Skotska professorer pessimistiska inför COP26 i Glasgow Tyska medlemmar i Extinction Rebellion laddar upp inför COP26 i Glasgow. (Annette Riedl/dpa via AP)

Skotska professorer pessimistiska inför COP26 i Glasgow

COP26 De skotska professorerna Jeff Hyman och Chris Baldry tror på såväl tomma gator som tomma löften från politikerna under klimatmötet i Glasgow. Tillsammans har de skrivit en bok om en "grön ny giv" där de bland annat kräver återkommunalisering av verksamhet för att stärka facken och klimatet.
Bengt Rolfer
26 okt 2021 | 12:26
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den gröna omställningen måste gå hand i hand med kampen för goda arbetsvillkor. För att klara både klimatet och jobben behövs en pånyttfödelse för facket.

Det är huvudbudskapet från de skotska professorerna Jeff Hyman och Chris Baldry. I en aktuell bok förklarar de varför löntagarna måste vara delaktiga för att klimatomställningen ska bli framgångsrik.

− Vi har forskat i många år om villkoren i arbetslivet och under senare år har vi sett hur de har försämrats. Många vet inte om de har jobb för dagen eller hur mycket de ska tjäna. Samtidigt har facket försvagats, säger Chris Baldry, professor emeritus vid University of Sterling, och fortsätter:

Glasgow är normalt en stad som lockar stora demonstrationer, men jag tror inte att det blir så nu

− Situationen var helt annorlunda förr, då hade man en specifik arbetsgivare och en bestämd lön som förhandlats fram av facket. Sedan har klimatkrisen kommit på det. Vi har själva barnbarn och har börjat fundera vilken miserabel värld de ska ärva från oss. Det känns som att både människor och miljö har blivit slit och släng-varor, säger han.

Jeff Hyman, och Chris Baldry, professor emeriti vid University of Aberdeen, är författare till boken ”Sustainable Work and the Environmental Crisis”.

Detta är bakgrunden till att han tillsammans med Jeff Hyman, professor emeritus vid University of Aberdeen, började skriva boken ”Sustainable Work and the Environmental Crisis” som kom ut i somras.

Författarna drar historiska paralleller till det stora amerikanska återbyggnadspaketet New Deal efter depressionen på 1930-talet. Då enades regering och arbetsmarknadens parter om viktiga reformer för att ska nya jobb. Det behövs nu en ”New Green Deal”, anser de.

− Det får inte gå till som när Mrs. Thatcher slog igen gruvindustrin här i Storbritannien och ingenting annat kom i stället, säger Chris Baldry.

− Det var då, 1979, som fackets medlemstal började sjunka och det har inte återhämtat sig än, tillägger Jeff Hyman. Och nu ser vi samma sak i hela världen. Vår slutsats är att facken måste vara en nödvändig partner för att hantera den existentiella kris vi befinner oss i.

Glasgow är normalt en stad som lockar stora demonstrationer, men jag tror inte det blir så nu

Men hur ska denna fackliga pånyttfödelse bli möjlig?

− Samtidigt som medlemstalen sjunker kraftigt ser vi också att när folk erbjuds att gå med i facket så gör de det. Det gäller speciellt i offentlig sektor. Många områden har privatiserats och det har ju visat sig inte fungera, vare sig för löntagarna, för konsumenterna eller för miljön. Därför vill vi minska privatiseringarna och ”återkommunalisera” sådant som vattenförsörjning till exempel, säger Jeff Hyman.

Globaliseringen har försvagat facken och klimatet

Chris Baldry tror − återigen − att lösningen delvis finns i historien:

− Villkoren för hamnarbetarna på 1800-talet påminner en del om hur många med otrygga jobb har det idag. De gick ner till hamnen för att se om det fanns jobb för dagen, fanns det inte så blev det utan. Det ledde till att de började organisera sig. Det var kanske osannolikt att en grupp outbildade arbetare gjorde detta, men de lyckades och det kan ske igen, påpekar han.

Men ni pratar om att ta itu med klimatkrisen och fackets kris samtidigt. Vad är ert huvudfokus?

Chris Baldry tar produktionen av mobiltelefoner som exempel.

Metallen kobolt som behövs till batterierna bryts i Kongo, ofta av barnarbetare och under vidriga förhållanden. Kobolten skickas till Kina där en rad arbetare på Iphonetillverkaren Foxconn tagit livet av sig i protest mot arbetsmiljön. De färdiga mobilerna skeppas på nedsmutsande containerfartyg till Europa och hamnar på ett lager hos Amazon där de tas emot av lågavlönad personal med otrygg anställning. Där hämtas de upp av egenanställda chaufförer och fraktas med bil hem till din dörr.

Fattiga länder i Stillahavsområdet som kommer att lida värst av klimatomställningen har inte råd att åka hit

När du kasserat din mobil skickas den vidare till elektroniska soptippar i till exempel Ghana och ”återvinns” helt utan skyddsutrustning.

− Vad vi vill säga är att det finns ett samband här. Globaliseringen har skapat både dåliga jobb och mängder av utsläpp.

Och på vilket sätt kommer världens ledare som inom kort samlas i Glasgow att hantera denna dubbla kris? Redan i Parisavtalet från 2015 lanserades begreppet ”rättvis omställning” (eller just transiton) för första gången i en internationell klimatöverenskommelse. Nu sex år senare ska man förhoppningsvis ta nya steg mot målet att rädda planeten.

Sannolikt fler tomma löften

Men de skotska forskarna är inte särskilt hoppfulla.

− Det är rätt osannolikt att detta kommer upp. Det blir nog mer eller mindre tomma löften om vad som ska uppnås till 2035 eller 2050, medan det vi skulle behöva är årliga CO2-mål med realistiska planer för att nå dem, säger Jeff Hyman.

− Och de länder som har de största utsläppen, som Kina och Australien, kommer inte ens hit. Fattiga länder i Stillahavsområdet som kommer att lida värst av klimatomställningen har inte råd att åka hit, säger Chris Baldry.

Globaliseringen har skapat både dåliga jobb och mängder av utsläpp

Jeff Hyman som själv bor alldeles i närheten av där COP26 äger rum tillägger också att det kommer att bli för svårare för folk att gå ut på gatorna och visa vad de tycker:

− Glasgow är normalt en stad som lockar stora demonstrationer, men jag tror inte det blir så nu. Dels sätter covid hinder i vägen. Dessutom tror jag att regeringen tänker se till att det inte skapas negativ publicitet från mötet, säger Jeff Hyman.

Bengt Rolfer
26 okt 2021 | 12:26

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev