Finska VR Group köper MTR:s fjärrtågsverksamhet MTR Express, i marknadsföringen MTRX. Affären meddelades på torsdagen och om Konkurrensverket godkänner den sker förvärvet i maj. VR Group ägs till 100 procent av finska staten och enligt ett pressmeddelande kommer den nya ägaren fortsätta med ett fokus på ”kundupplevelsen och medarbetarnas arbetstrivsel”.
– Jag tror att vi tillsammans kan skapa ännu bättre tjänster för tågresenärer i Norden. Förvärvet stärker också vår konkurrenskraft i både Sverige och Finland, säger Elisa Markula, VD för VR i ett pressmeddelande.
En del av affären är att VR Group under en övergångsperiod har rätt att låta tåget behålla sitt namn, säger Erik Söderberg, presschef på MTR Nordic.
– Det är ett kommersiellt beslut som ligger linje med vårt i övergripande affärsmål. Vi är stolta över vad vi gjort och ser att MTRX kommer att fortsätta med den positiva utvecklingen, säger han.
Under vintern har MTR förlorat flera av sina stora kontrakt i Sverige. Först för Pendeltågen i Stockholm och senast även tunnelbanan. När MTRX nu även avyttras innebär det att den enda verksamhet som kvarstår är MTR Mälartåg, men frågan är hur länge.
– Beslutet att sälja MTRX påverkar inte övriga verksamheter. När det gäller övriga tågverksamheter fortsätter vi för närvarande att köra så bra vi kan, säger Erik Söderberg.
MTR på väg ut ur Sverige?
MTRX är den del av MTR-koncernens verksamhet som tillsammans med Stockholms tunnelbana gick förhållandevis ok, medan övriga verksamheter har inneburit en smärre katastrof. Det visar en halvårsrapport från huvudägaren MTR Corporation Limited i Hong Kong, som Arbetsvärlden har tagit del av.
Av rapporten, som gäller första halvåret 2023, framgår att resultaten i Sverige inneburit en avsevärd negativ påverkan på hela koncernens resultat.
”I våra internationella affärsverksamheter var den återkommande förlusten 32 miljoner Hong Kong-dollar [motsvarande cirka 46 miljoner svenska kronor]. Det berodde huvudsakligen på de fortsatta förlusterna som uppkommit till följd av operationella utmaningar på Stockholms pendeltåg och Målartåg.”, står det i rapporten.
Vidare anges planerna på försäljning av MTRX i rapporten, men även att Mälartågs framtid är villkorad.
”Om problemen inte kan lösas på kort sikt kan den finansiella hållbarheten för detta kontrakt påverkas, och en förlustavsättning skulle behöva övervägas. Vi undersöker för närvarande alternativen för vägen framåt för denna verksamhet”, står det i rapporten.
MTR: ”inget svar för närvarande”
Om även MTR Mälartåg skulle avvecklas skulle uttåget ur Sverige vara komplett. Men enligt Erik Söderberg är det inget man vill kommunicera i nuläget.

– Det är inte något som har med den här affären att göra. Vad som händer med övriga verksamheter har jag inte svar på för närvarande.
Så planen är inte att lämna Sverige?
– Nej, så ska det inte tolkas. Vi fortsätter utvärdera andra affärsmöjligheter på den nordiska marknaden. Vad som sker i framtiden återstår att se. Vi vet att vi säljer MTRX och säljer till VR och alla parten är nöjda och ser positivt framåt, säger Erik Söderberg.