På fredagen bekräftade Essity formellt sitt engagemang för fackliga rättigheter när företaget undertecknade ett globalt ramavtal med IndustriALL och Unionen. Unionen är det största facket på företaget i Sverige med över 500 medlemmar.
Hygien- och hälsobolaget Essity är en avknoppning från SCA (numera ett renodlat skogsindustribolag) som redan har ett liknande globalt ramavtal.
Fler företag med ramavtal
Industri All har också slutit globala ramavtal med:
Aker, Anglo Gold, BMW, Bosch, Brunel, Daimler, EADS, EDF, Electrolux, Endesa, Enel, Eni, Evonik, Ford, Freudenberg, GDF Suez, GEA, Indesit, Inditex, Lafarge, Leoni, Lukoil, MAN, Mann + Hummel, Mizuno, Norsk Hydro, Norske Skog, Petrobras, Prym, PSA Peugeot Citroën, Renault, Rheinmetall, Röchling, Saab, SCA, Siemens, Solvay, SKF, Statoil, Umicore, Vallourec, Volkswagen och ZF, Stora Enso.
Källa: IndustriALL
– Vi tecknar det här eftersom vi värnar om bra fackliga relationer överallt och vi är ett globalt företag. Just IndustriALL har vi jobbat tillsammans med i många år men nu sedan vi delade oss och fick namnet Essity så har vi förnyat det avtalet, säger Magnus Groth, vd Essity, till Arbetsvärlden.
Alla ramavtalen har skrivelser som bekräftar företagens stöd för ILO:s grundläggande konventioner.
Essity är verksamt i 150 länder världen över och har 48 000 anställda i totalt 60 länder. Enligt företaget var nettoomsättningen 2017 cirka 109 miljarder kronor, och några av företagets kända varumärken inkluderar Tork, Edet och Libero.
– Ramavtalet går ut på att reglera internationella frågor; både att hitta fördjupade samarbetsformer med lokala fack genom IndustriALL men också konfliktlösning på global basis om det uppstår frågor i enskilda länder som är långt ifrån de länder där vi har våra starka, långa fackliga relationer. Då går vi genom IndustriALL, säger Magnus Groth.
I och med undertecknandet kunde Valter Sanches, generalsekreterare för IndustriALL, fira federationens 49:e ramavtal med ett multinationellt företag. Några andra svenska multinationella företag som IndustriALL slutit ramavtal med är Electrolux, Saab och SKF.
Inom andra branscher har exempelvis Securitas, Skanska och H&M globala ramavtal.
Ramavtalen är ett sätt att flytta fram fackens positioner över hela världen, exempelvis genom att förbättra arbetsmiljö och villkor, slå vakt om organisationsfrihet och bekämpa diskriminering eller barnarbete.
– Alla ramavtalen har skrivelser som bekräftar företagens stöd för ILO:s grundläggande konventioner. För oss är förstås de viktigaste ILO-konventionerna 87, alltså föreningsfrihet så att arbetstagarna kan organisera sig fackligt, och 98 som fastställer rätt att förhandla kollektivt, säger Valter Sanches.
Situationen i Kina väcker frågor
När det kommer till sådana här ramavtal är dock Kina något av en skönhetsfläck. I Kina finns nämligen inte organisationsfrihet och bara ett enda statligt fackförbund tillåts av enpartistaten.
Essity har inga anställda i Kina, däremot är man majoritetsägare i den kinesiska mjukpappersjätten Vinda.
– Jag skulle vilja betona att avtalet innebär att företaget applicerar de här principerna inte bara i deras egen verksamhet och leverantörskedja utan också i eventuella samriskföretag där de har kontroll, säger Valter Sanches.
Hur fungerar det i Kina?
– De globala ramavtalen signalerar att företagen är villiga att gå före lagstiftningen. Så även i länder där det inte är lagen att respektera föreningsfriheten så är företaget förpliktigat till det. Vi hörde att företaget har anställda i 60 länder, varav 31 länder med produktion, så det är väldigt viktigt att företaget engagerar sig i att gå före lagstiftningen, säger Valter Sanches.
Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen, som alltså är det största facket på Essity i Sverige, menar att Kina är ett specialfall som behöver särskild hantering från fackens sida.
– Jag tror att Kina, med hänsyn till marknad och så, är nästan omöjligt att inte vara på för många multinationella företag. Jag tror att man måste jobba på andra sätt med Kina, säger Magnus Kjellsson.
Han har flera exempel på sådana vägar framåt:
– Vi deltog exempelvis på regeringens exportresa till Kina och pratade om fackliga rättigheter. Vi har ordnat seminarium på ambassaden och träffat kinesiska studenter och diskuterat Global deal. Men Kina är en mycket längre resa, säger Magnus Kjellsson till Arbetsvärlden.