Facken om kulturutredningen: ”Väldigt bra förslag” Hurula är den första artisten att stå på Debasers scen efter att alla coronarestriktioner släpptes. Foto Pontus Lundahl / TT

Facken om kulturutredningen: ”Väldigt bra förslag”

Utredningen om återstart av kultursektorn efter coronapandemin vill se satsningar på 1,5 miljarder redan nästa år. Nu måste politikerna vara beredda att göra verkstad av förslagen, säger Simon Norrthon, ordförande i TCO-förbundet Scen & Film.
Carl von Scheele
5 okt 2021 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Det fina med utredningen är att den tar ett bredare grepp på konsumentledet, utövarna och kulturindustrin. Men också att det kopplas till socialförsäkringar och trygghetssystem, säger Simon Norrthon till Arbetsvärlden.

Varken fackförbundet Scen & Film eller Musikerförbundet i LO har hunnit analysera den omfattande utredningen som lades på kulturminister Amanda Linds bord den sista september.

Utredningen vill se en rivstart för kulturlivet när Coronapandemin har begränsats och samhällets restriktioner tagits bort. I det trehundrasidiga betänkandet finns ett tiotal förslag på stora ekonomiska satsningar i kulturlivet, som under tre år skulle kosta närmare fyra miljarder kronor.

Mest uppmärksamhet har förslaget om kulturcheckar till landets alla vuxna invånare fått. En satsning på nära 600 miljoner kronor under nästa år.

Simon Norrthon, ordförande Fackförbundet Scen och film.

Vid sidan av de olika ekonomiska stöden föreslås flera ytterligare utredningar om förbättringar av olika områden i kultursektorn. I helhetsgreppet ingår också andra åtgärder som ska stärka sektorn och dess yrkesverksamma.

– Vi har fått en övergripande och omfattande utredning som innehåller väldigt bra förslag, säger Simon Norrthon, Scen & Film, till Arbetsvärlden.

Nu efterlyser han ett snabbt handlande från landets politiker mot bakgrund av hur hårt drabbad kultursektorn är av coronapandemin. Alla publikevenemang har varit inställda i ett och ett halvt år. Biografer, teatrar och konsertlokaler har stått tomma.

Finns mer att önska av trygghetssystemen

Eftersom en stor del av yrkeskåren är frilansare har de haft extra svårt under pandemin. Bland förslagen finns en utredning av hur konstnärsstipendier ska behandlas i trygghetssystemen. Dessa inkomster ingår inte när till exempel sjukersättning och föräldrapenning beräknas.

– De flesta utövare i kultursektorn är frilansare i olika former, ofta egenföretagare eller kombinatörer. Då måste trygghetssystemen möta dessa typer av arbetstagare. Där finns kanske mer att önska av utredningen.

Miljonsatsningen på kulturcheckar ser han som ett försök att få tillbaka publiken och dessutom locka de unga till kulturevenemangen.

– Det är viktigt. I ett paket av den här typen måste man vara beredd med förslag som både stöttar industrin och utövarna och samtidigt möjliggör för publiken att stötta den kultur som man har i närområdet.

Musikerförbundet välkomnar kulturcheckar

Även på Musikerförbundet i LO välkomnar man förslaget om kulturcheckar.

– De kan vara en inkörsport till ett kulturliv som personen normalt sett inte är aktiv i, säger Jan Granvik, ordförande i Musikerförbundet, till Arbetsvärlden.

Jan Granvik, ordförande Musikerförbundet.

En väldigt viktig fråga för förbundet är om publiken återvänder till konserter, danser och andra evenemang med livespelad musik när samhället öppnar upp.

– Nu finns ett uppdämt behov hos publiken, men frågan är vad som händer på sikt.

Jan Granvik undrar om svenskarna ändrat vanor under ett och ett halvt år av hemmasittande. Förbundet ser också en press nedåt på musikernas gager när samhället öppnar upp.

– Arrangörerna är osäkra på om publiken kommer och vill hålla ner kostnaderna nu när alla vill ha levande musik samtidigt. Då uppstår en press på sänkta gager.

Hoppas att budgeten går igenom riksdagen

Musikerförbundet ser positivt på utredningens omfattande paket av förslag och åtgärder. Granvik lyfter särskilt fram hur viktig en utredning av kulturarbetarnas trygghetssystem är.

– Pandemin har visat hur sårbara trygghetssystemen är för musiker och andra som är verksamma på kulturområdet. De har inte fungerat särskilt väl före pandemin eller under den, trots de anpassningar som är gjorda.

Kulturminister Amanda Lind tog emot utredningen om återstart för kulturen från utedaren Linda Zachrison.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Reglerna för kulturarbetare har förbättrats, medger Granvik men ser fortfarande stora problem med arbetslöshetsersättningen. En frilansande musiker får inte marknadsföra sig under arbetslösheten.

– Vi ser en inlåsningseffekt. För att få ett jobb måste du vara aktiv. Men om du är det med marknadsföring riskerar du avstängning från a-kassan och blir kanske återbetalningsskyldig.

Jan Granvik hoppas nu på en majoritet för regeringens budget i riksdagen, men ser även på den punkten en osäkerhet.

– Om den faller undrar jag var som händer med återstartsutredningen och dess förslag. Vi vet inte om det finns stöd för utredningen bland de politiska partierna vid sidan av regeringsunderlaget.

Återstartsutredningen lade fram sitt betänkande två veckor efter presentationen av nästa års statsbudget. I budgeten finns stimulansstöd på 754 miljoner kronor till kultursektorn. Vid överlämnandet konstaterade kulturminister Amanda Lind att man skulle ”se vad som kan tas om hand redan inom ramen för den presenterade budgeten”.

Carl von Scheele
5 okt 2021 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev