Många kulturarbetare saknar tjänstepension Mika Romanus, förbundsdirektör Scen & Film. Foto: Annika Falkuggla och Björn Larsson Rosvall/TT

Många kulturarbetare saknar tjänstepension

Tjänstepension Många kulturarbetare har ingen tjänstepension och kan gå miste om miljonbelopp. Enligt en undersökning från Länsförsäkringar har andelen kulturarbetare i mindre företag som saknar tjänstepension ökat med 13,5 procentenheter mellan åren 2014 och 2018. ”Många har tvingats vara egna företagare utan att vilja det och veta vad det innebär”, säger Mika Romanus, förbundsdirektör Scen & Film.
4 nov 2021 | 15:58
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Företag med kollektivavtal sätter av pengar för den anställdes tjänstepension enligt avtalet, medan företag som saknar kollektivavtal själva behöver göra avsättningar. Det gäller också de många egenföretagare som arbetar i kultursektorn.

Länsförsäkringar har jämfört statistik från SCB för åren 2014 och 2018 hos företag med mindre än 20 anställda. Jämförelsen visar att antalet företag som gör avsättningar för tjänstepension minskat med 13,5 procentenheter i kultursektorn.

Brist på kontinuitet inom branschen

Branschen sticker ut. Andelen företag med tjänstepension har minskat från lite drygt hälften, 51,1 procent, till 27 procent. I underlaget ingår aktiebolag och handelsbolag med minst 100 000 kronor i personalkostnader, eller enskilda företag med minst 100 000 kronor i överskott av näringsverksamhet.

Enligt kollektivavtal motsvarar tjänstepensionen ungefär 1,1 miljarder i pension för den som tjänar 36 000 som 35-åring. Att spara ihop lika mycket själv motsvarar ett sparande på 2 000 kronor i månaden.

Många har tvingats vara företagare utan att vilja det

– Vi jobbar ju alltid aktivt för att få verksamheter att teckna kollektivavtal, säger Mika Romanus, förbundsdirektör Scen & Film och fortsätter:

– Det är klart att det görs mer eller mindre framgångsrikt, vi har många inom film, tv och privatteater som tecknar hängavtal. Men vi ser också många kortlivade bolag inom vissa produktioner som leder till att det blir en stor rörlighet på arbetsmarknaden och det kan bidra till att det inte blir samma kontinuitet.

Ta höjd för tjänstepension

Mika Romanus tror att det finns en koppling till att fler inom kulturbranschen blivit egna företagare.

– Många har tvingats vara företagare utan att vilja det och veta vad det innebär. En del arbetstillfällen kommer ur små arbetsgivare och tillfälliga uppdrag, som inte är traditionella kollektivavtalsbranscher med anställda, säger hon och fortsätter:

Det finns en risk på en hårt utsatt marknad att man inte möts av den möjligheten.

– Vi påminner alltid om att det är viktigt att om man går in som företagare ska man ta höjd för sin tjänstepension och ta med det i beräkningen på sin faktura. Men det finns en risk på en hårt utsatt marknad att man inte möts av den möjligheten eller att det blir så låga avsättningar att man behöver ta ut pengarna nu.

Den bransch som är näst sämst vad gäller avsättningar till tjänstepension i mindre företag är utbildningsbranschen, där drygt hälften sätter av till tjänstepension. Även inom information- och kommunikationsektorn avsätter bara lite drygt hälften av företagen (52,7 procent) pengar till tjänstepension.

4 nov 2021 | 15:58

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev