– Regeringen borde dra i handbromsen, säger Robert Sjunnebo, enhetschef för försäkringsrätt inom LO-TCO:s rättsskydd till Arbetsvärlden, apropå onsdagens omröstning kring höjda åldersgränser i pensionssystemet.
Han är kritisk till att reglerna i socialförsäkringarna och arbetslöshetsersättningen inte hänger med när en höjning av den allmänna pensionsåldern nu väntas klubbas igenom.
Även de tre fackliga centralorganisationerna på arbetsmarknaden, LO, TCO och Saco, har ingått en avsiktsförklaring som innebär att trygghetssystemen ska justeras uppåt när pensionsåldern höjs.
Den fråga de borde ha ställt sig är hur fler ska orka, vilja och känna lust att gå till jobbet
Men nu väntas tar riksdagen ta ett beslut som inte stämmer med Pensionsgruppens egen överenskommelse, och står i strid med fackens avsiktsförklaring.
Partierna har börjar i fel ände, enligt Peter Hellberg, TCO:s tillförordnade ordförande.
– Den fråga de borde ha ställt sig är hur fler ska orka, vilja och känna lust att gå till jobbet efter fyllda 63, 65 eller 67, skriver han i en debattartikel i Dagens arena på onsdagen.
Och även LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson menar i en intervju i Dagens Industri att förvärvsarbetande som arbetar längre upp i åldrarna kan bli sjuka eller arbetslösa utan att tryggheten försämras. Han har tidigare uppgett att det handlar om 5-7 miljarder kronor mer per år.
Ökar till 62 år
Enligt förslaget höjs den lägsta ålder för när du kan ta ut allmän pension från dagens 61 år till 62 år från och med nästa år. Den väntas sedan stiga i etapper upp till 64 år.
Samtidigt höjs den högsta ålder då man har rätt att behålla sin anställning (las-åldern) från 67 till 68 år nästa år. Därefter väntas åldersgränsen trappas upp ytterligare. Förslaget gäller de som är födda 1958 eller senare och rör inte tjänstepension och privat pensionssparande.
Svårt att enas
Men trots att regeringspartierna S och MP, samt Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet 2017 kom överens om att också åldersgränserna i socialförsäkringarna och a-kassan ska följa med den höjda pensionsåldern, saknas detta i propositionen.
Enligt Robert Sjunnebo har man sannolikt svårigheter att enas i riksdagen. Men enligt uppgifter i Dagens Nyheter håller Finansdepartementet emot anslagsökningen.
Tanken är att möjligheten att få sjukersättning ska höjas från dagens 65 år till 66 år från 2023. Detsamma ska enligt Pensionsgruppen gälla för arbetslöshetsersättningen.
Arbetslivet måste förbättras så att människor orkar jobba längre upp i åldrarna
Redan i april i år varnade dock LO-TCO:s rättsskydd i ett remissvar regering och riksdag från att bara höja pensionsåldern – utan att se till att också ändrade socialförsäkrings och a-kasseregler liksom nya arbetsmiljöåtgärder finns på plats.
– Arbetslivet måste förbättras så att människor orkar jobba längre upp i åldrarna, säger Robert Sjunnebo.
LO-TCO:s rättsskydd vill också bland annat stärka arbetsgivarna rehabiliteringsansvar, arbetsmiljötillsynen och omställningsvillkoren.
Såväl Vänsterpartiet som Sverigedemokraterna har reserverat sig mot förslaget.