Så lurar tekniken oss att bli mindre effektiva Tekniken erbjuder många distraktioner. Och hur vi hanterar dem formar vår hjärna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Så lurar tekniken oss att bli mindre effektiva

Stress i arbetslivet Multitasking är en myt. Den ständiga uppkopplingen och jonglerandet med uppgifter kan faktiskt forma vår hjärna till att bli betydligt mindre effektiv. I en ny bok skriver Tomas Dalström om hur vi återerövrar vår hjärna.
13 okt 2017
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den psykosociala hälsan har blivit ett stort ämne i dagens samhällsdebatt, underblåst av stigande sjuktal och ökande psykisk ohälsa. I dag beror hälften av alla sjukskrivningar på just psykiska besvär, enligt Försäkringskassan.

Och enligt författaren Tomas Dalström, aktuell med boken ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har i dag”, som utgår från forskning, har vi lärt oss att träna hjärnan fel med smartphones och sociala medier.

Hjärnans belöningssystem byggs då om och vi blir faktiskt sämre på att bibehålla uppmärksamheten och lösa uppgifter

Tomas Dalström, författare.

– Vi är inte byggda för att hantera den här tekniken. Vår hjärna är i stort densamma som Cromagnonmänniskornas hjärnor för 40 000 år sedan, säger Tomas Dalström till Arbetsvärlden.

Det betyder förstås inte att den nya tekniken är dålig. Smartphones, sociala medier och mejl kan vara både tidsbesparande och kraftfulla verktyg i arbetet – men vi har sällan lärt oss att hantera dem.

– Många tittar på mobilen en gång var tionde minut eller oftare. Vi är ständigt vaksamma på vad som händer och får ett dopaminpåslag när vi multitaskar. Hjärnans belöningssystem byggs då om och vi blir faktiskt sämre på att bibehålla uppmärksamheten och lösa uppgifter, säger Tomas Dalström.

Svårare att koncentrera sig

Att få hybris och tro att vi är effektiva för att vi är upptagna kan resultera inte bara i att vi blir mer stressade – utan också att vi faktiskt formar om hjärnan till att bli dummare.

– I USA genomförde man en studie på personer som ansåg sig vara exceptionellt bra på multitasking. Man visade upp olikfärgade fyrkanter för dem och bad dem att bara hålla ögonen på de blå fyrkanternas positioner. Men deras blickar for överallt, de klarade av det betydligt sämre än kontrollgruppen, säger Tomas Dalström.

I dagens samhälle menar han också att uppmärksamhetsspannet har sjunkit.

– Det innebär att det är lätt att göra karriär i dag, säger Tomas Dalström skämtsamt:

– Du behöver bara lära dig att göra en sak i taget, koncentrera dig och låta bli att multitaska så kommer du slå alla som håller på att fiffla med mobilen stup i kvarten.

Går att rätta till

Eftersom hjärnan är plastisk och formas genom hela livet kan vi nämligen också forma den till att bli effektivare genom bra vanor. Tomas Dalström lyfter upp meditation, mindfulness och fysisk träning som exempel. Och att låta bli jobbet när vi är hemma.

Öppna kontorslandskap dömer han ut för de flesta arbetsuppgifter. Särskilt uppgifter som kräver koncentration. Svenska företag förlorar två miljarder kronor varje år på minskad produktivitet i kontorslandskap, enligt forskning i boken.

Om din hjärna är ett timglas så är ditt arbetsminne mitten av timglaset.

En förklaring till att vi inte klarar nutidens tryck, är vårt arbetsminne. Det är inblandat i det mesta du gör under en dag som är medvetet.

– Om din hjärna är ett timglas så är ditt arbetsminne mitten av timglaset. I snitt kan man säga att det klarar av att hålla sju bit information, eller ett telefonnummer men inte riktnummer. Det innebär att om du blir avbruten när du ska ringa ett telefonnummer så måste du börja om, säger Tomas Dalström.

Detsamma gäller för alla arbetsuppgifter som kräver koncentration. Och att ofta bli avbruten eller ägna sig åt multitasking sliter enligt Tomas Dalström på vår prefrontala cortex, den del av hjärnan som hjälper oss att hålla störningar ute.

– Vi blir alltså sämre och sämre på att stänga ute distraktioner. Och inte bara det: vi blir också sämre på att sortera information, säger Tomas Dalström.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar