelser. Det är ett starkt argument, men om det är tillräckligt vet jag inte.

”Det blir en väldigt spännande fråga”

Och begreppet ”en central arbetstagarorganisation” återkommer i en stor del av all arbetsrättslig lagstiftning. I många fall där lag kan avtalas bort i kollektivavtal. Som lagen om anställningsskydd och den om medbestämmande

Det kan alltså väcka frågor i arbetsrättsliga sammanhang?

– Absolut. Och det kan leda till att det blir olika krav som ställs på till exempel arbetstidslag och att teckna kollektivavtal för lön, för där har vi ingen lagstiftning. Vi har hittills inte behövt fundera så mycket den här frågan eftersom det svenska systemet är så enhetligt, säger professor Petra Herzfeld Olsson.

Arbetsmiljöverket: Tydlig praxis bra för alla

Karin Förander, Arbetsmiljöverkets jurist, säger att hon inte vet än hur myndigheten ställer sig till ett eventuellt överklagande om Flirt Fashion får rätt. Och att myndigheten bara kan tillämpa den lagstiftning som beslutats.

– Men det är bra att det går till domstol eftersom det inte finns en tydlig gränsdragning av vilka centrala arbetstagarorganisationer som får göra avsteg. Så tydlig praxis från domstol vore bra för alla parter.

Det finns flera fall av strippklubbar med medlemmar i SOKAF som ligger hos Arbetsmiljöverket, men inget har gått så långt som fallet med Flirt Fashion.

Enligt förvaltningsrätten i Växjö väntas ett beslut om nattarbete på Flirt Fashions klubb komma under hösten.

1 okt 2024 | 06:30
Om skribenten
Sandra Lund är reporter som jobbat med arbetsmarknadsjournalistik i över 15 år.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev