Tillväxtverket jobbar hela tiden med utveckling av reglerna för korttidsarbete och nu står det klart att bemanningsanställda, en del med tidsbegränsad anställning och anställda i familjeföretag kan få löneutfyllnad genom korttidsarbete. Alla utom ägare av enskild firma har möjlighet att söka stöd. Ägare/arbetsgivare som omfattas är exempelvis aktiebolag, handelsbolag, föreningar och stiftelser.
– Vi tolkar lagen och uppdaterar fortlöpande. Vi har inte varit tydliga i alla delar. Nyligen gjorde vi en del förtydliganden, säger Niklas Kjellberg, pressansvarig hos Tillväxtverket.
Nu tänker Volvo minska arbetstiden till 60 procent för sina anställda och vill också att de inhyrda tjänstemännen ska göra likadant.
I förarbetena inför lagen om korttidsarbete finns skrivningar om att en arbetsgivare måste sänka sina kostnader innan företaget kan få stöd och det har gått att tolka som att företag ska sänka kostnaderna genom att göra sig av med en del personal.
Korttidsarbete
Stödet för korttidsarbete omfattar dem som varit avlönade i minst 3 månader - alltså inte nyanställda och en del av dem med tidsbegränsad anställning. Stödet kan gå till anställda som arbetsgivaren varit skyldig att betala arbetsgivaravgift för under stödtiden.
Alla utom ägare av enskild firma omfattas av möjligheten att söka stöd. Ägare/arbetsgivare som omfattas är exempelvis aktiebolag, handelsbolag, föreningar och stiftelser.
Det finns tre nivåer och de anställda får en lönesänkning med 4 procent om arbetstiden sänks med 20 procent och om arbetstiden sänks med 60 procent så blir lönesänkningen 7,5 procent.
Ekonomiskt stöd till korttidsarbete kan sökas hos Tillväxtverket från den 7 april. Det kommer att innebära att anställda får behålla en stor del av sin lön när deras arbetsgivare sänker arbetstiden. Staten kommer att stå för huvuddelen av löneutfyllnaden.
Avtal för inhyrda saknas fortfarande
En förutsättning för stödet är att det finns ett avtal mellan fack och arbetsgivare om korttidsarbete. Det finns inte än i bemanningsbranschen.
– Många medlemmar hör av sig och är oroliga, säger Peter Bårdinger som är ordförande för Unionens klubb på Manpower i Västra Sverige.
En stor del av klubbens 500 medlemmar jobbar på Volvo, som alltså är Manpowers kund. Nu tänker Volvo minska arbetstiden till 60 procent för sina anställda och vill också att de inhyrda tjänstemännen ska göra likadant.
Peter Bårdinger tycker det är en besvärlig situation. Utan avtal kan de inhyrda på Volvo inte få någon ersättning genom stödet från korttidsarbetet för den sänka arbetstiden.
Kompetensföretagens förbundsdirektör Patrik Eidfelt tror att ett sådant avtal kan vara klart de närmaste dagarna.
Det är bland annat Unionen och arbetsgivarna i Kompetensföretagen som förhandlar om ett avtal för korttidsarbete. Kompetensföretagens förbundsdirektör Patrik Eidfelt tror att ett sådant avtal kan vara klart de närmaste dagarna. Han pekar på att det finns sådana avtal för de anställda som kompetensföretagen har på sina egna kontor och på entreprenader.
– Vi jobbar intensivt för att det ska bli en tillfällig nedgång och att vi ska kunna återgå till ett stabilt läge.
Befarar att en fjärdedel kan bli arbetslösa
Samtidigt är tongångarna pessimistiska på bemanningsföretagen. Häromdagen var Kompetensföretagens bedömning att 30 000 kan varslas inom kort. Patrik Eidfelt pratar också om att det kan röra sig om 20–30 procent av de sysselsatta i branschen som blir arbetslösa.
Det här slår så brett. Det blir otroligt svårt att hitta nya uppdrag för dem som blir av med sina kontrakt
Bemanningsföretagen är i en särskild sits. Även om de anställda omfattas av korttidsarbetet kan kundföretaget säga upp kontraktet och då blir det svårt att hitta jobb åt de anställda i bemanningsföretagen.
– Det här slår så brett. Det blir otroligt svårt att hitta nya uppdrag för dem som blir av med sina kontrakt, säger Patrik Eidfelt.
Linda Inderdahl är ansvarig för bemanningsavtalet hos Unionen. Hon berättar att många kontrakt har sagts upp och att andra kundföretag planerar att göra sig av med de inhyrda.
– Min bild är att det kan gå fort. Även om kontraktet med kundföretaget säger att uppsägningstiden är lång kan nog bemanningsföretaget tänka sig att minska uppsägningstiden för att måna om en bra relation med kundföretaget.
11 000 medlemmar i Unionen berörs
Unionen har 11 000 medlemmar hos bemanningsföretag. De flesta är ambulerande och hyrs ut. Det finns också de som arbetar på bemanningsföretagens huvudkontor och i entreprenader, som innebär att bemanningsföretaget har tagit över en hel verksamhet, som till exempel en reception.
Många IT-konsulter är helt utan arbete sedan deras uppdragsgivare har brutit kontraktet. Det berättar tidningen Kollega
Linda Inderdahl säger att det är i första hand de ambulerande som riskerar att förlora jobben, men det är stor skillnader mellan de olika branscherna.
Unionen har också runt 10 000 egenföretagare som medlemmar. Många av dem drabbas nu snabbt och hårt. Många IT-konsulter är helt utan arbete sedan deras uppdragsgivare har brutit kontraktet. Det berättar tidningen Kollega. Även egenföretagande fotografer och researrangörer råkar illa ut. Många av dem har inga kunder kvar.
Ser a-kassa som alternativ
Korttidsarbetet är än så länge bara utformat för anställda. Petra Almquist, verksamhetsansvarig för egenföretagare i Unionen, säger till Kollega att ett alternativ till konkurs kan vara att ansöka om a-kassa och inkomstförsäkring.
Organisationen befarar att det kan bli en framtida skuldfälla för de små företagen
Det finns 1,1 miljoner småföretag i Sverige och runt 75 procent av dem är egenföretagare – företag utan anställda. Många av dem riskerar att förlora sina uppdrag.
I går presenterade regeringen ett krispaket som i stor utsträckning riktas till just småföretag.
Företagarförbundet är dock undrande inför den statliga lånegarantin som finns i den statliga företagsakuten. Organisationen befarar att det kan bli en framtida skuldfälla för de små företagen.
Ser flera risker med lån
Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson hos Företagarförbundet, säger att det är svårt att uttala sig bestämt innan villkoren är klara. Farhågan är dock att räntan kan bli hög och den personliga risken öka.
– Det är viktigt att det kommer åtgärder snabbt nu. Krisen utvecklar sig mycket fort, säger han.
Dessutom har han reagerat på att finansminister Magdalena Andersson (S) pratar om investeringar i gröna satsningar.
– Det är fel i dagens krisläge.
Mathias Rebane förklarar att det för Företagarförbundet är viktigt att staten inte genom några krisåtgärder skaffar inflytande i småföretagen och att det vore bättre med mer direkt stöd till företagen, i stället för lån.
– Låneerbjudandena innebär att vi får låna av våra egna framtida skatteinbetalningar och det är inte bra.
Regeringens krispaket för småföretag
I regeringens krispaket för småföretag ingår:
- Företagsakut med en statlig lånegaranti, som innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från banker till företag. Regeringen vill att lånen inte ska användas till vinstuttag och bonusar.
- Tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften för företag med färre än 30 anställda;
- Tillfälligt sänkt hyra för företag i sällanköpshandeln. Staten vill se omförhandlingar av hyror och staten kan då betala upp till 50 procent av hyressänkningen;
- Sänkt skatt genom att hela vinsten förra året kan kvittas mot förluster nu;
- Anstånd med att betala in moms under ett drygt år. Sedan tidigare finns ett förslag om att skjuta upp skatteinbetalningar.
- Möjligheten att lägga företaget vilande vid arbetslöshet utvidgas under 2020 till ett extra tillfälle.
Källa: Regeringen