Sedan Sverige fick sitt första bekräftade fall av covid-19 den 31 januari har ytterligare drygt 48 000 svenskar bekräftats sjuka. Över 5000 personer har dött i sviterna av sjukdomen.
Pandemins effekter märks i hela samhället. Så även på de svenska arbetsplatserna. Arbetsvärlden har därför samlat in berättelser från ett flertal personer under hashtaggen #krisvardag. Personerna delar här med sig av hur coronaviruset påverkat deras arbetssituation och inneburit en ny vardag.
Mats Johansson är inspektör på Västeråspolisens utredningsjour.
Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?
– Vi har legat på en hög nivå med mycket grov brottslighet ett tag nu, men märkte snabbt en tydlig nedgång i inkomna ärenden när coronakrisen var ett faktum.
– Vårt arbete innebär mycket kontakt med människor. Den största förändringen är att vi inte sitter nära de vi ska förhöra, utan har en skiva plexiglas mellan oss. Vi låter bli att ta i hand, frågar om de är friska och sedan har vi tillgång till munskydd, handskar och overallerna som våra tekniker brukar använda. Då och då brukar jag dakta misstänkta, det vill säga ta fingeravtryck och beskriva kroppsattribut, ögonfärg och fotografera eventuella tatueringar. Då är det svårt att hålla avståndet. En annan aspekt av det är att vi inte åker ut på jobb lika ofta, utan håller förhör via telefon där det är möjligt. Det är inte optimalt.
Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?
– Jag är intresserad av lösningar på hur man ska agera när man är tvungen att arbeta nära rent fysiskt andra personer. Vi kommer aldrig ifrån att vi poliser handgripligen måste ta tag i folk. Hur ska man agera där? Ska man behöva skydda sig jämnt? Med full respekt för Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men det svårt i vårt yrke att hålla på tvåmetersregeln. Visst, vi använder skydd när vi misstänker smitta och har tid att förbereda oss, men det finns många situationer där det inte går. Det är dessutom lätt att falla tillbaka in i den gamla lunken och börja ta i hand som vanligt.
Niclas Berthilsson är verksamhetsutvecklare hos pensionsajten Min pension och bor i Stuvsta söder om Stockholm.
Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?
– Sedan drygt två månader tillbaka är det nya normala att jobba hemifrån. Det fungerar förvånansvärt bra. Men det är lite störigt att enbart sitta med en bärbar dator i stället för två stora skärmar, tangentbord och en bra kontorsstol. Tyvärr blir det inte så ergonomiskt korrekta arbetsställningar. Favoritplatsen hemma är i soffan med datorn i knät och benen utsträckta på fotpallen framför. Fungerar bra, förutom att skärmen blir för låg vilket resulterar i gamnacke. Jag åker in någon dag då och då till kontoret. Det underlättar särskilt för arbetsuppgifter där vi exempelvis diskuterar och ritar upp ändringar i våra beräkningsflöden för att få till mer träffsäkra pensionsprognoser framöver. Det är mycket enklare att få till det på en stor skärm än på en liten bärbar dator.
Jag känner mig mindre stressad än på flera år
– Mest saknar jag den riktiga kontakten med kollegorna. Men vi har dagliga avstämningar så det gör att man i vissa fall faktiskt har bättre koll nu än tidigare på vad alla håller på med.
– Fördelarna för egen del är att arbetsdagen blir mer fokuserad än tidigare. På kontoret blev det mycket spontana diskussioner och arbetsuppgifter som tillkom utöver de ordinarie. Det ledde till mer stress att hinna med allt och mer upphackade dagar. Nu har jag mer kontroll över arbetsuppgifterna och känner mig mindre stressad än på flera år. Det ska bli spännande om tiden efter corona gör att fördelarna kvarstår istället för att gå tillbaka till de dåliga vanorna igen.
#Krisvardag
Arbetsvärlden har samlat in och delar flera yrkesverksamma personers berättelser om hur coronakrisen påverkat deras arbetssituation. Under hashtaggen #krisvardag kan du på Instagram, Facebook eller Twitter följa eller berätta själv om hur viruset påverkat din tillvaro.
Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?
– Det har blivit ännu viktigare för mig att hålla sig á jour om hur arbetsmarknaden påverkas av coronakrisen och alla politiska beslut som fattas. I nuläget är det naturligtvis högaktuellt att läsa så mycket som möjligt om turerna kring förändringen av LAS. Kan arbetsmarknadens parter enas eller blir det utredningens förslag som läggs fram för riksdagen? Om det blir till riksdagsbeslut, leder det till regeringskris? Det är lite av en dokusåpa inom svensk inrikespolitik.
Alla mina speljobb är inställda
Eva-Tea Lundberg från Stockholm är frilansande orkester- och kammarmusiker som spelar valthorn. Hon arbetar även som översättare från engelska och ungerska till svenska.
Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?
– Som musiker har jag påverkats väldigt mycket, i och med att alla mina speljobb är inställda eller uppskjutna. Det jag kan göra just nu är att använda tiden till egen övning och planera framtida projekt. Men jag har för närvarande inte några inkomster från musiken. I mitt jobb som översättare har min situation inte påverkats nämnvärt, eftersom jag redan innan pandemin arbetade på distans.
Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?
– Då jag själv hamnat mellan stolarna och nyligen förlorade rätten till a-kassa på grund av jag ett par gånger använt mig av en faktureringsfirma skulle jag gärna vilja läsa om situationen för dem som på liknande sätt hamnar utanför skyddsnätet.
Hamnar utanför skyddsnätet
Christofer Lilja från Piteå är rådgivare på Sparbanken Nord och hjälper privatkunder med bolån, sparande och försäkringar.
– Jag arbetar som privatrådgivare via telefon så på det stora hela har mitt arbete inte förändrats så mycket. Vi märker av ett högre tryck på våra telefoner och digitala kanaler, vilket blev extra tydligt när börsen svajade till ordentligt i mars. Vi har anpassat vår arbetsplats så att vi kan hålla fysisk distansering i fikarum och kundytor likt andra delar av samhället, vilket känns viktigt för att undvika att smitta varandra.
Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?
– Jag vill läsa mer om hur man påverkas av att inte träffa sina arbetskamrater fysiskt och vilken betydelse det har för den psykiska ohälsan. Det kan så klart vara positivt att det går att utföra jobbet på andra platser än på arbetsplatsen, men det passar sannolikt inte alla lite bra.
Peter Lundgren från Vikingstad utanför Linköping är militär flygtekniker på Försvarets materielverk och utför service på försvarets flygplan och helikoptrar. Han arbetar även som deltidsbrandman.
Hur påverkas du av coronaviruset i ditt arbete?
– Det är färre inne på arbetsplatsen, eftersom de som kan jobbar hemifrån och det är mycket mera Skype-möten samt inga större besök är tillåtna. Vi har fått nya rutiner även på mitt jobb som brandman. En stor skillnad är att gymmet på bägge arbetsplatserna är stängt. Smittskyddsåtgärderna som deltidsbrandman handlar mycket om skyddsrutiner med fysiska skydd medan på FMV bygger det på att hålla avstånd till varandra.
– Jag tycker överlag att arbetsgivaren sköter det bra. Men jag har märkt att under den sista tiden så har antalet besökare ökat och de är inte särskilt bra på att hålla avstånd.
Vad vill du läsa om med anledning av coronakrisen?
– Jag har ingen åsikt direkt, men intressanta artiklar.