Klarna får böta för otillåtet nattarbete – igen Klarna bötfälls för otillåtet nattarbete. Det är andra gången Arbetsmiljöverket utdelar sanktionsavgift för samma sak. Foto: Axel Green, Oscar Olsson/TT

Klarna får böta för otillåtet nattarbete – igen

Techbolag Företaget tvingas böta för andra gången för samma sak.
2 okt 2024 | 12:49
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det råder generellt förbud mot nattarbete i Sverige. För att låta sina anställda jobba natt måste ett företag antingen ha kommit överens om det med facket eller få särskild dispens från Arbetsmiljöverket. Klarna hade inget av detta, men schemalade anställda för nattarbete ändå. Nu kräver Arbetsmiljöverket företaget på sanktionsavgift för otillåtet nattarbete. 

”Vi bedömer att den verksamhet som ni bedriver inte är sådan att avvikelse får göras från nattarbetsförbudet på grund av arbetets art, allmänhetens behov eller att den av särskilda omständigheter måste bedrivas mellan midnatt och klockan 5”, skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut. 

Tidigare böter för nattarbete

Nattarbetet utfördes mellan september 2022 och mars 2023, när Klarna ännu inte hade tecknat kollektivavtal med Finansförbundet.

Arbetsmiljöverket sätter bötesnivån på 234 486 kronor. Det är andra gången företaget prickas för otillåtet nattarbete. Tidigare har företaget också ålagts betala sanktionsavgift för samma förseelse under 2021 och 2022. 

Klarna har nu till den 14 oktober på sig att invända mot beslutet. 

Dagens kollektivavtal tillåter nattarbete

I ett mejl skriver Klarnas kommunikationschef Joel Hedin att Arbetsmiljöverkets nedslag gällde under en specifik tid då företaget inte hade dispens från förbudet. Efter denna period beviljades Klarna dispens och nu med kollektivavtalet är det tillåtet.

”Det är viktigt att komma ihåg att det här gäller just den officiella dispensen för nattarbete och inte arbetsmiljön då Klarna naturligtvis följt alla regler och riktlinjer. Som bank och ett globalt företag med 150 miljoner kunder världen över finns det en förväntan att vi ska ha beredskap dygnet runt för att hantera eventuella incidenter, som exempelvis hackerattacker.”, skriver Joel Hedin i mejlet till Arbetsvärlden.

2 okt 2024 | 12:49
Om skribenten
Axel Green är en reporter som specialiserar sig på arbetsmarknadsfrågor och samhällsutveckling, med erfarenhet av både nationell och internationell bevakning.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev