Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar kräver att Arbetsdomstolen förklarar Hamnarbetarförbundets pågående strejk som olovlig och stoppar den. På fredagseftermiddagen lägger båda parter fram sin talan i domstolen.
– Vi har nu ett gällande kollektivavtal på plats med vår LO-motpart Transport. Det ger lönehöjningar och villkor i nivå med alla andra branscher på svensk arbetsmarknad. Detta avtal gäller för alla hamnarbetare i Sverige, oavsett medlemskap i facklig organisation. Vi har sedan 2019 erbjudit HF ett likalydande andrahandsavtal, vilket ger HF fackliga rättigheter enligt svensk lag. De har skrivit på andrahandsavtal tre gånger tidigare, men väljer nu i stället att gå till strejk säger Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar i ett pressmeddelade.
Stridsåtgärder i Medbestämmandelagen
41 § Arbetsgivare och arbetstagare som är bundna av kollektivavtal får inte vidta eller delta i arbetsinställelse (lockout eller strejk), blockad, bojkott eller annan därmed jämförlig stridsåtgärd, om avtalet har ingåtts av en organisation och denna organisation inte i behörig ordning har beslutat åtgärden, om åtgärden strider mot en bestämmelse om fredsplikt i kollektivavtal eller om åtgärden har till ändamål
- att utöva påtryckning i en tvist om ett kollektivavtals giltighet, bestånd eller rätta innebörd eller i en tvist huruvida ett visst förfarande strider mot avtalet eller mot denna lag,
- att åstadkomma ändring i avtalet,
- att genomföra bestämmelse, som är avsedd att tillämpas sedan avtalet har upphört att gälla, eller
- att stödja någon annan, när denne inte själv får vidta stridsåtgärd.
Stridsåtgärder som har vidtagits i strid mot första stycket betecknas som olovliga.
Enligt Sveriges hamnar så försöker Hamnarbetarförbundet med sin strejk tränga undan det avtal nya avtal som arbetsgivarna tecknade med Transport på tisdagen. Det är uttryckligen förbjudet enligt de nya strejkregler som infördes 2019. Det gäller framförallt kravet på längre framförhållning för inhyrda.
Genom en så kallad fredspliktsinvändning vill nu arbetsgivarna att domstolen beordrar facket att upphöra med stridsåtgärderna.
” I och med att Sveriges Hamnar tecknade Hamn- och Stuveriavtalet med Transport, finns nu ett gällande kollektivavtal för hamn- och stuveriarbetarna. Därmed är HF:s varsel om stridsåtgärder ogiltiga eftersom de syftar till att tränga undan ett befintligt kollektivavtal”, skriver Sveriges Hamnar i ett uttalande på sin hemsida.
Facket: Sveriges Hamnar har fel
Men enligt facket är det fel av flera anledningar. För det första så är de nya regler för inhyrda som förbundet kräver inte reglerat i avtalet med Transport och konkurrerar därför inte. För det andra så säger inte lagen att man inte får ställa krav om det redan finns avtal. Vad den säger är att man inte med strejk får kräva att konkurrerande regler tillämpas, säger Frederick Batzler, ombud för Hamnarbetarförbundet i Arbetsdomstolen.
– Förbundets inställning är att inget av avtalskraven i sig innebär en undanträngning av förstahandsavtalet med Transport. Skulle det uppstå en konflikt i tillämpningen av avtalsvillkoren löser man det genom domstolsprövning. Så är lagen skriven. I så fall skulle Hamnarbetarförbundet respektera det och det har förbundet varit noga med att betona, säger han.
Facket försöker påverka Erik Helgesons uppsägning
Sveriges Hamnar anser att facket även med strejken försöker påverka den pågående tvisten om uppsägningen av hamnfackets ordförande Erik Helgeson. Strejk för att påverka utfallet i en rättstvist är inte heller tillåtet framhäver arbetsgivarorganisationen i sin stämning i Arbetsdomstolen.
– Som vi förstår det vill de ha in regler som skulle få betydelse för utgången av den här rättstvisten, säger Johan Grauers till Sveriges Radio på fredagmorgonen.
Och att det finns en koppling stämmer på sätt och vis, enligt Frederick Batzler. Men även här anser de att arbetsgivarna gör en alltför långtgående tolkning av lagen. Alla krav som ställs i en avtalsförhandling har alltid en grund i problem på arbetsplatsen, säger han, så även i detta fall. Erik Helgesons uppsägning har aktualiserat att det behövs ett stärkt skydd för Hamnarbetarförbundets förtroendevalda.
”Det enda som begränsas med avtalskraven är arbetsgivarens möjlighet att agera föreningsrättskränkande eller att göra sig av med fackliga förtroendevalda i de fall domstol har funnit att det saknas sakliga eller laga skäl.”, skriver facket i sin inlaga till Arbetsdomstolen.
– Kraven handlar inte om uppsägningen. Den handlar om vad som ska hända om en arbetsgivare inte rättar sig efter att Arbetsdomstolen ogiltigförklarat en uppsägning. Någon sådan rättstvist finns inte i nuläget, säger Frederick Batzler.
Facket: Ett desperat försök att sabotera strejken
Men enligt Frederick Batzler så är Sveriges Hamnar fullt medvetna om att de driver en hårdare tolkningn av lagen än vad som är tänkt. Enligt honom är arbetsgivarens syfte att störa och skapa problem för strejken och den planerade utökning som träder ikraft på fredag nästa vecka.
– Kanske har de en förhoppning att få med sig domstolen, men framförallt är det ett sätt att skapa oreda och sabotera. Vid en strejk är spelet på Hamnarbetarförbundets planhalva, det är där de har sin styrka. Nu försöker de visa sig handlingskraftiga inför sina medlemsföretag. Det är ett ganska desperat försök, säger han.
Hamnarbetarförbundet säger till Arbetsvärlden att om rätten skulle bedöma strejken som olovlig kommer stridsåtgärderna återkallas. Därefter kommer nya strejkvarsel läggas som tillgodoser domstolens krav.
Arbetsvärlden har sökt Transportföretagen för en kommentar, men arbetsgivarorganisationen har meddelat att intervju inte är möjlig. Svar på de frågor som tidningen skickat har inte inkommit vid denna artikels publicering.