Spelarna i damallsvenskan kan stämma Arbetsgivaralliansen Spelarföreningen underkänner arbetsgivarnas position i kollektivavtalsförhandlingarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Spelarna i damallsvenskan kan stämma Arbetsgivaralliansen

Spelarföreningen vill förhandla om kollektivavtal, men arbetsgivarna vill istället förhandla med Unionen. Läget är fortsatt låst i damallsvenskan.
Jonas Nordling
30 mar 2023 | 06:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Damallsvenskan i fotboll kickade igång i helgen, trots att spelarna saknar kollektivavtal. Detta sades nämligen upp av arbetsgivarna Elitfotboll Dam i höstas, som då hänvisade till att Arbetsgivaralliansen är en mer lämplig motpart. Denna arbetsgivarorganisation, där Elitfotboll Dam är medlemmar, vill dock inte teckna avtal med Spelarföreningen som var part i det uppsagda avtalet. Det skapar i sin tur en del arbetsrättsliga knivigheter.

Unionens modell för avtalsförhandling ligger för långt från medlemmarna.

Arbetsgivaralliansen har redan avtal om elitfotboll för herrar, tecknat med Unionen. Men det gäller inte med automatik för damerna.

– Damspelarna vill inte gå med i Unionen av flera skäl, säger Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark.

– Dels är det dyrt att behöva vara med i två organisationer, dels handlar det om beslutanderätten. Unionens modell för avtalsförhandling ligger för långt från medlemmarna, vilket spelarna tycker är ett bekymmer.

Förhålla sig till FIFA

Magnus Erlingmark framhåller att Spelarföreningen tecknade de första avtalen på såväl dam- som herrsidan.

– Medlemmarna vill själva bestämma vem som ska vara deras part i förhandlingarna. Till detta skall läggas att det finns ett avtal mellan FIFA och den internationella spelarorganisationen som tydligt pekar ut de nationella spelarorganisationerna som representanten nationellt. Det har svensk fotboll att förhålla sig till, säger han.

Strejk är det sista man tar till.

En specifik knäckfråga handlar om synen på arbetsskador, hur dessa ska ersättas och hanteras inom fotbollen. Damspelarna menar att den modell som Arbetsgivaralliansen och Unionen kommit överens om inte är tillräckligt bra.

– De har en kort karriär, skriver visstidsavtal upp till max fem år, löper tusen gånger större risk att bli arbetsskadad än en industriarbetare, men får inte del av arbetsskadeförsäkringen. Denna kombination accepterar inte spelarna, säger Magnus Erlingmark.

Dyrt med separat försäkring

Arbetsgivaralliansen ifrågasätter inte Spelarföreningens rätt att teckna avtal i sig, enligt rådgivare Johnatan Kibebe. Men han menar att partssystemet arbetat fram bättre lösningar.

– Vi har en modell för detta, med anpassade avtal som inkluderar nästan tvåtusen utövare inom olika idrotter. Och den modellen har vi tillsammans med Unionen och PTK, säger han och fortsätter:

– Vi kan inte bygga en försäkringslösning separat för den här gruppen, det kommer bli för dyrt och det kommer inte vara bra för spelarna heller.

Problemet är att de bara har sagt nej hittills till den enda lösning som kommer erbjudas.

Stämma Arbetsgivaralliansen

I det avtalslösa tillstånd som nu råder har varje förening i damallsvenskan istället tecknat egna trygghetsförsäkringar för sina spelare. Dessa lösningar är dock inte avtalsbundna och kan därmed dras tillbaka närsomhelst.

Men att ta till konfliktvapnet för att få ett avtal till stånd är ännu inte aktuellt, enligt Magnus Erlingmark.

– Strejk är det sista man tar till. Däremot pratar vi om att eventuellt stämma Arbetsgivaralliansen för förhandlingsvägran. Vi har även några andra spår som vi funderar över, säger han.

Unionen tog över när herrarna varslade om strejk

Johnatan Kibebe på Arbetsgivaralliansen räds dock ingen stämning om förhandlingsvägran:

– Vi har förhandlat om detta i flera år utan att komma någon vart. Problemet är att de bara har sagt nej hittills till den enda lösning som kommer erbjudas.

Han menar att det finns facit om damspelarna vidtar stridsåtgärder.

– Herrarna har redan försökt detta genom Spelarföreningen. När de då varslade om konflikt blev det medling som ledde till att Unionen tog över avtalet.

Unionen inte mandat att förhandla

Det råder alltså ett låst läge tillsvidare när det gäller ett avtal för landets elitspelare inom damfotbollen. Och Unionen, som arbetsgivaren vill teckna avtal med, sitter än så länge still i denna fråga.

– Unionen organiserar elitidrottare och vi är beredda att förhandla kollektivavtalet även för spelarna i damallsvenskan om de ger oss det uppdraget och vill att Unionen företräder dem, säger ombudsman Lukas Ringqvist som är ansvarig för elitidrottsavtalen inom Unionen och fortsätter:

– Men i dagsläget har vi varken medlemmar eller mandat att förhandla.

Jonas Nordling
30 mar 2023 | 06:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev