Elitfotbollen har fått nytt kollektivavtal Mia Carlsson, KDFF, är lättad över att ha fått behålla inflytande över villkoren i det nya kollektivavtalet. I bakgrunden syns Rosengårds Loreta Kullashi. Foto: Johan Nilsson / TT

Elitfotbollen har fått nytt kollektivavtal

Kollektivavtal En hel säsong har fotbollsspelarna i Damallsvenskan och Elitettan stått utan kollektivavtal. Men lagom till slutstriden kom man överens. Nu finns ett treårigt avtal på plats med Unionen, ett fackförbund spelarna inte ville ha med från början.
19 okt 2023 | 14:10
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Det har tagit en hel fotbollssäsong att komma överens. Det senaste kollektivavtalet för spelarna sades upp i november förra året.

En orsak till att det dragit upp på tiden är att spelarna ville representeras av Spelarföreningen, inte av Unionen som i sin tur arbetsgivarsidan ville förhandla med.

Men nu har alla kommit överens, och elitspelarna i Damallsvenskan och Elitettan ett kollektivavtal på plats.

Mia Carlsson: ”Fick behålla inflytande”

Det gäller i tre år, och parterna som skrivit under är Arbetsgivaralliansen, Elitfotboll Dam, Spelarföreningen och Unionen.

– Något av det viktigaste för oss var att vi fick behålla inflytandet över våra villkor. Dessutom känner jag en stolthet över att vi har hållit ihop hela den här tiden. Vi är ändå över 200 spelare totalt som stod samman och det känns som en jättestyrka, säger Mia Carlsson, Kristianstad DFF i en kommentar.

– Det känns väldigt skönt att vi har fått till ett avtal som är bättre än det vi hade tidigare och där spelarna behåller inflytandet över sina villkor, säger Magnus Erlingmark i generalsekreterare i Spelarföreningen i samma pressmeddelande.

– Det är glädjande att ett kollektivavtal för damer inom elitfotboll nu finns på plats. Här har Unionen och Spelarföreningen hittat ett bra samarbete som vi ser fram emot att fortsätta utveckla, skriver Peter Hellberg, nyvald ordförande för Unionen i ett eget pressmeddelande.

19 okt 2023 | 14:10

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar