Många arbetslösa med a-kassa måste låna pengar A-kassan räcker inte för att få ekonomin att gå ihop när man är utan jobb, visar en undersökning. Foto: Riksbanken.

Många arbetslösa med a-kassa måste låna pengar

A-kassetaket Fyra av tio arbetslösa som har a-kassa måste låna pengar för att få ekonomin att gå ihop. Det visar en undersökning som presenteras i Almedalen.
5 jul 2016 | 11:11
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

TNS Sifo har på uppdrag av Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO) ställt följande fråga till medlemmar i a-kassorna: Har du de senaste tolv månaderna behövt låna pengar för att klara din livssituation på grund av din arbetslöshet? Nära 4 000 medlemmar i a-kassorna har svarat.

Mer än var fjärde, 43 procent, svarade ja på frågan – de hade behövt låna pengar för att klara sin livssituation, trots a-kassa. 52 procent svarade nej.

– För att lägga fullt fokus på att söka nytt jobb behöver man få ihop sin privatekonomi, säger SO:s kanslichef Melker Ödebrink i en kommentar till resultatet.

Höjde taket men utan indexreglering

Förra våren kom den parlamentariska socialförsäkringsutredningen i sitt slutbetänkande fram till att a-kassetaket bör indexeras. I september 2015 höjde regeringen taket från 680 kronor om dagen till 910 kronor under de första 100 dagarna, därefter till 760 kronor om dagen. Även den lägsta ersättningen höjdes något, liksom den högsta dagpenningen för sjukskrivna arbetslösa med a-kassa. Däremot har inget konkret förslag lagts än om indexreglering av a-kassetaket, något som A-kassornas Samorganisation enligt Melker Ödebrink skulle välkomna för att göra omställning mellan två jobb så effektiv som möjligt.

Om undersökningen

Siffrorna baseras på 3 846 svar från personer som fått ersättning från sin a-kassa under våren 2016, alla 28 a-kassor finns representerade. Undersökningen genomfördes av TNS Sifo i april-maj 2016.

+ Expandera
Som Arbetsvärlden skrev tidigare i år pågår en internutredning på Arbetsmarknadsdepartementet om bland annat hur trösklarna in till arbetslöshetsförsäkringen ska kunna sänkas så att fler grupper omfattas av arbetslöshetsförsäkringen. Utredningen ska vara klar senast februari 2017.

5 jul 2016 | 11:11
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev