”Allvarligt läge”med rekordmånga nya arbetslösa Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén betecknar i dag den kraftiga ökningen av nya arbetslösa för "allvarligt läge". Foto: Pontus Lundahl / TT

”Allvarligt läge”med rekordmånga nya arbetslösa

Arbetslöshet – Antalet nyinskrivna förra veckan är högre än någon enskild vecka under finanskrisen 2008 vilket säger en hel del om det allvarliga läget, säger Arbetsförmedlingens pronoschef Annika Sundén i dag måndag. Arbetsmarknadsforskaren Anders Forslund är orolig för att det saknas lokal närvaro för att kunna ta hand om alla nya arbetslösa.
6 apr 2020 | 12:58
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Antalet varsel om uppsägning slog nyligen rekord sedan registreringarna började i mitten av 1970-talet.

Men nu har coronakrisen också kommit ifatt när det gäller antalet nya arbetslösa i Arbetsförmedlingens egen statistik – alltså de som inte varslas och inte är berörda av korttidspermitteringarna.

– Antalet nyinskrivna förra veckan är högre än någon enskild vecka under finanskrisen 2008 vilket säger en hel del om det allvarliga läget, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande som skickades ut från myndigheten vid lunchtid i dag måndag.

Under perioden 30 mars till 5 april skrev 25 350 personer in sig på Arbetsförmedlingen. Det är 16 761 fler än samma vecka föregående år.

Enligt pressmeddelandet bedömer också Arbetsförmedlingen att arbetslösheten kommer att fortsätta öka till följd av krisen och mobiliserar därför resurser för att möta detta.

– Nu prioriterar vi att alla som skriver in sig hos Arbetsförmedlingen får en första kontakt för att få stöd och ersättning, säger Annika Sundén.

Enligt Anders Forslund ger just arbetsförmedling enligt alla tillgängliga utvärderingar goda resultat

Men på ett seminarium som hölls av SNS, Studieförbundet näringsliv och samhälle, i slutet av förra veckan, uttryckte arbetsmarknadsforskaren och biträdande forskningschefen vid IFAU Anders Forslund oro.

– Jag är orolig för är att förmedlingen förmodligen inte är tillräckligt närvarande på tillräckligt många ställen, lokalt.

Enligt Anders Forslund ger just arbetsförmedling ”enligt alla tillgängliga utvärderingar goda resultat, både för personer som står nära arbetsmarknaden och de som står längre ifrån, och väsentligen i alla konjunkturlägen vi känner till”.

– Även om det förmodligen fungerar bättre i en högkonjunktur än i en lågkonjunktur. Men man får inte glömma bort satsning på förmedlingsverksamhet nu heller.

Att vända det där bara för att man får ett direktiv är inte säkert att det går bra.

Problemet med det, enligt Anders Forslund, är att Arbetsförmedlingen har minskat på den lokala närvaron ganska länge, något som sedan påskyndades av budgetnedskärningar.

– Sedan har det kommit tydliga signaler från regeringskansliet att man inte gärna ser att förmedlingarna försvinner lokalt. Men det är inte lätt att vända den här utvecklingen, som delvis har drivits av beslut som AF fattat centralt om att faktiskt lägga ner den här verksamheter, men också av att förmedlare faktiskt har valt att lämna förmedlingen. Att vända det där bara för att man får ett direktiv är inte säkert att det går bra.

6 apr 2020 | 12:58
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev