Arbetslösheten bland journalister upp 20 procent STOCKHOLM 20110208 Schibstedt Media Groups hus på Västra Järnvägsgatan i centrala Stockholm. Här finns bland annat tidningen Aftonbladet, Svenska Dagbladet, SVD, och Hitta.se. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX / kod 10050

Arbetslösheten bland journalister upp 20 procent

Medier Arbetslösheten bland journalister har ökat med 20 procent sedan 1 april, bedömer Journalisternas a-kassa. Först blir frilansarna arbetslösa. Cirka 1 300 journalister är nu korttidspermitterade och branschen efterlyser mer branschstöd.
Göran Jacobsson
21 apr 2020
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Vi borde ge 140 procent i dagens krissituation, men istället är en stor del av oss permitterade, säger Jan Spångberg, klubbordförande för journalistklubben på Expressen, där tre fjärdedelar är av redaktionen är permitterade under 20 procent av arbetstiden.

Jan Spångberg säger att effekten blir att redaktionen måste välja bort mer. Samtidigt förstår han att   arbetsgivaren måste göra något eftersom tidningen tappat en stor del av annonserna och inte säljer lika mycket lösnummer som tidigare.

– Regeringen borde skapa ett mer kraftfullt stöd riktat till mediabranschen. Utan ytterligare stöd är risken uppenbar att många medier kommer försvinna, säger Jan Spångberg.

Korttidsarbete är ingen bra åtgärd när efterfrågan på nyheter ökar.

I början av april beslutade regeringen om ett extra presstöd på 200 miljoner. Både fack och arbetsgivare anser att det är för lite pengar.

Enligt Journalistförbundet är det bortåt 30 medieföretag som infört korttidsarbete och det handlar ofta om permittering till 20 procent. Bland dem som har infört korttidsarbete finns Bonnier News och Mitt-i-tidningarna. Enligt facket är det 1 300 journalister som är korttidspermitterade.

Däremot har inga stora varsel om uppsägning lagts i mediebranschen. Facket känner bara till att enstaka medlemmar sagts upp på mindre företag.

Johan Lif är förhandlingschef hos SJF. Han säger:

– Situationen är väldigt ansträngd. Korttidsarbete är ingen bra åtgärd när efterfrågan på nyheter ökar.

Han förklarar att det facket vill ha är ett riktat branschstöd.

Många frilansar får gå på dagen.

– Det är en demokratifråga. Faran är att vi får sämre möjligheter att förmedla korrekta nyheter och då finns risken att allmänheten vänder sig till mindre säkra informationskällor, säger Johan Lif.

Journalisternas A-kassa gör bedömningen att arbetslösheten bland journalister ökat med 20 procent sedan 1 april. Kassaföreståndaren Wolfgang Ramstedt säger att det framför allt är frilansjournalister som blivit arbetslösa.

Journalistförbundet

SJF - Svenska Journalistförbundet har cirka 15 000 medlemmar. Drygt 10 000 av medlemmarna är anställda och 1 700 frilansar. Resten är pensionärer och studerandemedlemmar.

+ Expandera

– Många frilansar får gå på dagen. De har sällan skriftliga kontrakt.

Han förklarar också att många av de nya arbetslösa har arbetat som moderatorer och konferencierer.

Redan i mitten av mars hade nästan hälften av frilansarna förlorat uppdrag på grund av krisen och huvuddelen av dem hade inte möjlighet att täcka upp för inkomstbortfallet. Det framgår av en enkät som facket gjorde bland frilansarna 18 mars.

Det visar sig också att bara en fjärdedel av frilansarna har en ekonomisk buffert i sitt företag och färre än var tionde var med i a-kassan och hade inkomstförsäkring.

Kassaföreståndaren Wolfgang Ramstedt berättar också att a-kassa fått en stor medlemstillströmning – det rör sig om en ökning med 5-6 procent. Och huvuddelen av dem ansökte om medlemskap samma dag – 31 mars – dagen efter regeringen meddelat att det blir lättare att få rätt till arbetslöshetsersättning.

Relaterad läsning

Göran Jacobsson
21 apr 2020
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar