Departementsutredning ska granska trösklarna till a-kassan

Arbetslöshetsförsäkringen Arbetsmarknadsdepartementet är just nu i färd med att tillsätta en utredning som ska se över a-kassan. Ett av uppdragen blir att undersöka hur fler ska kunna kvalificera sig för ersättning.
20 jan 2016 | 16:34
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under våren kommer en departementsutredning att påbörja arbetet med att se över a-kassan. Utredningen har ännu inte formellt fått en uppdragsbeskrivning, men ska bland annat lägga fram förslag på hur fler ska kunna inkluderas i arbetslöshetsförsäkringen.

– Vår grundinställning är ju att arbetslöshetsförsäkringen ska vara till för alla de som förlorat sitt arbete. I dag ser vi dock många som just har förlorat jobbet men som trots det inte omfattas av försäkringen – det handlar om bland annat om unga och om nyanlända, säger riksdagsledamoten Patrik Björck (S), en av de som kommer att ingå i utredningen.

Patrik Björck (S)

Patrik Björck (S)

Ska se över förutsättningar för deltidsarbetande

Förutom kvalificeringsfrågan kommer utredningen att titta på ett antal områden som regeringen anser behöver förändras. Vissa av dem lades fram som förslag i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, och andra har tillkännagivits av riksdagen under förra året.

– Det återstår en hel massa saker, till exempel vad som gäller för deltidsarbetande, för förtroendevalda, för pensionärer – vi ska ta ett helhetsgrepp om a-kassefrågan helt enkelt, säger Patrik Björck

Utredningen är intern på arbetsmarknadsdepartementet och kommer att resultera i en så kallad DS, en departementspromemoria. Den ska vara klar i februari 2017.

Patrik Björck är helt övertygad om att utredningen kommer att hitta en lösning på hur fler ska kunna kvalificera sig för a-kasseersättning.

– Det ska bli väldigt spännande att hitta ett bra sätt att göra trösklarna lägre.

20 jan 2016 | 16:34

Relaterad läsning

Visa artikelns 9 kommentarer
Kommentera
 1. Av Tobias 20 jan 2016:

  Man river ner arbetsskadeskyddet och med det rättstryggheten som alla skall känna i socialförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen.

  Det finns ju inget i dessa avtal om att skydda medlemmarna över huvud taget. Det skall vara obligatoriskt med ett juridiskt ombud för alla vid tvister med arbetsgivaren, fk, afa mm.

 2. Av Anna Svensson 27 jan 2016:

  Hur vet man vilken a-kassa som en nyanländ har betalt till? För grundregeln skall väl ändå vara att man skall ha tecknat en försäkring för att kunna begära ersättning från den? Eller är det nya regler?

 3. Av Ulf 27 jan 2016:

  Kommer inte detta att urholka de samlade medlen som inbetalats av nu förvärvsarbetande? Större antal personer ingående i systemet men högst troligt att antalet personer som behöver nyttja ersättning från A-kassa procentuellt är större än idag?
  Nuvarande regler bör vara kvar: inbetalning under idag fastställd tidsperiod = anställning innan möjlighet finns att kunna få ersättning från A-kassa.

 4. Av Bengt klagomur 28 jan 2016:

  Äntligen medborgar lön

 5. Av Leif 28 jan 2016:

  Allt detta låter bra, men varför ska det gälla nyanlända? Hur ska A-kassan och arbetsförmedlingen veta om de har jobbat och med vad? Ska inte det nuvarande systemet gälla för de nyanlända? Gräddfil?

 6. Av Mikael 28 jan 2016:

  Underbart! Vrid om kniven!

 7. Av Jukkas Billy 1 feb 2016:

  Mycket bra förslag som innebär att färre behöver förnedra sig genom att gå på socialkontoret och tigga.

 8. Av Brian 3 feb 2016:

  Detta verkar ju helt galet. Att personer som kommer från andra länder ska kunna få a-kassa utan att ha kvalificerat sig,
  Varför skall jag framöver behöva betala ännu mer i a-kasse avgift, för det blir kontentan då det skall finansieras av någon någonstans
  De skall ha en lika lång kvalificeringstid som alla andra har. det är slut med att hitta på gräddfiler Det är dags att faktiskt praktisera den likabehandling som alla hela tiden pratar om men som alltid verkar glömmas bort i slutändan.

  • Av Ylva 4 feb 2016:

   Det står ingenting om någon gräddfil, och det står klart och tydligt att ”Vår grundinställning är ju att arbetslöshetsförsäkringen ska vara till för alla de som förlorat sitt arbete.” Nyanlända kommer såklart inte få kortare kvalificeringstid än infödda, men på en arbetsmarknad med mer korta uppdrag och timanställningar kan det finnas en poäng i att göra det enklare att kvalificera sig för a-kassa.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev