Ett korrumperat politiskt system Jenny Maria Nilsson om ett system som blandar poltiska mål och företagsmål. Foto: TT
Krönika

Ett korrumperat politiskt system

Om den härskande klassen bestämt att det som är bra för bolag också är bra för offentlig verksamhet och medborgare, så kan välfärden dräneras på pengar utan att ansvarsutkrävande är möjligt. Det skriver Jenny Maria Nilsson.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Har du råkat boka in dig med fru och barn i en stort, lyxigt, hotellrum i utlandet när det var meningen att du skulle vara på jobbresa på egen hand, och sen råkat ljuga om det för pressen? Kanske har du folkbokfört dig hos din mamma på en ort där du inte arbetar, trots att du och hustrun äger en bostadsrätt nära din arbetsplats där hon bor med de gemensamma barnen? Eller, har du råkat hyra en lägenhet av din man till ockerpris? Och sedan felaktigt ersatts av skattemedel?

Jag har svårt att se att det är något man råkar göra? Ändå kom sverigedemokraten Patrick Reslow, moderaten Erik Bengtzboe och liberalen Emma Carlsson Löfdahl undan med den förklaringen.  Två av dem sitter också kvar i riksdagen.

Att försöka hålla koll på egna svagheter och ha regler kring sina lojaliteter är enda sättet att försöka mota girig-Olle i grind.

Demokratins (det vill säga folkets) perspektiv på politiker som agerar som dessa tre bör inte främst handla om summorna, utan vad det säger om deras lämplighet att inneha politisk makt. En enda person som kombinerar inflytande över människors liv med dålig impulskontroll eller vilja att leva farligt nära gränsen för den lag man som förtroendevald är satt att upprätthålla – åstadkommer skada.

”Jag är skarp mot andra och överslätande mot mig själv” säger Emelie Ekdahl, en karaktär i Bergmans film Fanny & Alexander. Att försöka hålla koll på egna svagheter och ha regler kring sina lojaliteter är enda sättet att försöka mota girig-Olle i grind.

Många fattar inte det, inte ens någon som före detta språkröret Maria Wetterstrand. Wetterstrand ledde en utredning om förnybart biobränsle, det visade sig att hon har både styrelsepost och aktier i ett företag som vill producera sådant bränsle. Här finns absolut ingen intressekonflikt, meddelade hon. Varför? Hon hade varit transparent, ingen hade reagerat på de dubbla stolarna. Om något gör det problemet värre, en intressekonflikt undviks inte genom att man är öppen med att man sitter på dubbla stolar utan genom att man inte sätter sig på dubbla stolar.

Reslow, Bengtzboe och Carlsson Löfdahl avslöjades i Aftonbladets serie Maktens kvitton; förundersökningar angående bedrägeri inleddes men ledde inte till åtal. Vad behövs för ansvarsutkrävande? Det handlar inte om hämnd utan om att bevara systemets integritet.

Men, trots allt är detta individers handlingar. En systematisk korruption att komma till rätta med, är den som inte bara accepterar utan uppmuntrar makthavare att ha dubbla lojaliteter; politiker eller tjänsteman som anser att folkets bästa överensstämmer med vissa bolags bästa, bolag de har goda kontakter med. Svängdörrar, kallas det. Ett år ansvarar någon för skattebetalarnas väl och ve och nästa år är det omsorg om vinstdrivande intressen som gäller.

Klyftan var tydlig i debatten mellan sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink och ST-läkaren Akil Awad.

 

Möjlighet till karenstid för ministrar och statssekreterare infördes visserligen 2018. Men till exempel ansvariga tjänstemän för digitaliseringen av skola och förskola inom SKR, kan direkt gå vidare till bolag och branschorganisationer som arbetar med att sälja digitala verktyg till skolan.

En klyfta bildas mellan politiker och tjänstemän å ena sidan och de ute på golven som drabbas av företagslojaliteter å den andra. Den klyftan var tydlig i debatten mellan sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink och ST-läkaren Akil Awad i Aktuellt för några veckor sedan. Awad berättade om en ohållbar situation på Stockholms akutmottagningar, Starbrink ville berätta om sina satsningar på närakuter och andra vårdplatser. Awads lojalitet fanns hos de multisjuka människor som söker akutvård, en grupp svår att tjäna pengar på och han anklagade Starbrink för en medveten omfördelning av resurser till de med lättare åkommor som det är enklare att tjäna pengar på för privata sjukvårdsbolag.

”Överallt där det finns en härskande klass bestäms moralen i ett land till stor del av klassens intressen och dess känsla av överlägsenhet”, skrev John Stuart Mill i ”Om friheten” 1859. Om den härskande klassen bestämt att moral är att det som är bra för bolag också är bra för offentlig verksamhet och medborgare, kan välfärden dräneras på pengar utan att ansvarsutkrävande är möjligt. Politiker som lever nära gränsen för lagen är illa, men ett korrumperat politiskt system är ännu värre.

Om skribenten
Journalist och författare

Relaterad läsning

Visa artikelns 3 kommentarer
Kommentera
  1. Av Bosse Emanuelsson 15 feb 2020:

    Bra skrivet. Kan bara tillägga att den härskande klassen också har, och alltid haft, sitt nyspråk för att legitimera sina handlingar. Kund i vård omsorg och skola, koncern för kommunal verksamhet, utanförskap istället för fattigdom m m.

  2. Av Marcus S 18 feb 2020:

    Tack, Jenny Maria Nilsson, för din krönika. Det är bra att den är publicerad, och vi kan bara önska att den får så stor spridning som möjligt.

  3. Av Viveca S 23 feb 2020:

    Tack för din krönika. Viktigt och angeläget ämne för att förhindra ytterligare politikerförakt och vind i segel åt högerextremister.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev