Så ser den nya corona-arbetslösheten ut Många blir av med sina jobb nu, och Arbetsvärldens djupdykning i statistiken visar att det slår mot alla grupper. Men det finns även lediga jobb. Arkivbild: Arbetslös på väg till Arbetsförmedlingen en vecka med nära 140 000 lediga jobb på Platsbanken (vecka 17 2020 fanns 105 000 lediga jobb anmälda till AF). Foto: Jessica Gow / TT

Så ser den nya corona-arbetslösheten ut

Arbetslöshet Den nya arbetslösheten ser ut att drabba mycket brett, tvärtemot Arbetsförmedlingens eget budskap. Samtidigt är omfattningen av aktiva arbetsmarknadsinsatser en bråkdel av insatserna för några år sedan.
29 apr 2020
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0

Arbetsförmedlingen såg redan i höstas att arbetslösheten ökade. Men i mars och april slog Coronakrisen till, och plötsligt har hundratusen skrivits in som nya arbetslösa på Arbetsförmedlingen bara under mars och april.

Hur ser då den här nya arbetslösheten ut?

Ja, många fler kommer förstås att förlora sina jobb också de närmaste månaderna, men än så länge är många ”bara” varslade om uppsägning, eller har just nu korttidsarbete.

De som redan har blivit arbetslösa direkt har ofta haft tillfälliga anställningar och finns i vissa branscher. Så brukar Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén förklara när veckans nya siffror presenteras på måndagarna. Många av dem är nya på arbetsmarknaden – det vill säga nyinvandrade eller unga med färska utbildningar.

Men nu kommer allt fler varsel om uppsägningar som med stor sannolikhet kommer att omsättas i verkliga uppsägningar, som SAS varsel av under tisdagen, varav 1 900 berör Sverige, och Volvo Cars varsel i dag onsdag av 1 300 tjänstemän i Västsverige.

Arbetsvärlden har dykt ner i Arbetsförmedlingens egen statistik över de som har skrivits in som nyanmälda på Arbetsförmedlingen under Coronakrisens åtta veckor, och det blir tydligt att den nya arbetslösheten redan slår mycket brett på arbetsmarknaden, mot både yngre, äldre, födda i Sverige och utrikes födda.

 

 

Samtidigt får de som blev arbetslösa i höstas allt svårare att få andra jobb när Coronakrisen ökar arbetslösheten. Så nu ökar långtidsarbetslösheten, det vill säga de som varit arbetslösa i mer än sex månader.

 

Statistiken visar också hur antalet arbetssökande som nu får konkreta tydligt aktiva insatser av arbetsmarknadspolitiken kraftigt har minskat under de senaste två åren. Antalet insatser som ur statistiken kan tolkas som aktiva (och inte endast inskrivning i nya faser i arbetslöshetsperioden, som ungdomsgarantin och jobb- och utvecklingsgarantin) har blivit betydligt färre än 2018, då antalet arbetslösa kan jämföras med dagens antal.

 

Det finns dock fortfarande drygt hundratusen lediga jobb anmälda till Arbetsförmedlingen, det är också något som Arbetsförmedlingen upprepar. Tusentals människor går till nya jobb varje vecka.

 

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar