Arbetsmiljöverket fortsätter att inspektera landets strippklubbar.
Nu förbjuds även Club Kino i Stockholm att ha nattarbete.
Förbud mot nattarbete
- Nattarbete regleras i arbetstidslagen.
- Arbetsmiljöverket sköter tillsyn av lagen.
- Generellt är det förbjudet att jobba mellan midnatt och klockan fem på morgonen.
- Undantag finns för nattarbete om "det är nödvändigt med hänsyn till arbetets art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter". Som inom kollektivtrafik, restauranger och sjukvård.
- Arbetstidslagen kan också avtalas bort genom kollektivavtal.
- Arbetsmiljöverket har ingen tillsyn över kollektivavtal.
- Det finns också obligatoriska miniregler om arbetstid som kommer från ett EU-direktiv. Arbetsmiljöverket prövar inte om kollektivavtal uppfyller EU-direktivet.
Källa: Arbetsmiljöverket
Om anställda fortsätter jobba mellan midnatt och fem på morgonen efter den 15 november ska klubben betala 4,5 miljoner kronor till staten.
Det är inte första gången Club Kino och Arbetsmiljöverket möts i frågan.
Strippklubben har fått förbud tidigare, för andra tidsperioder. Och överklagat men förvaltningsdomstolarna har gett Arbetsmiljöverket rätt. I dagarna har Club Kino fått en sanktionsavgift på närmare 4,8 miljoner kronor för nattarbete under 2020.
Men vid nya inspektioner möter alltså Arbetsmiljöverket nya arbetstagare som jobbar natt.
Även Club Kino har kollektivavtal med SOKAF
I det senaste fallet från en inspektion i januari var det tio dansare och fem anställda med andra arbetsuppgifter på plats när myndigheten kom på besök 02.00.
Precis som strippklubben Flirt Fashion, som Arbetsvärlden kunde berätta om i veckan, hänvisar Club Kino till att bolaget har tecknat kollektivavtal med SOKAF, Scen- och kulturarbetares förbund.
Ett kollektivavtal mellan arbetsgivare och en ”central arbetstagarorganisation” kan nämligen ge undantag från arbetstidslagen, som generellt inte tillåter arbete mellan midnatt och fem på morgonen.
Undantag finns också för verksamheter som vård, kollektivtrafik och restauranger.
Men Arbetsmiljöverket vägrar erkänna SOKAF som en sådan central arbetstagarorganisation, och i Växjö förvaltningsrätt väntar fallet med Flirt Fashion på avgörande.
Det avgörandet väntas få stor principiell betydelse, eftersom rätten måste definiera vad en central arbetstagarorganisation är. Ett beslut ska komma under hösten.
SOKAF har 21 medlemmar på flera strippklubbar
Arbetsvärlden har sökt SOKAF för att få svar på frågor som hur många medlemmar man har, och vilka arbetsgivare man har kollektivavtal med. SOKAF har lovat återkomma men inte gjort det.
Enligt Arbetsmiljöverkets uppgifter har SOKAF 21 medlemmar, och kollektivavtal tecknades i samband med en tidigare inspektion.
Arbetsvärlden har också sökt representanter för Club Kino.