Trots höjning av taket: få arbetslösa får ut fullgod ersättning

Arbetslöshetsförsäkringen Endast tre av tio får 80 procent av sin tidigare lön i ersättning från a-kassan, trots höjningen av taket i höstas. Det visar nya beräkningar från A-kassornas samorganisation.
bengt rolfer
1 apr 2016 | 08:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Före höjningen av a-kassetaket den 7 september 2015 var det bara 10 procent av de heltidsanställda som fick ut 80 procent av lönen från a-kassan vid arbetslöshet. Nu är siffran uppe i 30 procent. Om man enbart ser de första 100 dagarna av arbetslöshet, då ersättningen är högre, är det nästan fyra av tio (37 procent) som får 80 procent av lönen.

Dessa siffror är dock betydligt lägre än de som A-kassornas samorganisation (SO) gick ut med i höstas. Då talade man om att hela 85 procent skulle få ut 80 procent av lönen – siffror som också Arbetsvärlden återgav.

– Det materialet byggde på en förhastad slutsats från min sida, säger SO:s kanslichef Melker Ödebrink.

– Vi kan konstatera att det var en rejäl höjning som genomfördes i september, men den var inte tillräcklig.

Melker Odebrink, Samorg. Foto: Stina Svanberg

Melker Odebrink, Samorg. Foto: Stina Svanberg

SO upprepar nu därför sitt krav från tidigare om en indexering av a-kassetaket, det vill säga en automatisk uppräkning av ersättningen i takt med att lönerna höjs.

Stora skillnader mellan olika a-kassor

Om man även räknar med dem som arbetat deltid innan de blev arbetslösa så visar A-kassornas nya beräkningar att ungefär hälften av ersättningstagarna får 80 procent av tidigare lön. Här rör det sig om en fördubbling jämfört med före höjningen.

Det är dock stora skillnader mellan a-kassorna. Den a-kassa som har i särklass flest underförsäkrade (=inte får ut 80 procent) är Unionens och därefter kommer Akademikernas.

Om man i stället ser till andel underförsäkrade är skillnaderna mellan a-kassorna mindre, men ändå stora. I finansbranschens a-kassa är exempelvis nästan 90 procent underförsäkrade, i Kommunals ”bara” hälften så många.

bengt rolfer

/ Kontakta skribenten

1 apr 2016 | 08:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev