Pendlarkort som förmån: Ska bli enklare i Stockholm Den "flygande elbåten" Nova ska köra pendlare mellan Ekerö och Stockholm city. Nova är är ett pilotprojekt och samarbete mellan SL, Trafikverket och Candela, företaget som utvecklat båten. Foto: Henrik Montgomery / TT

Pendlarkort som förmån: Ska bli enklare i Stockholm

Jobbpendling Hur du tar dig till jobbet påverkar både plånbok och miljö. I Stockholm jobbar förvaltningen på att det ska bli lättare för arbetsgivare att köpa pendlarkort till anställda. Men somliga gör det redan.
2 dec 2024 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vision driver just nu en upprop för en mer hållbar jobbpendling, och vill bland annat se billigare pendlarkort och ett färdmedelsneutralt reseavdrag.

I kommuner som Danderyd och Göteborg har Vision förhandlat lokalt om att få pendlarkort i kollektivtrafiken som löneförmån. Men inte lyckats få igenom det.

Men i en annan kommun, Huddinge, var det arbetsgivaren själv som införde pendlarkort för alla som har en månadsanställning. Och så har det varit i åtta år nu.

Där sköts det via förmånsportalen Benify, som skriver till Arbetsvärlden att man för närvarande har över tusen organisationer i portalen som erbjuder pendelkort. Men att det är knappt hälften av dem som nyttjar det.

Hittills i år har drygt 10 500 beställningar på pendelkort gjorts i den digitala tjänsten.

70 procent på Internetstiftelsen nyttjar SL-kort

Även på privata Internetstiftelsen erbjuds de runt hundra anställda ett årskort i Stockholms lokaltrafik som förmån. Och det har de erbjudit anställda sedan 2008.

Anledningen har varit att stiftelsen ville minska bilåkandet, även för tjänsteresor som ofta sker i regionen.

Just nu är det cirka 70 procent som nyttjar förmånen, enligt Olle Hallberg på stiftelsens presstjänst.

– Andelen har minskat då vi även introducerade en cykelförmån för några år sedan för att bidra till bättre hälsa bland medarbetare och en mer hållbar miljö, vilket ungefär 20 procent har valt att nyttja.

Region Stockholm ska införa faktura

I Stockholm ser regionens trafikförvaltning just nu över hur man kan göra det enklare för arbetsgivare att erbjuda pendlarkort till anställda som löneförmån.

Löneförmåner

  • En förmån är en ersättning du får som anställd som inte handlar om inkomst. Det ska i regel ändå skattas för förmåner.
  • Pendlarkort ska till exempel beskattas av den anställda som förmån och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter. Generellt motsvarar beloppet marknadsvärdet. Dras det varje månad från lönen kan det antingen vara från netto- eller bruttolön.
  • Det finns förmåner som inte är skattepliktiga, som till exempel friskvårdsbidrag eller sådant du kan behöva i jobbet, som dator eller telefon. Även arbetskläder som är obligatoriska i jobbet är skattefria.
+ Expandera

Ett uppdrag som kommer från politikerna.

– Under 2025 kommer vi att lansera en lösning som gör det enklare för företag att erbjuda SL-biljett som löneförmån. Målbilden är att göra det enklare för företag att beställa biljetter, distribuera dem till sina anställda och kunna betala detta på faktura, säger Sophie Gunnarsson på trafikförvaltningens presstjänst.

Så gör storstadsregionerna

Alla som jobbar på trafikförvaltningen på region Stockholm, runt tusen personer, får två årskort i kollektivtrafiken.

Även i Skånetrafiken får de drygt 500 tillsvidareanställda en pendlarbiljett som löneförmån.

I Västra Götalandsregionen får tillsvidareanställda i stället rabatt, ett årskort till priset av tio månader.

2 dec 2024 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev