Åtal för polis som grep jägare från eget jaktlag En polis som också är ordförande för ett jaktområde, åtalas nu för tjänstefel efter att ha gripit andra jägare på området. Foto: Pontus Lundahl / TT

Åtal för polis som grep jägare från eget jaktlag

Tjänstefel En polis grep fyra personer ur ett jaktlag, på ett viltrådsområde han själv var ordförande för. Nu åtalas han för tjänstefel.
Sandra Lund
4 apr 2023 | 10:10
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I slutet av augusti gav sig fyra jägare ut för att jaga björn som synts till i skogen. När de ska gå mot bilarna blir de stoppade av en man som säger att han är polis. Han griper dem, säger att han misstänker dem för jaktbrott och att kolleger är på väg.

Polisen är själv ordförande i det viltvårdsområde som jakten, och det eventuella jaktbrottet, skett på. Två av de misstänkta är också medlemmar i viltvårdsområdet.

Han ingår själv också i samma jaktlag, som tre av de fyra misstänkta.

Åklagaren: En jävsituation och tjänstefel

Fallet har nu landat på den särskilda åklagarkammaren, som främst sysslar med brott som poliser, domare, politiker och andra beslutsfattare begår.

Polisen åtalas för tjänstefel, eftersom han enligt åklagaren kan ha ett egenintresse i frågan och en relation till de misstänkta, som utgör jäv. Polismannens opartiskhet kan alltså ifrågasättas.

Polisen ska enligt åklagaren ”överhuvudtaget inte vidta åtgärder i brottsbekämpande verksamhet” som rör det viltvårdsområde han själv är ordförande för, eller de personer som ingår i hans eget jaktlag.

Den som döms för tjänstefel enligt brottsbalken kan dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Förundersökningen om jägarnas brott är nedlagd.

Sandra Lund
4 apr 2023 | 10:10

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev