JK släpper misstankar mot en person gällande tjänstefel mot journalister Inför FN-mötet spärrade polisen av trafikken i stora delar av Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/ TT

JK släpper misstankar mot en person gällande tjänstefel mot journalister

Yttrandefrihet En person har avförts från misstankar om tjänstefel i JK:s förundersökning gällande de två journalister som fördes bort av polis när de skulle bevaka en klimataktion. ”Eftersom vi inte ser framför oss att man kan styrka brott i förhållande till den personen avförs den från utredningen”, säger Frida Bogenkrans, föredragande hos Justitiekanslern.
17 apr 2023
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I juni förra året skulle fotografen Jonas Gratzer och reportern Noah Söderberg tillsammans med andra journalister bevaka en planerad klimataktion av gruppen Återställ Våtmarker i samband med 50-årsjubileet av FN:s första miljökonferens. 

Plötsligt ville polisen se deras presslegitimation och när de uppgav att de var utsända på uppdrag av sina redaktioner, bildbyrån Getty, respektive tidningen Flamman, och gav poliserna möjlighet att prata med deras redaktörer i telefon, fördes de i stället till en polisbil som körde bort dem från platsen. De släpptes sedan av i ett villaområde 13 kilometer utanför stan.

Justitiekanslern inledde förundersökning

Poliserna beslagtog också journalisternas utrustning och gick igenom den.

Händelsen fick Journalistförbundet och Reportrar utan gränser att kontakta Justitiekanslern, som beslutade att inleda förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel.

Förundersökningen pågår fortfarande, men en misstänkt person har avförts eftersom Justitiekanslern bedömer att det inte går att bevisa att personen gjort sig skyldig till brott och att ytterligare utredning inte kan antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt. 

Frida Bogenkrans, föredragande hos Justitiekanslern betonar att förundersökningen fortgår.

– Ramen för förundersökningen är fortfarande misstanke om brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel.

Hon säger att hon på grund av förundersökningssekretessen inte kan svara på om det finns fler misstänkta personer.

När tror ni att förundersökningen kan vara klar?

– Vi inledde förundersökning förra sommaren, jag skulle kunna tänka mig att vi inom en relativt snar framtid bör ha ett besked. Men allt beror på hur förundersökningen fortskrider, säger Frida Bogenkrans.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar