Piratkopierade munskydd och polisförhör via videolänk Coronapandemin har förändrat vardagen på de flesta arbetsplatserna och exempelvis lett till ökat distansarbete. Arbetsvärlden samlar under hashtaggen #krisvardag in berättelser från yrkesverksamma om hur krisen påverkat dem.

Piratkopierade munskydd och polisförhör via videolänk

Coronakrisen Coronapandemin har skördat hundratusentals dödsoffer och stängt ner länder. Den har även inneburit en bister ny tillvaro som alla måste förhålla sig till. Fyra yrkesverksamma personer berättar här om hur krisen förändrat deras arbetsvardag.
19 maj 2020 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den 31 januari fick Sverige sitt första fall av covid-19, när en person i Jönköpings län bekräftades vara smittad. Sedan dess har ytterligare drygt 30 000 svenskar bekräftats smittade, och cirka 3 700 personer dött i sviterna av sjukdomen.

Pandemins effekter märks i hela samhället. Så även på de svenska arbetsplatserna. Arbetsvärlden har därför samlat in berättelser från ett flertal personer under hashtaggen #krisvardag. Personerna delar här med sig av hur coronaviruset påverkat deras arbetssituation och inneburit en ny vardag.

 

Marie Koraeus Eldh är kundassistent på Öresundsbron. Foto: Privat.

”Alla lastbilar måste fram i alla fall”

Marie Koraeus Eldh från Malmö, är kundassistent på Öresundsbron och hjälper dagligen  några av de vanligtvis tusentals förare som passerar gränsen.

Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete? 

– Vi har fått färre kunder eftersom danskarna stängt gränsen. Både svenskar och danskar kör betydligt mindre över bron. Det enda som i princip är oförändrat är frakten med alla lastbilar som måste fram i alla fall. Min roll är att ta betalt av kunderna eller hjälpa dem vid betalstationen. Vi brukar använda handsprit och håller vanligtvis avstånd, eftersom kunderna sitter i sina bilar. Men vi har lagt till handskar och förändrat kontakten oss kollegor emellan och har videokonferenser i stället för möten. Själv tillhör jag en riskgrupp och måste ibland påminna kollegor om att verkligen hålla avståndet. Sedan är vi betydligt färre på plats, dels eftersom danskarna inte jobbar, dels eftersom den minskade trafiken lett till att vi dragit ner antalet skift och minskat på inhoppande timanställda.

Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?
– Jag tycker nästan att det rapporteras för mycket om coronapandemin och det är lätt att man blir lite för orolig att få sjukdomen. Det jag kan sakna att läsa om är de som varit sjuka och blivit friska. Visst, det skrivs mycket om de som varit riktigt illa däran – men de flesta som haft viruset har ju inte blivit så dåliga utan hade lindriga symtom. Jag skulle vilja höra mer om dem.

Jonas Johnsson är lågstadielärare på Bromstensskolan i Stockholm. Foto: Privat.

Läraren: ”Det är först nu i maj som vi varit fulltaliga”

Jonas Johnsson är lågstadielärare på Bromstensskolan i Stockholm.

Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?

– Det har varit svårt att hålla den vanliga undervisningen när så många elever stannat hemma. Av 25 elever har jag vissa dagar haft så få som tio på plats. Många föräldrar höll sina barn hemma på grund av oro, en del på grund av förkylningssymtom. Vi bestämde oss för att bedriva undervisningen som vanligt. Men det är först nu i maj som vi varit fulltaliga sedan det blev en pandemi.

– Sedan har vi lärare blivit ålagda att servera mat under lunchen. Vi ska ha på oss handskar, men vi har inte fått några egentliga instruktioner om hur vi ska använda dem. Jag har själv ätit med handskarna på, men det blir ju helt fel eftersom handskarna i sig kontamineras. Här är det jätteviktigt att vi får lära oss rätt metod, för vi i skolan är inte utbildad vårdpersonal.

Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?

– Det är i princip omöjligt för oss i skolan att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att hålla avstånd. Det blir exempelvis väldigt trångt i korridorerna i början av skoldagen eller på rasten. På mitt våningsplan är det sex klasser med 25 i varje klass som går ut på rast samtidigt. Här vet jag att flera skolor har egna riktlinjer, som att tidigarelägga lunchraster, och jag skulle vilja veta mer om hur man löst det och varför det ser så olika ut mellan olika skolor.

Berndt Hansson, polis från Eksjö. Foto: Privat.

Polisen: Förhör via videolänk

Berndt Hansson från Eksjö är förhörsledare vid grova brott och har arbetat som polis i 43 år.

Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?

– Vi håller dagligen förhör med målsägare, vittnen och misstänkta. Där ärendet så medger försöker vi hålla förhör med vittnen via videolänk. Vi kallar heller inte personer fysiskt till polisstationen. När vi väl träffar personer så tar vi inte längre i hand, vilket är normalt, och tänker på att hålla avståndet och tvätta händerna efter varje förhör. En del kolleger med tjänster som tillåter distansarbete har valt att jobba hemifrån. Vi undviker resor som annars kan vara vanliga.

Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?

– Det är svårt, man matas ideligen av information om coronapandemin. Jag tycker att för mycket fokus ligger på att jämföra Sverige med andra länder. Jag försöker hänga med och skummar flera medier varje dag. Men det jag egentligen vill veta är: Vilka är symptomen? Hur smittar det? Och vad är behandlingen?

Specialistsjuksköterskan Sofia Lindström. Foto: Privat.

Sjuksköterskan: ”Problem med piratkopierade munskydd”

Sofia Lindström arbetar vanligtvis heltid som vice ordförande för Vårdförbundet i Uppsala, men har under coronapandemin ryckt in som specialistsjuksköterska på centralintensiven på Akademiska sjukhuset.

Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?

– Jag är inne och jobbar halvtid för att stötta upp. Mitt arbetsliv är extremt påverkat i och med att jag tar hand om och jobbar så nära covid-patienter. Det har varit väldigt givande. Inte minst då jag fått väldigt konkreta kunskaper om utrustningen och rutinerna vid användningen av den som jag har nytta av i det fackliga arbetet.

Vilka förutsättningar har de att göra sitt arbete?

– Exempelvis kan jag verkligen relatera till den osäkerheten många känner vid användning av utrustning av som inte Arbetsmiljöverket godkänt. Vi har haft problem med piratkopierade munskydd. Vi har också fått skador på händerna från handsprit som skänkts till oss från en välvillig allmänhet.

– Samtidigt är mitt fackliga arbete väldigt påverkat, med tanke på alla villkorsfrågor och frågor om skyddsutrustningen som våra medlemmar har i och med krisen.

Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?

– Jag har själv bidragit till den hårda bevakningen av hur det fungerar i intensivvården, men jag skulle vilja veta mer om hur sjuksköterskorna i kommunerna har det. Vilka förutsättningar har de att göra sitt arbete? En annan fråga som borde få mer plats i media är den om vården som får vänta på grund av krisen. Vad innebär det i form av lidande för de som fått sin operation uppskjuten?

#Krisvardag

Arbetsvärlden har samlat in och delar flera yrkesverksamma personers berättelser om hur coronakrisen påverkat deras arbetssituation. Under hashtaggen #krisvardag kan du på Instagram, Facebook eller Twitter följa eller berätta själv om hur viruset påverkat din tillvaro.

+ Expandera

 

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev