LO kan komma att bojkotta Europafacket LO:s ordförande Susanna Gideonsson.Foto: Duygu Getiren / TT kod 12080

LO kan komma att bojkotta Europafacket

Minimilöner Som en följd av att Europafacket inte understött den svenska linjen i minimilönsfrågan överväger LO att hädanefter avstå från samorganisationens möten. Det erfar Arbetsvärlden.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det pågår diskussioner inom LO om att bojkotta Europafackets (EFS) möten och aktiviteter under det kommande året.

Skälet till detta, enligt källor med god insyn i LO, är att EFS inte följer sitt kongressbeslut om att Sverige ska undantas från EU:s planerande minimilönedirektiv.

Därtill erfar Arbetsvärlden att LO:s representanter under en tid funnit sig överkörda och ignorerade av övriga deltagare på EFS:s möten. Något som man inom LO ska ha kommit att betrakta som ett arbetsmiljöproblem.

Vet inte hur det ska kommuniceras ut

LO var med och grundade EFS i början 1970-talet och organisationen består i dag av 95 medlemsorganisationer från 36 länder och samlar omkring 60 miljoner europeiska löntagare.

LO:s internationella chef Oscar Ernerot uppger att han inte vill kommentera huruvida dylika diskussioner förs inom organisationen, och hänvisar till dess pressavdelning.

Karla Wixe, research officer på LO, säger till Arbetsvärlden att man har fattat någon form av beslut vad beträffar EFS men att man inte har avgjort hur saken ska kommuniceras ut och hänvisar vidare till presstjänsten.

Inget beslut har fattats

På presstjänsten uppger en av LO:s kommunikatörer att det pågår diskussioner inom LO beträffande EFS men att inget beslut i frågan fattats ännu.

När Arbetsvärlden frågar om tidningen kan skriva att det ”pågår diskussioner” svarar kommunikatören nekande och säger att hon alls inte vill kommentera saken i dagsläget.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev