På fredag, den 31 mars, fyller föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) ett år. Förhoppningen är att det nu har blivit lättare att förebygga stress, skadliga arbetstider och kränkningar. Samtidigt kommer nya siffror som visar att ökningen av sjukskrivningar på grund av psykiatriska problem har ökat kraftigt de senaste åren.
2011 var psykiatriska diagnoser anledningen till 33 procent av alla sjukskrivningar. På fem år har talet gått upp med 12 procentenheter till att nu ligga på 45 procent, visar siffror från Försäkringskassan. Värst ser det ut för kvinnor inom så kallade kontaktnära yrken i offentlig sektor, de som arbetar direkt med människor inom exempelvis vård och omsorg. 49 procent av de kvinnor som var sjukskrivna från sitt arbete under 2016 var det på grund av en psykiatrisk diagnos, till exempel utmattning eller stress.
”Det finns ett långtgående ansvar hos arbetsgivarna. När människor kommer till oss är ju skadan redan skedd.”
Vad anledningen till de ökande sjukskrivningstalen har Försäkringskassan inget svar på, säger Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan. Men arbetsgivarna har ett stort ansvar i att hantera arbetsmiljöfrågor innan arbetslivet blir ohållbart.
– 80 procent av de som sjukskrivs har en anställning och en arbetsgivare. Det finns ett långtgående ansvar hos arbetsgivarna att göra någonting åt det här, det är från deras sida jobbet ska göras. När människor kommer till oss är ju skadan redan skedd.
Företagshälsan borde arbeta proaktivt
Även om Försäkringskassans statistik inte är nedbruten i yrkesgrupper, är flera av dem som Vision organiserar redan innan kända som de mest drabbade. Däribland socialsekreterare, som Arbetsvärlden tidigare skrivit om.
Och Försäkringskassan får medhåll av Jenny Andersson, utredare på fackförbundet Vision.
– Många arbetsplatser väntar tills det är för sent i stället för att satsa på förebyggande arbete. Företagshälsan kan vara duktig på rehabilitering, men de borde egentligen komma in mycket tidigare och arbeta proaktivt.
Även Jenny Andersson har svårt att uttala sig om vad den dramatiska utvecklingen skulle kunna bero på, mer än att det skulle kunna röra sig om att balansen mellan resurser och krav blir fel.
Hon påpekar också att det är viktigt att lyfta just att arbetstagare självklart ofta mår dåligt långt före sjukskrivningen. Den senaste stora arbetsmiljöundersökningen från Arbetsmiljöverket visade till exempel att 66 procent av alla psykologer och socialsekreterare har svårt att koppla av tankarna om jobbet på fritiden.
Värst i Dalarna
Försäkringskassans statistiksammanställning visar också att de regionala skillnaderna är mycket stora. Värst ser det ut i Dalarnas län, där psykiatriska diagnoser ligger till grund för 51 procent av sjukskrivningarna. I Norrbottens län är siffran i stället 38 procent.
– Sjukskrivningarna har stigit i alla delar av landet, men sedan kan vi se att det är väldigt snedfördelat mellan regionerna. Vården har en stor del i att ändra på det här. Landstingen och regionerna måste sätta sig ned vid bordet och ha ett samtal om hur systemet kan göras mer förutsägbart och rättvist, säger Lars-Åke Brattlund.
Det är ett jobb som redan är inlett mellan fackförbund och SKL, säger Jenny Andersson. Bland annat har de precis startat en partsgemensam utbildning där chefer och skyddsombud ska höja kompetensen i att jobba förebyggande snarare än reaktivt.
Måste finnas en politisk vilja
Det finns också goda exempel på kommuner som har vänt trenden och där antalet sjukskrivningar har minskat, till exempel Torsby och Emmaboda. Kommunerna hade för några år sedan bland de högsta sjukskrivningstalen, men har efter rejäla satsningar lyckats halvera dem.
– Inom just välfärd – landsting och kommun – är det till syvende och sist ett politiskt ansvar. Det krävs intresse från den politiska ledningen och ett mod att kunna ta beslut, säger Jenny Andersson.
Även Mölndals kommun har arbetat aktivt med att förbättra läget, med goda resultat, berättar hon. Där har man speciellt sett över situationen för socialsekreterare. En bra dialog mellan fackförbund, chefer och anställda har lett till att man bland annat har anställt fler medarbetare och att personalen numera är nöjdare i sin arbetssituation.
”Det är viktigt att vi är vassa som fackförbund, att vi är proaktiva och skapar en dialog kring de här frågorna, inte minst med tanke på den nya föreskriften …”
Jenny Andersson påpekar att de allra flesta av deras medlemmar faktiskt mår bra och trivs på sitt jobb. Men även Vision som fackförbund har ett ansvar för att situationen ska bli bättre, menar hon.
– Det är viktigt att vi är vassa som fackförbund, att vi är proaktiva och skapar en dialog kring de här frågorna, inte minst med tanke på den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö. Systematiskt arbetsmiljöarbete är ju också någonting som bevisat fungerar och även i det har vi ett ansvar.