Departementsutredning ska granska trösklarna till a-kassan

Arbetslöshetsförsäkringen Arbetsmarknadsdepartementet är just nu i färd med att tillsätta en utredning som ska se över a-kassan. Ett av uppdragen blir att undersöka hur fler ska kunna kvalificera sig för ersättning.
20 jan 2016

Under våren kommer en departementsutredning att påbörja arbetet med att se över a-kassan. Utredningen har ännu inte formellt fått en uppdragsbeskrivning, men ska bland annat lägga fram förslag på hur fler ska kunna inkluderas i arbetslöshetsförsäkringen.

– Vår grundinställning är ju att arbetslöshetsförsäkringen ska vara till för alla de som förlorat sitt arbete. I dag ser vi dock många som just har förlorat jobbet men som trots det inte omfattas av försäkringen – det handlar om bland annat om unga och om nyanlända, säger riksdagsledamoten Patrik Björck (S), en av de som kommer att ingå i utredningen.

Patrik Björck (S)

Patrik Björck (S)

Ska se över förutsättningar för deltidsarbetande

Förutom kvalificeringsfrågan kommer utredningen att titta på ett antal områden som regeringen anser behöver förändras. Vissa av dem lades fram som förslag i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, och andra har tillkännagivits av riksdagen under förra året.

– Det återstår en hel massa saker, till exempel vad som gäller för deltidsarbetande, för förtroendevalda, för pensionärer – vi ska ta ett helhetsgrepp om a-kassefrågan helt enkelt, säger Patrik Björck

Utredningen är intern på arbetsmarknadsdepartementet och kommer att resultera i en så kallad DS, en departementspromemoria. Den ska vara klar i februari 2017.

Patrik Björck är helt övertygad om att utredningen kommer att hitta en lösning på hur fler ska kunna kvalificera sig för a-kasseersättning.

– Det ska bli väldigt spännande att hitta ett bra sätt att göra trösklarna lägre.

20 jan 2016
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan