Partistyrelsen: Begränsa nyanländas välfärd Centerpartister håller stämma i Karlstad från torsdag till söndag denna vecka och kommer att diskutera nyanländas tillgång till socialförsäkringar. Bilden från politikerveckan i Almedalen 2019. Foto Adam Ihse/ TT

Partistyrelsen: Begränsa nyanländas välfärd

Centerstämman Centerns ledning vill göra det svårare för nyanlända att ta del av svensk välfärd. På partiets stämma, som inleds i dag torsdag, föreslår man att nyanlända ska behöva jobba och betala skatt för att kvalificera sig in i socialförsäkringssystemet.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

När Centern öppnar sin stämma i Karlstad i dag ska man för första gången diskutera ett förslag från partistyrelsen att om nyanlända först ska ”kvalificera sig” genom arbete och betald inkomstskatt för att få ta del av de svenska socialförsäkringarna.

”Det ökar drivkrafterna att komma i arbete, sänker kostnaderna och tydliggör att asylrätten handlar om att erbjuda skydd, inte förmåner”, skriver styrelsen om sitt eget förslag i stämmoprogrammet kring ekonomi och arbetsmarknad, som deras talesperson på området Martin Ådahl varit huvudansvarig för.

Grundprincipen ska vara att man när man kommer till Sverige ska in i arbete och försörja sig

De exakta detaljerna – exempelvis vad som ska gälla för personer med funktionshinder – är ännu oklara, uppger Alireza Akhondi (C), riksdagsledamot och suppleant i arbetsmarknadsutskottet, för Arbetsvärlden.

– Vi har inte riggat systemet i detalj än, men grundprincipen ska vara att när man kommer till Sverige ska man in i arbete och försörja sig, säger han.

Såväl nivåer på sjukförsäkring som garantipension ser ut att kunna omfattas av C-förslaget men Alireza Akhondi betonar att ”det är viktigt barn får rätt till dräglig tillvaro och att människor inte far illa” och att hela förslaget måste utredas.

Förslagen på Centerns stämma

Förslagen som Centerstämman ska ta del av finns dels i stämmotexter från partistyrelsen, dels i form av motioner.

Du hittar dem här.

+ Expandera

Får sannolikt grönt ljus

Trots att alla detaljer inte är klara, bedömer han att stämman kommer att säga ja till det migrationspolitiska förslaget.

– Min bild är att det finns bred uppslutning för detta, säger Alireza Akhondi.

En snarlikt förslag framfördes 2016 av Moderaternas Ulf Kristersson, i SVT-programmet Agenda men förkastades av dåvarande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S).

Hon såg en fara i att ”ett resonemang där man säger att några har förtjänat välfärden och andra inte”, och kallade förslaget ogenomtänkt. Enligt Martin Rynoson, pressekreterare för Socialdemokraterna, vill S i nuläget inte kommentera Centerförslaget.

– Vi kommer inte ge en kommentar nu eftersom det är ett förslag som stämman först ska ta ställning till.

Förslaget om lägre ersättningar för nyanlända drivs också av M och är en fråga som kan dyka upp i den parlamentariska migrationskommittén, som tillkommit via Januariavtalet.

– Jag vill inte berätta fullt ut hur våra ingångar ser ut, men jag skulle vara förvånad om den här diskussionen inte skulle beröras i de samtalen, säger Alireza Akhondi.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar