Hörby kommun åläggs undersöka risker i den sociala arbetsmiljön Cecilia Bladh in Zito (SD) är kommunalråd i skånska Hörby. Foto: Johan Nilsson / TT

Hörby kommun åläggs undersöka risker i den sociala arbetsmiljön

Arbetsmiljö Arbetsmiljöverket tvingar nu SD-styrda Hörby att utreda problemen med mobbing och trakasserier av kommunala tjänstemän, erfar Arbetsvärlden.
3 mar 2020 | 16:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Arbetsmiljöverket fattar inom kort beslut om ett föreläggande mot Hörby kommun.

–Arbetsgivaren har redan underrättats och vi kommer att fatta beslutet inom någon vecka, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket (region Syd).

För Arbetsvärlden uppger hon att kommunen nu dels kommer att åläggas att undersöka och göra en riskbedömning i fråga om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön inom kommunledningsförvaltningen.

Dels ska kommunen ta fram åtgärder som anger vilka arbetsuppgifter som medarbetarna ska prioritera vid arbetstoppar.

Larmade om brister

Det var i slutet av januari som tre skyddsombud från Saco, SSR och Vision med stöd av facken Kommunal, Lärarförbundet, Vårdförbundet och Lärarnas Riksförbund, i en uppmärksammad anmälan till myndigheten larmade om att anställda inom kommunledningsförvaltningen mådde dåligt och att flera sjukskrivits.

Bakgrunden var enligt facken bland annat den höga arbetsbelastning som rådde då 25 chefstjänstemän slutat sedan valet 2018 – men också rapporter om mobbing, skvaller och förtal av anställda och fackliga medlemmar som också undanhölls information eller inte kallades till möten.

Våra medlemmar vet inte om eller när de står på tur att få lämna kommunen då inga samtal eller varningar framförts till de som fått lämna kommunen

Oron och otryggheten späddes på av att personal på kommunledningskontoret i vissa fall blivit utköpta eller fått gå på dagen.

”Våra medlemmar vet inte om eller när de står på tur att få lämna kommunen då inga samtal eller varningar framförts till de som fått lämna kommunen”, skrev skyddsombuden i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Enligt Ulrika Scholander besökte en medarbetare vid Arbetsmiljöverket i torsdags kommunen och förde samtal med båda parterna.

Skyddsombuden återkallade då tre av de fem kraven i deras begäran om att Arbetsmiljöverket skulle gripa in.

– Vi ansåg att de tre kraven besvarades av arbetsgivaren under mötet och släppte dem under förutsättning att arbetsgivaren gör det man lovar, säger Maria Westlund, huvudskyddsombud i det lokala Saco-rådet.

Exempelvis lovade arbetsgivaren att arbetsmiljöombud hädanefter ska få vara med vid rehabiliteringsmöten med sjukskriven personal, vilket man inte fått tidigare.

Hur är läget i dag i på kontoret?

–Nu ska vi träffa företagshälsovården tillsammans med arbetsgivaren. Hittills tycker vi inte att Hörby kommun agerat så snabbt som vi velat, då vi i vår begäran i januari bett att man skulle agera skyndsamt, säger Maria Westlund.

Samlade in vittnesmål

På arbetsledningskontoret i Hörby arbetar i dag 32 personer. 16 av dem har lämnat skriftliga vittnesmål om bland annat hög arbetsbelastning och kränkande behandling till sina fackliga företrädare.

Utöver dessa har facken också fått in muntliga vittnesmål. Kritiken riktas enligt uppgift i första hand mot två överordnade chefer på kommunledningskontoret.

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito har å sin sida kallat facken som kommit meduppgifter om dålig arbetsmiljö för ”politiserade”, vilket samtliga Saco-förbund kallade oacceptabelt och tog avstånd ifrån i en debattartikel i Aftonbladet igår måndag.

Prövar skyddsombudens framställan

Arbetsmiljöverket kommer emellertid dock inte att undersöka orsakerna till att nu i dag 26 chefstjänstemän i Hörby sagt upp sig eller tvingats lämna sina tjänster under de senaste 18 månaderna. Den senaste i raden är socialchefen Eva Klang Vänerklint, som slutar i april.

– I det här läget ska vi enbart pröva skyddsombudens aktuella framställan och deras krav på åtgärder enligt arbetsmiljölagen, uppger Ulrika Scholander.

Maria Westlund, Saco-rådet, är också bekymrad över kommunstyrelsens besparingsplaner. Samtliga förvaltningar ska spara 1, 3 procent av anslaget 2020, men socialförvaltningen har utöver detta ett sparkrav på 25 miljoner kronor.

– Det motsvarar runt 35 tjänster och enligt uppgift drabbar det främst förebyggande arbete, såsom exempelvis fältassistenterna, vilket i förlängningen också kan försämra arbetsmiljön.

3 mar 2020 | 16:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev