Regeringen: Regelverket är tillräckligt Arbets- och etableringsminister Ylva Johansson (S) och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) kommenterar samtal med arbetsmarknadens parter om metoo-kampanjen på Rosenbad. Foto: Anders Wiklund / TT

Regeringen: Regelverket är tillräckligt

#Metoo De lagar och regler som finns för att säkra god arbetsmiljö och motverka sexuella trakasserier räcker. Men arbetet behöver bli tydligare och prioriteras upp. Det var regeringens budskap efter fredagens möte med arbetsmarknadens parter.
8 dec 2017 | 16:51
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På fredagen satte sig arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) ner med arbetsmarknadens parter med anledning av metoo-kampanjen som visat på omfattande problem med sexuella trakasserier i bransch efter bransch.

Fokus för mötet var hur arbetet mot sexuella trakasserier kan stärkas genom arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna.

Jag tycker det är viktigt att män ställer sig på kvinnors sida i jämställdhetsarbetet.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är regeringen och parterna överens om att de lagar och regelverk som finns i dag är tillräckliga. Hon rosar parterna för deras stora engagemang och betonar att det finns skadliga tystnadskulturer på många arbetsplatser som behöver åtgärdas.

– Det finns ju en ny lagstiftning från första januari i år om att alla arbetsplatser ska ha ett förebyggande och ett främjande arbete där gäller att motverka trakasserier, diskriminering och främja jämställdhet. Det är väldigt skarp lagstiftning som vi gick igenom noggrant, säger Ylva Johansson på pressträffen efter mötet.

– Vi har också nytt regelverk inom arbetsmiljöområdet med föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som kom förra våren. Där framgår tydligt att man ska göra riskanalyser både när det gäller sexuella trakasserier mellan de som jobbar på samma arbetsplats men också kunder, brukare eller patienter.

Man ska inte lägga skuld kollektivt någonsin, men jag tycker man kan prata om ansvar.

I stället gäller det enligt arbetsmarknadsministern att uppgradera betydelsen av att jobba med frågorna. Ett konkret önskemål från parterna var ökade statliga medel till fortbildning av skyddsombud, för utbildningar i arbetsmiljöfrågor.

Mer jämställdhet i arbetsmiljöutbildningar

Åsa Regnér kommenterar för SVT under pressträffen varför hon tror att Metoo fått så stort genomslag i Sverige.

– Jag tror det finns tre skäl. För det första: det här händer. Det är en verklighet vi måste se. För det andra: kvinnor förväntar sig och har krav på något annat. För det tredje: responsen har varit seriös. Mötet i dag med parterna är ett exempel på det. Media, politiken, organisationer och arbetsgivare har  faktiskt rannsakat sig själva på ett sätt vi inte sätt förut.

Hon säger också att en slutsats från mötet är att jämställdhetsarbetet behöver få en starkare ställning i arbetsmiljöutbildningar.

SVT:s reporter ställer frågan om vad Åsa Regnér tycker om att vissa män känner sig kollektivt skuldbelagda.

– Jag tycker det är viktigt att män ställer sig på kvinnors sida i jämställdhetsarbetet. Den höga grad av jämställdhet vi har, som både män och kvinnor åtnjuter, har kämpats fram av kvinnor och det behövs fler män som ställer sig på deras sida. Man ska inte lägga skuld kollektivt någonsin, men jag tycker man kan prata om ansvar. För jag tycker att kvinnor har tagit ansvaret hittills för jämställdhetsarbetet och jag tycker att män saknas vid deras sida, säger Åsa Regnér till SVT.

På mötet deltog, utöver de båda ministrarna: LO, TCO, Saco, SKL, Svenskt Näringsliv, Arbetsgivarverket, Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen.

8 dec 2017 | 16:51

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev