Kommissionens nya ordförande vill se federalt EU Sjubarnsmamman och Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen blir EU-kommissionens nya ordförande. Hon vill se ett federalt EU och en gemensam armé. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Kommissionens nya ordförande vill se federalt EU

EU Den tyska kristdemokraten och federalisten Ursula von der Leyen blir EU-kommissionens nya ordförande efter Jean-Claude Juncker. Under sin politiska karriär har hon profilerat sig som en socialt progressiv röst i sitt parti som har bidragit till att flytta CDU närmare mitten.
3 jul 2019 | 14:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ursula von der Leyen är läkare till yrket, sjubarnsmor, och har hunnit med flera ministerposter under sin snabba politiska bana i CDU.

Hon gick med i partiet 1990 och blev aktiv politiker 1999. Hon blev först invald i Niedersachsens lantdag 2003 och utsågs till delstatsminister med ansvar för sociala frågor, familj och hälsa.

Redan 2005 blev hon Angela Merkels familjeminister på federal nivå (hon är också den enda ministern som har varit med Angela Merkel sedan början av hennes regeringstid). 2009 valdes Ursula von der Leyen också in i förbundsdagen, Tysklands nationella parlament. I oktober samma år fick hon en ny ministerportfölj som arbetsmarknads- och socialminister.

Jag känner inte till någon studie som säger att barn som växer upp med samkönade föräldrar påverkas annorlunda

I en intervju med Der Spiegel 2011 berättade hon att hon (till skillnad mot Jean-Claude Juncker) vill se ett federalt EU, som organiseras likt USA. Senare har hon uttryckt förhoppningen att hennes barnbarn kommer få uppleva ett Europas förenta stater.

En socialt progressiv politiker

Ursula von der Leyen har varit en socialt progressiv röst i det konservativa kristdemokratiska partiet. Hon har drivit på för att bygga ut antalet förskoleplatser i Tyskland, där det är betydligt vanligare med hemmafruar än i Sverige, och lanserade pappamånader i föräldraförsäkringen efter skandinavisk modell.

Hon har gett sitt stöd till könskvotering i bolagsstyrelser (infördes 1 januari 2016), röstat för homoäktenskap mot sin parlamentariska koalition (samkönade äktenskap blev lagligt i Tyskland 1 oktober 2017) och har gett stöd till homosexuellas rätt att adoptera på lika villkor som heterosexuella.

Andra EU-toppar

  • Den belgiska liberalen Charles Michel, Belgiens premiärminister, blir Europarådets nya ordförande. Som 25-åring blev han år 2000 Belgiens yngsta minister genom tiderna, då inrikesminister.
  • Den italienska socialdemokraten och tidigare journalisten David Sassoli tar över som talman i EU-parlamentet efter den konservative Antonio Tajani. Han gav sig in i politiken 2009 och blev då invald i Europaparlamentet.
  • Den spanska socialdemokraten Josep Borrell, Spaniens utrikesminister, nomineras till posten som EU:s utrikesrepresentant.
  • Den franska konservativa juristen Christine Lagarde blir ny riksbankschef för ECB.
+ Expandera

– Jag känner inte till någon studie som säger att barn som växer upp med samkönade föräldrar påverkas annorlunda än barn som växer upp i heterosexuella äktenskap eller partnerskap, sade hon till den tyska radiokanalen Deutschlandfunk i juni 2013.

Hon gett sitt stöd till nationell minimilön (infördes 1 januari 2014). För att bemöta arbetskraftsbrist i Tyskland har hon förespråkat att göra arbetskraftsinvandring enklare.

År 2013 blev Ursula von der Leyen Tysklands försvarsminister. Hon har utmärkt sig genom att bryta mot Tysklands tidigare policy att inte skicka vapen till konfliktzoner med sitt beslut att beväpna kurdiska och irakiska säkerhetsstyrkor 2014. Under Krimkrisen samma år uppmanade hon Nato att ge starkare uppbackning åt de baltiska staterna, och hon har många gånger röstat för Tysklands deltagande i FN:s fredsbevarande styrkor. År 2015 uttryckte hon att en gemensam EU-armé bör vara ett långsiktigt mål för unionen.

Hon har också drivit på för ett nära säkerhetssamarbete mellan Tyskland och Saudiarabien, vilket möttes av skarp kritik från oppositionen då Saudiarabien stred i Jemen och anklagades för människorättsbrott.

3 jul 2019 | 14:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev