Ministern medger: resurserna borde kanske kommit tidigare

– Vi borde kanske höjt anslagen till etableringshandläggare tidigare, erkänner före detta integrationsministern, Erik Ullenhag. Han förväntar sig att den nya regeringen nu höjer dem.
Ministern medger: resurserna borde kanske kommit tidigare
Erik Ullenhag (FP), tidigare integrationsminister.. Foto: Pontus Lundahl/TT
17 okt 2014 | 14:22
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Erik Ullenhag har ansvarat för etableringsreformen från starten 2010.  I dag är han gruppledare för folkpartiets riksdagsgrupp och han sitter i finansutskottet.
På frågan om varför anslaget till etableringshandläggare varit för lågt, enligt Arbetsförmedlingen i flera år, svarar han:
– Jag håller inte med om att det varit för lågt i flera år. Det finns alltid skilda uppfattningar mellan myndigheter och regeringar, och jag har inte varit helt överens med Arbetsförmedlingen om behovet. Däremot har de rätt i att man nu har en situation där det behövs höjda förvaltningsanslag.

Erik Ullenhag säger att reformen de första åren var överfinansierad, och det som har hänt nu är att reformen blivit fullt utbyggd samtidigt som flyktingsströmmarna har ökat kraftigt på grund av flera krigshärdar i världen.

Men om Migrationsverket förra sommaren tog beslutet att ge i princip alla syrier med skyddsskäl permanent uppehållstillstånd, och prognoserna strax därefter visade på ett ökat antal nyanlända, varför sänkte ni då anslaget för 2014?
– Möjligtvis skulle vi ha sett det tidigare. Sedan blev det ytterligare en uppskrivning i vår och i somras.
– Om jag ska vara självkritisk så borde vi kanske ha höjt förvaltningsanslagen till etableringsreformen tidigare. Men prognoser är prognoser.

Erik Ullenhag understryker att det har funnits fler flaskhalsar än personalbristen i etableringsreformen, och säger att han har lagt mycket kraft i vårpropositionen på både bosättningsfrågan och nya regler för när etableringsplanen får starta.

Låsta anslag

Arbetsförmedlingen har inte kunnat flytta personalresurser till etableringsuppdraget från övrig verksamhet eftersom anslaget har varit låst till en egen post i statsbudgeten. Enligt Erik Ullenhag gjordes det bland annat för att freda personalresurserna i reformen, och att det fortfarande är rätt tänkt. Men när anslagen sedan blivit för små har det i praktiken fått motsatt effekt: myndigheten har inte kunnat flytta dit resurser från annan bemanning.

Under sommaren förde dåvarande arbetsmarknadsdepartementet samtal med den nya ledningen för Arbetsförmedlingen, både om behovet av resurser och om etableringshandläggarnas pressade arbetsmiljö.  Arbetsförmedlingen har fått ytterligare 40 miljoner att använda för bemanningen, men det är inga nya pengar: hälften är kredit på nästa års anslag och hälften har regeringen beslutat flytta från Arbetsförmedlingens övriga personalanslag.

Förväntar höjning av ny regering

Enligt Erik Ullenhag hade alliansregeringen förberett en höjning om de hade fortsatt i regeringsställning, trots att Arbetsvärldens genomgång visar att man i förra budgetpropositionen beräknade oförändrade anslag för 2015 (minus krediten). Därför arbetar han också för att en höjning kommer finnas med oppositionsbudgeten.

– Jag förväntar mig nu att den nya regeringen höjer anslagen i budgetpropositionen. Vi skulle ha gjort det.

Arbetsvärlden har sökt den nya ansvariga ministern Ylva Johansson för en kommentar.

17 okt 2014 | 14:22
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev