Målet för måndagens presskonferens hos Arbetsförmedlingen var tydligt: myndigheten vill tona ner eventuell panik på den svenska arbetsmarknaden.
– Vi ser historiskt stora varsel. Men det är viktigt att minnas att alla varsel inte leder till uppsägningar, underströk generaldirektör Maria Mindhammar på pressträffen.
– Vi ser en viss ökning av inskrivningar till AF, men ingen markant ökning. Vi ser att den följer i stort den prognos vi gjort ett tag, fortsatte hon sedan.
Men det är en sanning med modifikation. Medan Arbetsförmedlingen använder månadsstatistik som en officiell verksamhetsstatistik, visar myndighetens egen veckostatistik en mycket dramatisk utveckling av antalet nyinskrivningar på Arbetsförmedlingen bara under de två senaste veckorna med nästan en fördubbling av nyinskrivna, en utveckling som mer liknar den dramatiska varselstatistiken.
Krispaketen ska hålla ekonomin i beredskap
Analyschefen Annika Sundén menar att till skillnad från exempelvis finanskrisen 2009 är coronakrisen en hälsokris. När den är över är planen att en stor del av näringsliv och samhällsliv kommer återgå till ett mer normalt läge, förutsatt att regeringens och samarbetspartiernas krispaket får den effekt man vill. Genom framskjutna skatter och avgifter, korttidspermitteringar och andra åtgärder ska så många företag och kompetenta anställda som möjligt finnas kvar och snabbt kunna växla upp aktiviteten.
Den senaste varselsiffran som presenterades i dag måndag visar något annat: Hittills i mars har 36 800 personer varslats om uppsägning i hela landet, i de två största regionerna Stockholm och Västra Götaland var siffrorna 20 576 respektive 10 275 varslade om uppsägning. Det är historiskt stora siffror, inte ens under den dramatiska finanskrisen varslades så många om uppsägning under en månad.
Men enligt Annika Sundén kan här finnas arbetsgivare som varslar för säkerhets skull, ifall de inte får korttidspermittera. Tillväxtverket som ska besluta om vilka som får korttidspermittera börjar ta sina beslut först nästa vecka.
Samtidig visar tidigare kriser att även om många varslar, leder inte alla till uppsägning, och majoriteten av de som sedan blir uppsagda får dessutom nya jobb ganska snart. Här skulle också kunna finnas arbetsgivare som varslar för säkerhets skull, ifall de inte får korttidspermittera. Tillväxtverket som ska besluta om vilka som får korttidspermittera med ekonomiskt stöd börjar ta sina beslut först nästa vecka.
det är viktigt att hitta sätt för personer att ganska snabbt ställa om, via korta utbildningar.
Och parallellt med varsel och nya arbetslösa anmäls fortfarande nya jobb till Arbetsförmedlingen, inte minst inom vård, omsorg och utbildning.
– Det är viktigt att understryka att det fortfarande finns jobb. främst i vård, omsorg och utbildning, menade Annika Sundén. Men även inom andra sektorer, som söker kassapersonal, till lager och det finns behov i de gröna näringarna. Det gör också att det är viktigt att hitta sätt för personer att ganska snabbt ställa om, via korta utbildningar.
Möte med regeringen
En del av lösningen är enligt Annika Sundén att öka omställningen. Men fortfarande saknas besked om mer resurser till Arbetsförmedlingen i coronakrisen. Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar har möte om situationen med arbetsmarknadsdepartementet på måndagseftermiddagen.
Förhandlingarna om reformeringen av myndigheten har skjutits upp, men pilotprojektet Kundval Rusta och Matcha (KROM) på 32 orter har hittills fortsatt. I en debattartikel i förra veckan gick fackens centralorganisationer ut och uppmanade regeringen och samarbetspartierna att stoppa även pilotprojektet.