Hon jobbar på Karolinska i Coronakrisen – under varselhot Ulrica Nordlander uppmanades för drygt två veckor sedan att söka nytt jobb. Foto: Privat

Hon jobbar på Karolinska i Coronakrisen – under varselhot

Under Coronapandemin lär arbetsbördan öka för sjukhuspersonalen. Samtidigt hänger ett varsel över Karolinska universitetssjukhuset. Ulrica Nordlander är en av dem som mitt i krisen fått beskedet att söka nytt jobb.
26 mar 2020 | 10:41
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sjukhusledningen på Karolinska universitetssjukhuset i Region Stockholm la i november i fjol ett varsel som omfattade 350 undersköterskor och 250 läkare. Ytterligare 550 administrativa tjänster omfattas av varslet.

Förslaget ledde till en proteststorm, däribland av det nystartade Sjukvårdsupproret Stockholm som på kort tid mottog tusentals underskrifter från vårdanställda i regionen. Efter förhandlingar har varslet justerats ned till att omfatta 266 tjänster inom vården, fördelat på 109 läkare och 157 undersköterskor. Antalet administrativa tjänster uppgår fortfarande till 550.

För drygt två veckor sedan berättade min chef att jag skulle behöva leta nytt jobb på grund av varslet.

Ulrica Nordlander har varit anställd på vårdavdelningen för hjärta och kärl som samordnare i 1,5 år. Foto: Privat

Sedan varslet lades har arbetsbördan för vården förändrats radikalt i och med Coronapandemin. Trots det ligger alltså hotet om uppsägningar kvar. För Ulrica Nordlander, på vårdavdelningen för Hjärta och kärl på Karolinska i Huddinge är det minst sagt påtagligt.

Hon har varit anställd på avdelningen som samordnare i 1,5 år. Dessförinnan har hon arbetat i andra roller med den vårdnära servicen på sjukhuset. Hon har ett vikariat som löper ut den 1 juni. Därefter väntar ovisshet.

­– Det som varit sagt sedan jag placerades på vårdavdelningen var att jag skulle kunna fortsätta, eftersom det finns ett tydligt behov på avdelningen. Men för drygt två veckor sedan berättade min chef att jag skulle behöva leta nytt jobb på grund av varslet.

Det känns så konstigt att arbeta och sedan söka nya jobb.

Ulrica Nordlander koordinerar vårdkontakter för avdelningens patienter och följer med dem på undersökningar respektive svarar på avdelningens samtal. Hon har börjat söka jobb, men tycker att hela situationen är märklig då Coronaviruset lett till ett ökat vårdbehov.

– Allt är väldigt oklart, särskilt med tanke på att Södersjukhuset och Danderyds sjukhus drog tillbaka varslen. Det känns så konstigt att arbeta och sedan söka nya jobb, när Covid-19 påverkar både min arbetssituation och arbetsmarknaden.

Karolinska universitetssjukhuset HR-direktör Patricia Enocson meddelar via sjukhusets pressavdelning att varslet visserligen ligger kvar, men att själva processen är pausad:

”Vi fokuserar på vår struktur ur perspektivet vilka tjänster vi har på sjukhuset och i rådande läge kommer inte några läkare eller undersköterskor att sägas upp. Formellt sett ligger varslen kvar men vi jobbar inte aktivt med varselprocessen då det är viktigt att vårdpersonal och de som är involverad i samverkan kring förändringarna, ägnar sig åt sitt uppdrag i vården helt och hållet. I hela verksamheten prioriteras patienterna och de uppgifter som är nödvändiga just nu”

Kommunal har begärt att varslet för undersköterskorna ska hävas och att de med visstidsanställning i dag ska bli tillsvidareanställda.

­– Vi ser att vi har väldigt mycket övertidsarbete redan i dag och bedömer att varslet inte kan genomföras då de här 350 tjänsterna behövs. Dessutom har flera vakanser uppstått, samtidigt som vi går mot en sommar med semestrar som måste lösas. Min bild är att vi kommer ha platser där det rentav behövs anställa folk, säger Carina Lenngren, förhandlingsansvarig för Kommunal sektion Universitetssjukhuset Huddinge.

Nyhetsbrev

Carina Lenngren tycker därför att det är beklagligt att Ulrica Nordlander mottagit besked om att hennes anställning upphör på sjukhuset.

– Sedan varslet lades har det gått ut en del information som varit tokig. Ofta beror det på att det blivit fel i flera led. Det är så ledsamt, för det skapar så mycket onödig oro och det gäller att vänta tills att det finns hårda fakta att förhålla sig till.

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från newsner.com - "Karolinska ska fortsätta varsla personal i sjukvården – trots krisen med corona" 27 mar 2020:
    […] ”Vi fokuserar på vår struktur ur perspektivet vilka tjänster vi har på sjukhuset och i rådande läge kommer inte några läkare eller undersköterskor att sägas upp. Formellt sett ligger varslen kvar men vi jobbar inte aktivt med varselprocessen då det är viktigt att vårdpersonal och de som är involverad i samverkan kring förändringarna, ägnar sig åt sitt uppdrag i vården helt och hållet. I hela verksamheten prioriteras patienterna och de uppgifter som är nödvändiga just nu”, skriver Karolinska universitetssjukhuset HR-direktör Patricia Enocson, till Arbetsvärlden. […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev