Riksrevisionen: Polisens resursförstärkningar är inte effektiva Polisens arbete vid särskild händelse är inte effektivt. Foto: Johan Nilsson / TT

Riksrevisionen: Polisens resursförstärkningar är inte effektiva

Polisens arbete med grov brottslighet som kräver resursförflyttningar har stora brister. Lokalpolisområden drabbas hårt och det brottsförebyggande arbetet stannar av, skriver Riksrevisionen i en ny rapport.
29 mar 2023 | 16:26
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När polisen beslutar om resursförflyttningar vid grov brottslighet utarmas den lokala polisen.

Vid resursförflyttningar vid så kallade ”speciella händelser” får polisen fler resurser för att kunna avlasta den ordinarie polisstyrkan. Det kan vara specialister, förstärkning av poliser eller händelser som ska hanteras av en speciell organisation.

I de lokala polisområdena som berövas resurser, så pausas brottsförebyggande aktiviteter eftersom resurserna hamnar på annat håll. Det gör även att polisens arbete med att upptäcka och förhindra rekrytering av unga till grov kriminalitet stannar av.

Resursförflyttningarna är som mest effektiva de första timmarna och dagarna efter brottet, men pågår de under en längre tid får det konsekvenser för lokalpolisområdet skriver Riksrevisionen i en ny rapport.

Brister i dokumentationen

Tanken med resursförflyttningar är att polisen ska kunna arbeta koncentrerat på ett specifikt fall och då är det viktigt att allt underlag dokumenteras.

I dagsläget går det bland annat inte att se hur länge en resursförflyttning har pågått eller vilka delar av myndigheten som resurserna kommer ifrån, på grund av bristande dokumentation och underlag. Det resulterar i att det inte går att se vilken effekt resurserna haft på den grova brottsligheten.

Måste se över arbetsmetoder

Polismyndigheten uppmanas att se över sina arbetsmetoder innan man tar beslut om resursförflyttningar. Samt göra uppföljningar för att ta vara på erfarenheter som kan komma till användning för den ordinarie verksamheten.

29 mar 2023 | 16:26

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev