Arbetsgivaralliansen: Spelarna kan bli utan kollektivavtalade förmåner Förhandlingarna om kollektivavtal i Damallsvenskan står fortfarande stilla. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Arbetsgivaralliansen: Spelarna kan bli utan kollektivavtalade förmåner

I torsdags träffades Spelarföreningen, Arbetsgivaralliansen och EFD (Elitfotboll Dam) för första gången på ett år. Men förhandlingarna står fortsatt stilla och konflikten är infekterad inför premiären den 24 mars.
16 mar 2023
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I november förra året gick EFD (Elitfotboll dam) ut med att man sagt upp kollektivavtalet med Spelarföreningen och gett arbetsgivarorganisationen Arbetsgivaralliansen i uppdrag att förhandla fram ett nytt avtal.

Då uppstod en konflikt mellan parterna. Spelarföreningen ville representera spelarna utan Unionens inblandning medan Arbetsgivaralliansen endast ville förhandla med Unionen. Sedan dess har förhandlingarna stått stilla.

Utan pension och försäkring

Idag släppte Arbetsgivaralliansen ett pressmeddelande där de hävdar att om Spelarföreningen vore ensam avtalstecknande part skulle spelarna stå utanför hela den kollektivavtalade delen med pension och försäkring samt omställning.

Det framgår även att de vill använda sig av samma kollektivavtalade försäkringspaket som finns på herrsidan där Unionen är deras motpart.

– Vi vill verkligen få ett kollektivavtal på plats, det har vi gemensamt, sa Maria Liljedahl, förhandlingschef på Arbetsgivaralliansen tidigare i veckan till SVT Sport.

– Men vi kan bara sluta ett avtal med Unionen och så länge Spelarföreningen inte släpper förhandlingen så har vi den här låsningen.

Tryggare för spelarna

Men spelarna vill representeras av enbart Spelarföreningen utan Unionens inblandning.

Tidigare i veckan förklarade Caroline Seger att en av anledningarna till att de vill representeras av Spelarföreningen är att det känns tryggare för spelarna.

Varför vill ni inte ha Unionen?

– Dels kostar det mer, dels har spelarföreningen alltid representerat oss och det har fungerat bra. De lyssnar på oss spelare, vad vi vill och vad som är viktigt för oss. Det är ganska enkelt. Det är tryggt för oss spelare, sa hon i en intervju med TT.

I dagsläget är inget nytt möte mellan parterna planerat.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar