”Även en konstnär ska våga bli förälder” Amanda Lind, kultur- och demokratiminister (MP), presenterade i dag tisdag en utredning om ekonomisk trygghet för bland annat kulturskapare. Foto: Duygu Getiren/TT.

”Även en konstnär ska våga bli förälder”

SGI-utredning Pandemin har satt ljuset på flera "gamla" problem i samhällsbygget, och ett är att kulturarbetare har dåliga skydd i trygghetssystemen. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska hitta sätt att förbättra den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, för den som är kombinatör eller har konstnärsstipendier.
19 okt 2021 | 16:19
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Problemen är inte nya: många konstnärer och kulturskapare har länge försökt uppmärksamma revorna i trygghetssystemet för den som lever på projektanställningar, frilansande och olika stipendier. Konsekvenserna har för många blivit att man får leva på andra om man blir sjuk eller får barn vid ”fel tillfälle”.

Pandemin har blivit en mer högljudd väckarklocka om att regelverken behöver anpassas till ett arbetsliv som redan är förändrat. Och i dag kom besked om att regeringen nu tillsätter en utredning som ska se över reglerna för sjukpenninggrundande inkomst (SGI), framför allt för konstnärer och kulturskapare.

Har påtalats flera gånger

Dagens regelverk för SGI har inte anpassats till den stora variation av uppdrags- och anställningsformer som har vuxit fram, menade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

– Det påverkar inte minst kulturskapare, som ofta har ett stort antal uppdragsgivare och oregelbundna inkomster.

Regeringen har tagit emot flera utredningar som var för sig har uppmärksammat behovet av trygghetssystem som även omfattar den som inte är tillsvidareanställd. En är den kulturpolitiska utredningen i våras, en annan den så kallade Återstartskommitténs slutbetänkande, som kom för någon vecka sedan.

– Den analyserade problematiken och påtalade också behovet av att utreda det här närmare. I och med den här utredningen tar vi det viktiga steget. Även en konstnär ska kunna bli sjuk, även en konstnär ska våga bli förälder, sade kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP) när de två ministrarna presenterade utredningsdirektiven på tisdagen.

Även en konstnär ska kunna bli sjuk, även en konstnär ska våga bli förälder.

– Utredningen ska dessutom – och det är viktigt – analysera behovet av att utöka SGI-skyddet för exempelvis mottagare av konstnärspolitiska stipendier. Ett problem för konstnärer är just situationen efter stipendietiden, om de blir sjuka under eller efter en tid med statligt stipendium, sade kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP) i dag tisdag.

Just nu bereds ett betänkandet om ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen, och utredningen om ett förbättrat SGI-skydd för att underlätta företagares tillgång till trygghetssystemen pågår.

– Men alla konstnärer och kulturskapare är inte enskilda företagare. Den här frågan är angelägen också för kombinatörer eller frilansare av annat slag än just egenföretagare med enskild firma.

en demokratifråga som handlar om villkoren för några av de som bär demokratin.

Både Amanda Lind och socialförsäkringsministern menade att frågan om trygghet för konstnärer och kulturskapare inte bara handlar om trygghetssystemet som sådant.

– Den fria kulturen kännetecknar ett öppet samhälle, med en stark tillit mellan människor, konstaterade Ardalan Shekarabi. Även den här gruppen måste kunna lita på att samhällets gemensamma trygghetssystem finns där om man blir sjuk, eller ska bli förälder. Men alltför många vittnar om att den ekonomiska tryggheten brister, och att regelverket inte är anpassat till verkligheten.

– Att stärka våra gemensamma trygghetssystem är därför också en demokratifråga som handlar om villkoren för några av de som bär demokratin.

Särskild utredare blir Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker.

Senast den 20 april 2023 ska uppdraget redovisas.

19 okt 2021 | 16:19
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev