En arbetsgrupp med företrädare från LO, Unionen, Transportarbetsgivarna, Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna har parallellt med stridsåtgärdsutredningen arbetat med en partslösning på hamnkonflikten i Göteborg.
På onsdagen presenterade gruppen sitt lagförslag som parterna utgår ifrån kommer att ersätta utredningens förslag som regeringens lagförslag.
Jag är stolt över att vi som parter tagit initiativet i frågan.
Förslaget gäller hela arbetsmarknaden och innebär ett tillägg i paragraf 41 i MBL. En arbetstagare får inte vidta stridsåtgärder mot en arbetsgivare som redan är bunden av kollektivavtal om inte syftet med stridsåtgärden är att uppnå ett kollektivavtal som medför fredsplikt.
Parternas förslag i korthet
En arbetstagare får inte vidta eller delta i en stridsåtgärd mot en arbetsgivare som redan är bunden av ett kollektivavtal för arbetet i fråga
1. Om åtgärden inte har till ändamål att uppnå ett kollektivavtal som medför fredsplikt mellan arbetsgivaren och den organisation som vidtagit stridsåtgärden.
2. Om arbetstagarorganisationen inte har förhandlat med arbetsgivaren om de krav som organisationen ställer
3. Om arbetstagarorganisationen, som villkor för att upphöra med stridsåtgärden, uppställer andra krav än de som varit föremål för avhandling
4. Om kraven avser vilken rättslig verkan ett kollektivavtal mellan parterna kommer att få.
Vad ändamålet med stridsåtgärden är kan avgöras i Arbetsdomstolen som då i korthet ska ta hänsyn till om förhandlingarna skötts seriöst och om organisationerna har för vana att vilja teckna kollektivavtal.
Syftet med lagstiftningen är att förhindra stridsåtgärder från organisationer som parterna inte upplever eftersträvar kollektivavtal genom att dessa rättar in sig i ledet och förhandlar på samma sätt som centralorganisationernas fackförbund.

Eva Nordmark, ordförande i TCO.
‒ Jag är stolt över att vi som parter tagit initiativet i frågan. Vi har känt oro för var Stridsåtgärdsutredningen kan landa efter de läckta förslagen, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark till Arbetsvärlden.
Enligt källor till Arbetsvärlden sköt regeringen upp mottagandet av stridsåtgärdsutredningen för att vänta in parternas förslag.
‒ Det har funnits kontakter med arbetsmarknadsdepartementet och jag utgår ifrån att både Ylva Johansson och företrädare för alliansen idag kan bekräfta och ställa upp på förslaget, säger Eva Nordmark.

Anders Weihe, Teknikföretagen. Foto: Teknikföretagen.
Anders Weihe på Teknikföretagen som ingått i arbetsgruppen anser att Göteborgskonflikten krävde en lösning av parterna.
Varför gör ni detta istället för att invänta stridsåtgärdsutredningen eller en eventuell borgerlig regering?
‒ Vi jobbar inte så och spekulerar inte i politiska beslut och olika alternativ. Konflikten i Göteborg slår hårt och då vill vi lösa den, säger Anders Weihe till Arbetsvärlden.
Ni kommer att stå fast vid parternas lösning?
‒ Ja, så måste det fungera att göra förhandlingar. Sen vill vi ha andra ändringar av stridsåtgärderna som i sympatiåtgärderna och en ultima ratioprincip. Men det kommer vi inte blanda ihop med det här.
Unionens förhandlingschef Niklas Hjert litar på arbetsgivarsidan.

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef. Foto: Alex Giacomini.
‒ Vi litar på arbetsgivarna. Dels så är det motparter som vi har en långvarig förhandlingsrelation med. Dels inser alla att bryter man ett sådant löfte så omöjliggör man den här typen av överenskommelser i framtiden, säger Niklas Hjert till Arbetsvärlden.
Samtliga förbund inom LO ställer sig bakom förslaget. Saco har enhälligt styrelsebeslut om att ställa sig bakom förslaget men däremot var inte samtliga förbund informerade vid tillfället för pressträffen. I TCO ställer sig alla förbund utom Journalistförbundet bakom förslaget.