Se till att inte bli ersatt av AI – här är de bästa knepen Vem tackar nej till en R2-D2, en robotassistent, vid sin sida på jobbet? Foto: Studbee/Unsplash

Se till att inte bli ersatt av AI – här är de bästa knepen

Kompetensutveckling med Marcus Kommer AI förslava människan? Eller kanske bara ge oss mer ledigt? I väntan på ett definitivt svar ger sig Marcus Bornlid Lesseur ut på jakt efter de bästa knepen för att ditt jobb inte ska bli ersatt av AI.
28 apr 2023 | 09:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Få har undgått att notera att det går undan på AI-fronten, och spekulationerna haglar vad beträffar vilka samhälleliga följdverkningar som det teknologiska språnget kommer att föra med sig. Vissa menar till exempel att vi står på randen till ett apokalyptiskt scenario, att så kallad AGI (artificiell generell intelligens), om eller när detta utvecklas, kommer att utrota varje levande varelse på planeten.

Andra är mer bekymrade – eller, som undertecknads av längtan efter pensionen ridna pappa, fulla av hopp – över att AI-verktygen ska göra livet besvärligt för den breda medelklassen genom att traditionella tjänstemannayrken och kreativa professioner kan komma att fasas ut till följd av de betydligt mer kostnadseffektiva alternativen som AI-tjänsterna erbjuder.

Om man blir rädd och tänker, nu kommer jobbet försvinna, det här med AI är bara svårt och jobbigt, då riskerar det att bli sant.

De sociala kompetenserna är svårast för AI att ersätta, säger jobbcoachen Christine Nord.

Än så länge kan vi förstås bara spekulera i vad som komma skall, men för den skull behöver man ju inte vila på lagrarna. Därför har Arbetsvärlden låtit några siare resonera kring vilka strategier tjänstemannaklassen i förväg kan anamma för att helt enkelt göra sig oumbärlig på jobbet.

Ersatt av AI – självuppfyllande profetia

Först ut har vi jobbcoachen Christine Nord som menar att man gör klokt i att lägga band på sin inre doomer om man hädanefter ska hävda sin plats på arbetsmarknaden.

– Om man blir rädd och tänker, nu kommer jobbet försvinna, det här med AI är bara svårt och jobbigt, då riskerar det att bli sant. För då anpassar du dig inte. Men om du lär dig mer om AI, och om hur den tekniken kan hjälpa dig att bli bättre på ditt jobb, så kan du hänga med i utvecklingen och fortsätta vara aktuell på arbetsmarknaden.

Man ska enligt Christine Nord alltså inte vara en bakåtsträvare. Hon hävdar därtill vikten av att man som anställd bejakar sina icke-maskinella egenskaper.

– Det är ju just de sociala kompetenserna som det blir svårare för AI att ersätta.

Jobbcoach ett AI-säkert yrke

Så man bör anstränga sig mer för att vara en glad skit på jobbet?

– Nej, det är inte så att man måste bli mer extrovert, utan att det är viktigt att lyfta fram egenskaper som AI inte har. Där det sociala samspelet, det mänskliga värdet, står i fokus, säger Christine Nord.

Hon tillägger att även om AI-jobbcoacher sannolikt kommer att ploppa upp som alternativ till mänskliga diton så tror hon inte att det är dags för henne att byta yrkesbana.

– En AI kan vara ett utmärkt billigare alternativ. Men det finns många som uppskattar att möta en coach som är en faktisk person.

Allmänbildning och kritiskt tänkande

Inte heller Karim Jebari, framtidsforskare vid Institutet för framtidsstudier, är orolig för att han ska bli ersatt av AI inom överskådlig tid. Över huvud taget anser han att risken för att jobb ska försvinna på grund av Silicon Valley-jättarnas glada kapprustning är ganska överskattad.

– Vad som ofta sker i och med stora produktivitetsökningar är inte att jobb byts ut, utan att arbetsuppgifterna förändras inom jobben. Ett exempel är hur det såg ut när Excel introducerades, det innebar inte att bokförare försvann, snarare blev jobbet som sådant annorlunda. Det är inte så att färre personer sysslar med bokföring i dag, och då är Excel en extremt kraftfull teknologi.

Ett tips är att göra som jag gjort de senaste femton åren och lyssna på hela The Economist en gång i veckan.

Att läsa eller lyssna på böcker är ett bra tips, anser Karim Jebari på Institutet för framtidsstudier.

Han säger att färre anställda visserligen kan komma att behövas för att utföra vissa sysslor hädanefter men han påpekar att under perioder som utmärkts av ökad produktivitet har arbetslösheten också sjunkit. Därmed anser han att man kan se ljust på framtiden. Men på samma gång trycker han på att allmänbildning kommer att bli än viktigare i takt med att folk i högre grad börjar använda sig av AI som arbetsverktyg.

AI har blivit väldigt bra på att generera text men en stor del av den är felaktig.

– AI har blivit väldigt bra på att generera text men en stor del av den är felaktig eller missvisande. Även om det är klart att nya versioner kommer att bli bättre, så kommer de inte att bli perfekta. Så ska man ha ett skrivande jobb tror jag definitivt att det finns en arbetsmarknad för en. För det krävs att man har ett slags allmänbildning och kritiskt tänkande för att kunna använda sig av de här verktygen, säger han och fortsätter:

– Ett tips är att göra som jag gjort de senaste femton åren och lyssna på hela the Economist en gång i veckan. Det ger dig en inblick i den senaste utvecklingen och ger dig överblick över hela världen. Man kan också lyssna på ljudböcker av den typen. Så att läsa eller lyssna på böcker, det är ett bra tips. Böcker som handlar om samtida skeenden. Nu under kriget insåg jag att jag vet väldigt lite om krig och fred. Därför har jag läst böcker om historia, diplomatisk historia, om Ryssland.

Skaffa grundläggande digital kompetens

Kerstin Eriksson är utredare på Arbetsförmedlingen och har för myndigheten prognostiserat vilka effekter den ökade automatiseringen kommer att få på jobbmarknaden. I likhet med de ovan nämnda har hon ingen Ted Kaczynski-artad inställning till teknikutvecklingen.

I samband med snabba förändringar inom yrkesroller behövs dialog, lyhördhet och samarbetsförmåga.

Kerstin Eriksson på Arbetsförmedlingen tror på kompetensutveckling.

Hon säger att Arbetsförmedlingens bedömning är att väldigt få yrkesroller hotas av AI, men att grundläggande digital kompetens kommer att efterfrågas inom snart sagt alla yrken och att det kommer att bli ännu svårare att få jobb om man saknar gymnasial utbildning. Hon trycker också på att just mänskliga egenskaper kommer att bli mer och mer eftertraktade.    

– Vi ser att behovet av sociala och empatiska förmågor växer och dessa kommer även fortsättningsvis att vara betydande. För i samband med snabba förändringar inom yrkesroller behövs dialog, lyhördhet och samarbetsförmåga.

Mer tid att lata sig

Hon trycker också på det livslånga lärandet.

– I dag säger vi gärna att det är viktigt att kompetensutveckla sig. I framtiden kan det bli en kompetens i sig att kunna ta till sig av ny kunskap i sin yrkesroll. Att man helt enkelt anpassar sig till förändringarna som sker. Uppgifter som kräver lägre kognitiv förmåga och rutinuppgifter, kommer samtidigt att bli färre och mycket tyder på att kunskapsnivån kommer att höjas inom många yrken, säger hon. 

Avslutningsvis uppger undertecknads pappa att AI-revolutionen inte kan komma fort nog så att han ”får mer tid att lata sig”.  

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev