EU-parlamentet röstar för två pappamånader EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson / TT

EU-parlamentet röstar för två pappamånader

EU I dag torsdag röstade Europaparlamentet igenom föräldraledighetsdirektivet. Det ger löntagare rätt till minst fyra månaders föräldraledighet, varav två viks åt den andra föräldern.
4 apr 2019
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Löntagare har också rätt till minst 10 dagars ledighet för den andra föräldern i samband med födsel med ersättning motsvarande åtminstone sjukpenning. Reglerna är minimiregler för EU-länderna.

Röstsiffrorna blev 490 för, 82 emot och 48 avstod. Uppgörelsen är redan informellt godkänd av ministerrådet.

Efter dagens godkännande av parlamentet måste reglerna också formellt godkännas av rådet. Efter godkännandet har medlemsländerna två år på sig att införa reglerna i nationell lagstiftning.

I februari 2019 uppgav de svenska partierna till rapporten ”Slaget om arbetsmarknaden” (tankesmedjan Arena Idé) att de skulle rösta såhär: S, MP och L röstar för. M, KD och SD röstar emot. Centerpartiet lutade åt att rösta emot. V lutade åt att lägga ned sin röst pga att överenskommelsen inte blev tillräckligt progressiv.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar